Alla hjärtans dag i Japan

Publicerad: Måndag, 12 februari 2007, Skribent: Erik Andersson
Det japanska firandet av alla hjärtans dag är, precis som det svenska, inlånat från det amerikanska date-infernot Valentine’s Day, och firas den 14 februari. I både Sverige och Japan lyckades butikerna införa jippot genom marknadsföringskampanjer, men det som utmärker Japan är att det var chokladfabrikanter som lanserade köpfesten. I Japan är det alltså just choklad man ger till sin älskling, och försäljningen av choklad inför alla hjärtans dag utgör minst en fjärdedel av hela årets chokladförsäljning i Japan. Alla hjärtans dag-kommersen i Sverige bleknar i jämförelse med de japanska varuhusens kampanjer...

En annan sak som utmärker det japanska firandet är att det bara är tjejer som ger – killarna tar enbart emot. Från början var det tänkt att tjejer skulle ge choklad till den kille de tycker om i samband med att de uttrycker sin kärlek, men det har utvecklats till att man ger till den man tycker om även om man är ihop eller till och med gifta, och utvecklingen har inte stannat där. Nuförtiden ger man till nästan vem som helst. På företag har det blivit självklart att kvinnor ger choklad till manliga chefer och medarbetare, och eftersom många känner sig tvingade av grupptrycket har det kommit att kallas giri-choko (plikt-choklad). På vissa företag är det förbjudet att ge choklad på alla hjärtans dag, just för att kvinnor ska slippa känna tvånget. Choklad man ger till någon man verkligen är kär i, i kontrast till plikt-choklad, kallas honmei-choko (kärleksintresse-choklad). Det är också vanligt att tjejkompisar ger varandra choklad, något som kallas tomo-choko (kompis-choklad). Den senaste trenden är mai-choko (till-mig-själv-choklad), som man köper till sig själv.

Giri-choko lägger man i regel inte ner så mycket pengar på. 10-20 kr per styck är vanligt. Men det kan ändå bli en rätt rejäl summa eftersom det kan handla om ganska många personer, speciellt om man jobbar på en arbetsplats med många manliga medarbetare. Honmei-choko lägger man ner desto mer pengar på. Det kan handla om lyxchoklad för flera hundra kronor, eller ännu mer. Men det är också vanligt att uttrycka sin kärlek på ett billigare och mer personligt sätt genom att göra sin egen choklad.

Relaterade traditioner

Det kanske verkar ensidigt att det bara är tjejer som ger presenter på alla hjärtans dag, men det åtgärdas en månad senare. Den 14 mars är det White Day, då det är tänkt att killarna ska återgälda chokladen med marshmallows eller annat godis. Firandet lanserades i en marknadsföringskampanj i slutet av 70-talet av japanska godisfabrikanter. Kampanjen gick som smort, och numera är firandet av White Day nästan lika självklart som firandet av alla hjärtans dag. Men nuförtiden är det inte bara marshmallows och godis man ger, utan allt möjligt som kan associeras till den vita färgen eller romantik i allmänhet, t.ex. kakor, blommor och underkläder. Det finns inte lika fasta regler för White Day-presenter som för alla hjärtans dag-presenter, men i allmänhet förväntas män att ge gåvor som är värda lika mycket eller mer än den choklad de fick på alla hjärtans dag.

Om en tjej har förklarat sin kärlek för en kille genom att ge honom choklad, är White Day hans tillfälle att visa hur han känner – om känslorna är besvarade ger han henne en present tillbaka, i annat fall gör han ingenting. Bland vuxna förekommer knappast den här ritualen, utan det är istället ännu ett tillfälle att t.ex. gå ut på en romantisk dejt eller åka på en kort romantisk resa.

En nyare dag som inte alls fått samma spridning är Orange Day, som firas ytterligare en månad senare, den 14 april. Apelsinodlare i Aichi-prefekturen på Shikoku i södra Japan lanserade dagen 1994, i ett försök att öka försäljningen av apelsiner. Det är meningen att kärlekspar ska bekräfta varandras kärlek med gåvor i form av apelsiner och andra orangefärgade presenter. Än så länge har dagen inte riktigt slagit igenom hos allmänheten.

Firandet i grannländerna

Det japanska firandet av alla hjärtans dag och White Day har spridits till Sydkorea och Taiwan. I Sydkorea har det dessutom uppstått en ny tradition – Black Day. Firandet sker den 14 april, samma dag som Orange Day i Japan, men det handlar inte om att uppvakta någon eller att fira varandras kärlek. Det är istället en dag för de singlar som inte fick någonting på alla hjärtans dag eller White Day. Man samlas och äter jajangmyeon, en koreansk nudelrätt med tjock svart bönsås, och det är den svarta bönsåsen som gett namn till dagen.

Själv har jag fått giri-choko när jag var anställd på ett japanskt företag här i Fukuoka. Det hade väl varit trevligt om det inte vore för att jag är allergisk mot choklad … ^_~

Relaterade länkar:

Japan-portalen japan-guide.com gjorde en undersökning om japaners alla hjärtans dag-vanor 2000. Den är knappast representativ för hela Japans befolkning (det är bara ca 300 deltagare, varav huvuddelen är ogifta kvinnor under 30), men den ger ändå en intressant inblick i firandet.

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev