Ghiblimuséet

Publicerad: Torsdag, 15 mars 2007, Skribent: Gabriella Gomez
Vill du hälsa på Totoro? Då ska du åka till Mitaka och besöka studio Ghiblis museum, ett underbart ställe fyllt med glada barnskratt. En riktig skatt för alla animefans! Kom ihåg bara att biljetter dit måste köpas i förväg. (Se nedan för hjälp med hur det kan gå till)

Min favoritdel av museet var den kärleksfulla återskapningen av Hayao Miyazakis arbetsrum. Där trängs mängder med originalskisser, akvareller, utkast och idéer till allsköns Ghibli-filmer med allt från kvarglömda halmhattar till referensbilder av skepp och arkitektur. Det är ett kreativt kaos som omfamnar besökaren med en omisskännlig Ghibli-anda. Andra minnesvärda saker i museet är blyglasfönstren med Ghibli-motiv, rummet som handlar om den tecknade filmens historia och, såklart, kattbussen! Åh, om man bara hade varit lite yngre och vågat klättra upp i den. Å andra sidan kan den kännas ungefär lika hygienisk som IKEA’s bollhav, efter att fyrahundra vandrande små bakteriehärdar klättrat runt (för att inte nämna dregglat, slabbat och slafsat) i den varje dag. Men känner man japanerna rätt skrubbas den väl ren med tandborstar varje kväll. ^_~

Du får även en gratisbiljett till Ghiblimuséets egen lilla biograf. Där visas den senaste kortfilmen från studion varje halvtimme. Alltid på japanska, utan engelsk text, men alltid mysig och kul att se ändå. Inte minst på grund av den underbara känslan av att se den tillsammans med en hel hoper vilt skrattande japanska barn – inlevelsen är verkligen enorm!

Trädgården på museets tak är också otroligt fin, och bjuder på en del Laputa-godis. Där får man dessutom fotografera, vilket är förbjudet i resten av muséet. Här har du alltså chansen att bli fotad tillsammans med en tvättäkta (typ, i alla fall …) mässingsrobot från Laputa, som står där och vakar över friden. Inte ens de allestädes närvarande klättrande japanska barnen stör den i sitt rofyllda lugn. En solig dag är det verkligen skönt att bara njuta av atmosfären, som skiljer väldigt från resten av Tokyos stress.

Museets presentbutik, Mamma Aiuto! (vilket betyder ”Mamma, hjälp!” på italienska) säljer fina Ghibli-föremål. Där finner du allt från vykort och nyckelringar med allt du kan tänkas önska dig ur en Ghibli-film i behändigt nyckelringsformat, till vackra och magnifika (och dyra!) statyer av våra älskade Ghibli-favoriter. Det finns också en del specialsaker som inte är till salu, som klockor och Kiki’s "brödskylt" så kika in även om du inte är sugen på shopping.

Är det då värt att försöka pressa in ett besök i ett packat schema? Definitivt, om man är det minsta Ghibli-fan. Har man tagit sig hela vägen till Japan är det absolut värt att ta sig en liten bit till – det är en vacker, rolig upplevelse i ett verkligen unikt museum. Ta ett par timmar och insup upplevelsen av att (nästan) ha vandrat omkring i en Ghibli-film.

Tillgänglighet
Det går lätt att hitta museet. Från centrala Tokyo tar man Chuo-linje till Mitaka. Från stationen finns en gul buss med Ghibli-dekor som är lätt att hitta och avgår ofta, men är vädret bra kan man också promenera. Totoro-skyltar hjälper en att hitta rätt.

Om du åker dit på semester kan oftast din resebyrå hjälpa till med det (japanspecialisten hjälpte till exempel gärna till.) Stannar du en längre tid i Japan är det bara att gå in på närmaste Lawson-butik, annars går det bra att använda museets hemsida eller kanske be en japansk vän om hjälp?

Vill man inte ha sällskap av för många små barn, ska man undvika helger och lov samt försöka komma tidigt på morgonen.

Hela museet är barn- och handikappanpassat, med vackra trädetaljer, runda former och både hissar och vindlande spiraltrappor att utforska. Majoriteten av skyltarna i museet är på japanska, men man kan få en broschyr i kassan på engelska och det finns mer utförliga texter till salu i museets bokhandel. Bokar du resan till Ghibli-muséet tillsammans med din Japanresa här ifrån Sverige kommer du antagligen att få en egen guide som tar dig hela vägen från ditt hotell till muséet, och även berättar om allt du där får se. Det är helst klart värt det om du inte är så bra på Japanska!

Info
Öppettider: 10-18 alla dagar utom tisdag, samt vissa högtider.
Inträde: 1000 yen (ca 70 kr)
Hemsida på japanska.

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev