Nordisk mytologi, vikingar och väsen

Publicerad: Måndag, 30 oktober 2023, Skribent: Sofia

Nordisk mytologi, folktro och mytologiska väsen är på tapeten igen. Varje vecka kan vi se fram emot ett nytt avsnitt med Tom Hiddleston i rollen som Loki i andra säsongen av Marvelserien med samma namn via strömmande media.

Samtidigt får vi nu in de nya utökade extra fina jubileumsutgåvorna av Johan Egerkrans tioårsfirande Nordiska Väsen samt engelska varianten Vaesen. Många är vi som uppskattar hans stämningsfulla och särpräglade bilder av allt från drakar till vättar och troll. Alla hans fina mytologikonstböcker, även Nordiska gudar, Drakar och De Odöda har stadigt legat högt på våra topplistor genom åren.

Johan kommer förstås och signerar hos oss på Comic Con första helgen i november och även i alla tre butiker - först i Malmö 31 oktober, följt av Göteborg 11 november och Stockholm 15 november.

Det fornnordiska i form av frostjättar, asar, vaner och völvor dyker också allt som oftast upp i barnböcker och spel och vi vill gärna tipsa om några av de mest spännande med inslag av nordisk mytologi som kommit på senare tid.

För lässugna barn rekommenderas Sara Mauritzons serie Yggdrasil, där första delen handlar om den märklige Silvermannen som bara Lillo tycks kunna se trots att han går fullt synlig tvärs över skolgården. Och vad gömmer den nyinflyttade och bullriga men genomsnälla grannen Tor för hemligheter? I andra delen stiftar Lillo bekantskap med den livsfarliga Flickan från underjorden.

Världsträdet Yggdrasil figurerar också i nya Trådar av Emma Andersson, med lagom läskiga illustrationer av Lina Blixt. Här lider Erik av Askå svårt när hans far tillkallar en trådhäxa med förmågan att klippa av livstrådar och till och med att återuppliva någon som dött. Rekommenderad från nio år och uppåt.

Isländska författaren Ævar Þór Benediktssons har påbörjat en serie med fristående interaktiva berättelser, även kallade soloäventyr, där det första handlar om Lokes barn. Du får själv välja väg i berättelsen och kan påverka hur det ska gå. Ett läsfrämjande initiativ där spelformatet används för att locka barn i lågstadieåldern till läsning.

Eller varför inte sätta en faktabok som Nordiska gudar: Lokes hämnd av Andreas Palmaer i händerna på ett kunskapstörstande barn? Särskilt när den är så fint illustrerad av Peter Bergting som ju även är aktuell med sin egen konstbok om Vikingar: Den stora boken – Från Birka till Ragnarök.

Mer om Birka, asatro och vikingakrigare finns att läsa i Elisabeth Östnäs och Lina Neidestams tre episka illustrerade böcker i serien Asynja.

Om rollspel lockar så vill vi förstås tipsa om att Nordiska väsen även finns som rollspel för lite äldre spelare som trivs med nordisk skräck. Föredrar ni kortspel så finns snabbspelade Odin’s Ravens.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev