Ronja Rövardotter på Netflix

Publicerad: Tisdag, 26 mars 2024, Skribent: Petter

”Om någon frågar mig vad jag minns från barndomstiden, så är min första tanke ändå inte människorna. Utan naturen som omslöt mina dagar då och fyllde dem så intensivt att man som vuxen knappast kan fatta det.” – Astrid Lindgren  

Ronja Rövardotter gavs ut för första gången 1981 och blev därmed Astrid Lindgrens allra sista roman. Historien är hennes stora kärleksförklaring till den svenska naturen, något som betydde otroligt mycket för henne under hela hennes liv. Den berättar om rövardottern Ronja och hur hon träffar rövarsonen Birk från det rivaliserande rövarbandet. Deras vänskap hotas av fädernas trångsynthet och barnsliga besatthet av makt och stolthet. Det är en klassisk berättelse om att växa upp, hitta sin egen väg och utifrån det bygga en ny relation till sina föräldrar. Fint berättad på ett sagolikt sätt som bara Astrid kan.  

Skogen var som sagt magisk för Astrid Lindgren och i Ronja fyllde hon den med fantastiska väsen som skulle kunna vara direkt hämtade från vår egen folktro. Vildvittror, grådvärgar och rumpnissar. Jag är nog inte ensam om att som barn hoppfullt spanat efter dem bland träden när man var ute i skogen, det kändes verkligen som att de faktiskt fanns där – om man bara tittade lite extra noga. När Ronja bryter upp med sina föräldrar, och rymmer hemifrån, är det skogen som blir hennes trygga tillflyktsort. Där lever sedan hon och Birk av allt den har att erbjuda. Helt själva, fria från de begränsningar de behövt anpassa sig efter under deras uppväxt.   

Det var inte bara naturen i sig Astrid hämtade inspiration från. Det var även viktigt för henne att namnen i boken skulle kännas trovärdiga och naturliga. Till sin hjälp tog hon en gammal atlas hon haft sedan länge. Där hittade hon flera namn som fick agera inspiration till rövarna i boken. Fjosok, Jutis och Labbas är några som fått sina namn från fjäll och andra platser i norra Sverige. Ronja tog Lindgren från sjön "Juronjaure" i Lappland. Innan boken gavs ut var Ronja ett mycket ovanligt namn, söker man på det i Skatteverkets namnregister idag får man över 7000 träffar. Ett litet exempel på det otroliga intryck boken lämnat hos så många läsare.  

Ronja har ju, som det allra flesta av oss redan vet, filmatiseras tidigare. Lindgren hade redan innan publiceringen av boken planerat en filmatisering med sin ständige medarbetare Olle Hellbom. När Hellbom tragiskt avled i magcancer 1982 stannade produktionen upp helt. För att kunna fortsätta behövde de hitta en värdig ersättare. Det ärofyllda uppdraget tilldelades till slut Tage Danielsson och inspelningarna kunde börja i juni 1983. Även här var det viktigt att fånga skogen på det vis Astrid tänkt sig när hon skrev boken. I ett gammalt tv-inslag från inspelningen gör hon klart att det aldrig kan bli exakt som hon tänkt sig, men påpekar att det såklart även kan bli bättre än så också. Med filmens tillsynes oändliga skogar, mäktiga berg och bländande vitsippsfält kom de tillslut slående nära förlagan. I rollistan hittar vi ett stort antal välkända namn så som Lena Nyman, Allan Edwall och Per Oskarsson och det var här det älskade vaggvisan Vargsången hördes för första gången.  

2009 ansökte Studio Ghibli om rättigheterna att få göra en animerad långfilm av boken. Detta var inte första gången den japanska animeringsstudion visat intresse för Lindgrens böcker. I början av 70-talet reste Hayo Miyzaki till Sverige i hopp om att få rättigheterna till en film om Pippi Långstrump, då blev det tyvärr ett nej. Med Ronja hade de bättre tur. Dock resulterade det inte i en långfilm, i stället blev det en tv-serie uppdelad i 26 avsnitt regisserade av Haysos son Goro Miyzaki. Den svenska dubben släpptes 2016 och fick fina recensioner som pekade på att de lyckats hitta en balans mellan Lindgrens och Ghiblis unika stil.  

I den nya tv-serien ser vi 13-åriga Kerstin Linden i rollen som Ronja. Hon får sällskap av bland andra Johan Ulvesson som Skalle-Pär, Krista Kosonen som Lovis och Sverrir Gudnason som Mattis ärkefiende Borka. I skrivande stund är recensionerna som släppts mycket positiva och av tidiga trailers att döma ser det klart påkostat och lovande ut. De första 6 avsnitten släpps 27:e mars och följs upp av ytterligare 6 senare i år. Jag är redo att återvända till Mattisskogen.   


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev