Magiska flickor - mahou shoujo

Publicerad: Torsdag, 19 april 2007, Skribent: Gabriella Gomez
Magiska flickor

Det finns ett par genrer som är nästan helt exklusiva för anime och manga och de magiska flickorna, på japanska mahou shoujo, är en av de tydligaste.

Identifiera en magisk flicka

Det finns flera kännetecken för en magisk flicka. De flesta uppfyller inte alla och ledtrådarna har också ändrats över tiden, allt eftersom genren utvecklats. Men de följande är ganska allmängiltiga:
- Hon kan förvandla sig till en annan identitet. Ibland är den äldre och vackrare, ibland får hon magiska krafter eller speciella talanger som följd. Är det en anime, har förvandlingsscenen en speciell liten musiksnutt och ser likadan ut från avsnitt till avsnitt.
- Den magiska flickan är gullig, men får gärna vara lite klumpig eller något av en pojkflicka i sin normala identitet.
- (Nästan) ingen vet att den magiska flickans förvandlade och normala jag är samma person. - Hon har ofta en följeslagare, gärna en gullig talande djurmaskot. Hon brukar också ha en magisk stav, brosch eller annat smycke.
- Det förekommer allt som oftast kärlekstrassel. Ibland är intresset kärt i hennes magiska jag och ignorerar det vardagliga, ibland är de fiender i någon form och ibland är det helt andra problem.

Små och stora häxor

Urmodern till alla magiska flickserier var faktiskt starkt inspirerad av en amerikansk sitcom, Bewitched. Den tjänade som inspiration till animen Mahoutsukai Sally (Häxan Sally) från 1966. Animen handlar om häxprinsessan Sally som efter att ha tröttnat på den magiska världen åker till människornas värld. Serien blev en framgång och gjorde att både shoujo-anime och magiska flickor blev mer populära.

Att den magiska flickans krafter beror på att hon kommer från en annan värld är ett tema som tagits upp igen andra serier bl.a. den i Sverige utgivna Sugar Sugar Rune.

Häxor i allmänhet har en stark koppling till de magiska flickorna, en koppling som vi i väst kanske inte direkt skulle göra. I serien Ojamajo Doremi (Värdelösa häxan Doremi) handlar det om Doremi som med en musikalisk trollstav kan förvandla sig till en häxa. Som namnet antyder är Doremi ingen särskild duktig häxa, vilket bereder hennes lärare stort huvudbry… hon blev nämligen förvandlad till en groda och blir bara människa igen om Doremi tar sin häxlicens.

Studio Pierrot

Det var en gång en animestudio som gärna gjorde serier om små flickor som kunde förvandlas till lite större flickor som sedan blev älskade av japanska fans. Deras namn är Studio Pierrot och de lyckades ett tag skapa definitionen på begreppet magisk flicka. Studion finns kvar än idag, men de magiska flickorna är blott ett kärt minne hos många animefans.

Den första i raden var Creamy Mami som började sändas 1983. Huvudpersonen är den blott 10-åriga Yû som efter att ha gjort en utomjording en tjänst, får förmågan att förvandla sig till en 16-åring. I denna skepnad blir hon snabbt upptäckt som idolsångerska och det följer drömska och oskyldiga äventyr. Succén är ett faktum.

Gräddiga Mami följdes av den magiska älvan Persia, magiska stjärnan Emi och den magiska pastellfärgade idolen Yuu. De var alla unga och även om förvandlingarna och eventuella krafter tar sig olika form, har de ganska många likheter. En viktig skillnad mot mer moderna magiska flickserier är att ingen av Pierrots flickor slåss mot några "avsnittets monster" eller liknande.

Tyvärr är ingen av dessa klassiker tillgängliga på engelska, men man behöver inte misströsta helt! Magic Stage Fancy Lala, från 1998, är en serie som trots att det skiljer ett par år troget följer upplägget för en magisk flicka a la Pierrot, om än med större inslag av realism.

Fancy Lala handlar om Miho Shinohara som går i tredje klass och en dag möter två magiska gosedjur. Hon erbjuder dem husrum och får i utbyte ett förtrollat tecknarset, som gör att hon kan rita saker som sedan blir verkliga. Hon kan också förvandla sig till den snygga tonårstjejen Lala och dras så snabbt in i mode och idolbranschen.

Magiska hjältinnor

Här är det otvetydigt en serie som är den första och största och den har till och med gått på svensk TV! Naturligtvis talar jag om Sailor Moon, som mycket framgångsrikt kombinerade inslag från de magiska flickserierna med element från sentai-serier. De färgkodade krigarna för rättvisa är en gammal stapelvara i fighting-anime men i Sailor Moon var nu alla tjejer, och det var inte den enda skillnaden. Seriens tema handlade, förutom om att slåss mot monster och rädda världen, mycket om romantisk kärlek, vänskap mellan flickorna och utvecklingen av Annie/Usagi från en liten liplisa till en stark och självsäker tjej.

Mangan var ritad i en flödande, jugend-inspirerad shoujostil som tyvärr inte fördes över till animen, men är ungefär så långt från den typiskt muskelbetonade och lätt blockiga stilen en actionsserie brukar ha.

Efter att Sailor Moon rönt stora framgångar kom mängder med serier i samma genre. Vissa riktigt bra, andra trista kloner (jag säger bara, Wedding Peach). Det var tydligt att den nya sortens magiska flicka var här för att stanna. Idag är det för många just superhjältinnan med den klatschiga förvandlingsfrasen som är första associationen orden mahou shoujo. Det är inte fel, men långt ifrån hela sanningen!

Mina favoriter

Alla tycker vi om olika saker, men jag gillar verkligen idén med magiska flickor. De är alla olika, men de många sympatiska tjejerna som plötsligt får märkliga och ibland skrämmande krafter och uppdrag ligger mig ofta varmt om hjärtat. Serier jag tycker extra mycket om är: Sailor Moon (man glömmer aldrig sin första kärlek), Cardcaptor Sakura, Princess Tutu och Kamikaze Kaitou Jeanne (särskilt animen). Parodiserien Magical Girl Pretty Sammy är inte fy skam den heller.

Länkar

Testa vilken magisk flicka du är!

Kika på Wikipedias kategori för magiska flickor och se om du hittar en bra serie.

Henshin: The Mahou Shoujo Genre har intressant läsning.

Sailor Moon på svenska. Gammal och go’ (men utförlig) sida om den vackra krigaren i sjömanskostym.

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev