Tecknade serie-toppen

Seaside Stories (manga)

Publicerad: Torsdag, 17 januari 2013, Skribent: My Bergström, Betyg: 3
Av Nosebleed Studios

Seaside Stories är Nosebleed Studios antologi för 2012, där alla fyra medlemmar har bidragit med serier och illustrationer. Temat är denna gång hav och vatten.


En sjöjungfru önskar sig en människokompis och får sin önskan uppfylld när en ung man faller överbord. En sommarjobbare upptäcker att något inte verkar stå rätt till på badhuset där hon jobbar. En strandsatt matros rekryteras av en överambitiös piratkapten utan besättning på en till synes öde ö. En tonårsvampyr grubblar över om det är rätt av henne att bita sin pojkvän.

Kul att veta
Natalia Batista, Catarina Batista, Alice Engström och Joakim Waller är medlemmarna i Nosebleed studios. Seaside Stories är ursprungligen utgiven med engelsk text.

Omdöme
Seaside av Alice Engström
Seaside var min favorit av de längre serierna. Bilder, stämning och dialog samverkade och byggde upp en kuslig berättelse som fick mig att minnas när jag själv praoade på ett badhus i högstadiet. Man kan inte föreställa sig hur ett tomt badhus känns förrän man själv har upplevt det, tro mig, men efter att ha läst Seaside kommer fler att hålla sig borta från poolen efter stängningsdags. Det är ett spännande val av miljö och jag gillade upplösningen, även om jag hade önskat att den vore lite längre med kanske en kort epilog eller reflektion från huvudpersonen som avrundning.

Teckningarna i Seaside är mycket genomarbetade och den kusliga stämningen fördjupas av det snygga rasteringsarbetet med skuggor och gråskalor. Alice väljer intressanta vinklar och bildspråk från filmer, som att zooma gradvis in i en bild. Även användande av ljud som berättande medel är utmärkt gjort. Det är lätt att följa med i vad som händer och man sugs in i berättelsen.

Mitt enda klagomål gäller en detalj i figurdesignen: Jag fann nämligen seriefigurernas ögon något överarbetade, vilket ger dem en avlägsen blick som är svår att fokusera på medan man läser. Ögonen är en viktig aspekt av mangans berättarteknik och jag saknade "ögonfokuset". I övrigt var figurerna föredömligt proportionerliga med utpräglat utseende och jag uppskattade att bakgrunderna var detaljerade, eftersom miljön och stämningen spelade en så viktig roll i berättelsen. En riktigt bra och kuslig serie!

*

Hooked On You av Natalia Batista
Hooked On You var den serie i antologin som kändes mest "japansk" och även om den inte överträffar Natalias tidigare verk visar den ändå att hon är en av de proffsigaste svenska mangatecknarna, framförallt visuellt. Det finns mycket att tycka om i denna berättelse, från de fint designade sjöjungfrurna till alla detaljer på skepp och på havsbottnen. Teckningarna är seriens styrka, dock var det emellanåt lite för mycket detaljer och skuggor i serien. Jag är van vid att manga har en mer öppen sidlayout med vita ytor och ett utdraget berättande. Å andra sidan är serien tecknad med avsikt att skicka till den japanska antologin Ribbon, vars kännetecken är att bilderna är fullproppade av detaljer och krusiduller, så designvalet är förståeligt.

Berättelsen har en del problem med tempo, framförallt i slutet då det går lite fort, men det största problemet är bristen på konsekvenser vid upplösningen av Minas moraliska dilemma. Det är ett fint slut, men alla inblandade kommer ur situationen utan förluster, vilket känns märkligt. Vad har Mina lärt sig av det som hände egentligen? Hon var naiv och självisk, vilket borde ge större konsekvenser i slutändan. Jag får inte intrycket av att hon dragit lärdom och vuxit av upplevelsen, vilket är ett viktigt inslag i japanska serier för yngre.

*

Ocean Stars av Joakim Waller
Ocean Stars stoltserar med antologins bästa balans mellan mörka och vita ytor. Joakim har även utmärkt känsla för perspektiv och rörelse i varje bild. Han är tekniskt mycket skicklig. Tyvärr är berättelsen inte lika engagerande. Jag ställer mig även frågande till valet att introducera den kvinnliga rollen i serien i en situation där hon är helnäck. Det är svårt att ta henne på allvar när hon är objektifierad redan från början. Detta är en av de influenser från Japan som jag personligen inte är så glad över att se importeras till svensk manga.

En annan sak som drar ner mitt intryck av Ocean Stars är att teckningarna har alldeles för starka drag av vad jag gissar är de serier som har inspirerat tecknaren. Jag ser influenser från Love Hina och One Piece, vilket kanske inte är så konstigt eftersom nästan alla har läst just dessa två serier, men influenserna är på tok för uppenbara. Jag söker i bilderna efter vad som är Joakims personliga bidrag till stilen, men influenserna dränker dessa. Att själva berättelsen råkar handla om pirater understryker bara likheterna med One Piece. Det är synd, för Joakim är som sagt tekniskt sett mycket imponerande vad gäller sidlayout och balans.

*

Love At First Bite av Catarina Batista
Love At First Bite är den mest romantiska serien i antologin. Catarina har en söt teckningsstil och hon tycks även gilla att vända på förväntningar och könsroller i sina serier, vilket är en uppfriskande kombination. Serien ger en fräsch vinkling på en i övrigt ganska traditionell vampyrberättelse, om vampyren Moas moraliska dilemma huruvida hon ska suga sin pojkväns blod eller inte. Jag uppskattade framförallt familjeperspektivet i berättelsen, som en scen där människopappan i familjen berättar om hur hans hustru, som också är vampyr, uppvaktade honom när de först träffades. Moas romans är också fint beskriven, men upplösningen på hennes moraliska dilemma var lite för lättviktig och orsakade i slutändan inga riktiga konsekvenser. Det är egentligen min enda invändning.

Jag tycker att Catarina redan är väldigt bra på vad hon gör och egentligen behöver hon bara lägga lite mer moralisk och/eller känslomässig tyngd i sina berättelser för att de ska hålla samma nivå som illustrationerna. Det vore även kul att se en lite mörkare serie av henne. Moas förvandlingssekvenser och första gången hon sög blod var nämligen mycket effektfulla och bådar gott för eventuella kusliga scener.

*

Seaside stories är som helhet en blandad kompott både berättelsemässigt och kvalitetsmässigt. Serierna är välgjorda och har genomgående hög potential, men det finns utrymme för alla fyra medverkande att växa.

Flera av medlemmarna i Nosebleed Studios har redan arbetat professionellt som serietecknare och illustratörer och har egna album utgivna redan eller på väg. Jag hoppas att ni som läser recensionen köper antologin och själva bildar er egen uppfattning om de medverkande.

Tycker man om serierna i Seaside Stories kan jag även rekommendera Children of the Sea, som också har havet som tema. Tycker man om sjöjungfrur är Pichi Pichi Pich Mermaid Melody serien för dig. För piratfantasterna är det förstås One Piece som är den naturliga rekommendationen. Och vill man ha mer vampyrer finns det ack så mycket manga om dem, exempelvis Vampire Knight och Vampire Academy (finns som mangainfluerad tecknad serie). Vill man läsa mer svensk manga rekommenderar jag med varm hand Kick Off! Av Yokai Studio och Sayonara September av Åsa Ekström.

Länkar
Nosebleed Studios hemsida

Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev