Gudasagor i vintertid

Publicerad: Fredag, 22 december 2017, Skribent: Gabi

Midvinter var blotetid i det gamla Norden, och fläskspäckade festmåltider har anor hela vägen tillbaks till Särimner. När mörkret sänker sig och man kurar i soffan, passar det sig utmärkt att läsa gamla gudasagor.

Nordiska myter av Neil Gaiman är den hyllade författarens återberättelser av de kändaste styckena från Eddorna och de andra klassiska texterna. Med smidigt språk, ett tydligare narrativ än i rena översättningar av de gamla texterna och en infallsvinkel till gudarna som gör dem till personer snarare än symboler är det skön läsning som håller för gammal som ung. Finns förstås också på engelska. American Gods (på svenska eller engelska), Gaimans nu klassiska roadtrip genom ett USA där gamla gudar slåss för sin överlevnad mot tekniken och massmedians inkarnationer, har nyligen blivit TV-serie. Inte lämpad för barn, men dock alla andra. Romanen har expanderats på ett kärleksfullt sätt och det är både fängslande och stiligt att se.

Vacker är också Nordiska gudar av Johan Egerkrans, en illustrerad guide till asarna, vanerna och jotnarna och samt de mest kända berättelserna. En underbar bok att slå i för den som kan sin mytologi, och ett ypperligt första möte för den som inte kan det. Och finns det något som passar vinternatten bättre än att bläddra i Nordiska väsen och fantisera om gruvrået och älvorna, rysa över mylingen eller möte den inte alls rödklädde hustomten? Båda böckerna finns också på engelska, som Norse Gods och Vaesen. Finfina presenter till utlandssläkten!

Men hur underbara tolkningar än är, vill man ibland tillbaks till källorna – eller så nära det går att komma utan ett par års studier av fornnordiska. Kevin Crossley-Hollands The Norse Myths samlar ett trettiotal berättelser, i mycket varsamt återberättad version och har fina recensioner. Och vi har naturligtvis Eddorna, både på svenska och engelska. Insamlandet, nedtecknandet och materialet i dessa skedde under 1200-talet av bland andra Snorre Sturlasson.

Bland dem som inspirerats till egna versioner, är Peter Madsens mustigt humoristisk Valhall en klassiker. 2011 återutgiven i fem praktfulla band, gör denna danska serie de stora gudaäventyren med fokus på den mäktige Tor, den listige Loke och Oden – upphöjd, vis, och minst lika lurig som Loke – till sin egen. Till varje äventyr redovisas också stycken av myt och saga, författarteamets tolkningar och platsskisser som inspirerade bildspråket. Riktiga skatter i varje bokhylla.

En nyare tolkning av gamla sagor bjuder Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson på i Vei, den tecknade serien som börjar med att en kvinna flyter medvetslös i havet. Hon hittas av vikingar på jakt efter Jotunheim, jättarnas rike. Kvinnan heter Vei och hon blir snart indragen i ett blodigt spel mellan jättar, asagudar och människor.

God jul från alla oss på SF-Bokhandeln!

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev