Färden till västern – Apkungen Son Gokus äventyrliga resa
Det finns i alla länder och kulturer; folksagor och myter som är så kända att man, utan att kanske ens ha läst originalet, vet vad de handlar om redan från ung ålder. Naturligtvis finns en sådan kulturskatt också i fjärran östern och den här artikeln ska berätta om en av de mest kända berättelserna från Kina, som också är väldigt berömd och populär i Japan. Det handlar om Färden till Västern, även känd som Kung Markatta, Monkey eller på japanska Sayuki.
Färden till Västern är en kinesisk berättelse, med rötter i verkliga händelser. Munken Xuangsang (även kallad Tripitaka i svensk översättning) var en verklig person som på 600-talet reste från Kina till Indien för att studera de buddhistiska lärorna och ta med sig korrekta översättningar till sitt hemland.
Den spännande resan längs Sidenvägen och hans vistelse i det exotiska landet Indien inspirerade många berättelser. Under Ming-dynastin, kring år 1590, publicerades den version som blev mest känd och som vi idag kan läsa på svenska under namnet Färden till västern.
I berättelsen får munken sällskap av en livfull samling beskyddare, av vilka läsarnas favorit var och förblev Son Goku (Sun Wukong på kinesiska), en busig, rebellisk och envis gudom som är kung över aporna på Blomfruktberget.
Son Goku är ett typisk exempel på en trickster-arketyp som vi känner igen bl.a. från vår nordiske Loke och ur folksagor om den listige räven.
Apan Son Goku föddes ur ett magiskt berg, gjorde sig till kung över aporna och fick tidigt smak på vishet – och odödlighet. Genom att lära sig taoism blev han snart alltför mäktig för de andra kinesiska gudarnas smak. När han sen faktiskt lyckades bli odödlig och besegrade den himmelska armen, var måttet rågat. Himmelens härskare, Jadekejsaren, bad Buddha om hjälp och Son Goku spärrades in under ett berg där han förblev fängslad tills Xuangsang släppte honom fri för att använda som livvakt under resan.
När den ganska mesige Xuangsang plockar upp Son Goku, behöver han såklart en metod att kontrollera denna vilda apa. Han får det av Guan Yin, en barmhärtighetsgudinna, som ger honom ett pannband att sätta på Son Goku. Genom att säga magiska ord får munken kontroll över apan, inte helt olikt Kagomes sätt att hantera Inu-Yasha.
Det är även genom Guan Yins inflytande som de andra två livvakterna och lärjungarna kommer med på resan. Nummer två är Grisen, en fallen himmelsk general som återföddes som ett grismonster. Anledningen till hans fall var att han flörtade för mycket med fel kvinna, ett karaktärsdrag som åtskilliga år på jorden inte har mildrat!
Sista som går med i sällskapet är Sandy, även han en fallen general som nu är ett fruktansvärt fult vattenmonster. Han är den lydigaste i gänget och blir ofta bagagebärare eller får ta andra inte så upphetsande jobb.
Tillsammans kämpar sig de tre lärjungarna fram till Indien och Xuangsang kan äntligen motta de heliga texterna ur Buddhas händer. Hemresan är kvickt avklarad och alla huvudpersoner blir belönade i proportion till sina dygdiga handlingar.
Läsare av Dragonball kan lätt se paralleller mellan Akira Toriyamas Son Goku och mytens, framförallt i början. De slåss båda med en magisk stav som kan växa sig enormt lång eller krympa till en nåls storlek vid behov. De kan även resa över molnen med hjälp av Jindujun och är båda enormt starka, med i det närmaste oförstörbara kroppar. Mytens Son Goku är såklart inte sådan för att han är en Saiajin, utan uppnådde sin härdighet genom att äta odödlighetspiller och sedan brännas i en gudomlig eld. Den ursprunglige apkungen kan dessutom byta skepnad och förvandla sina hårstrån till olika klonfigurer – det känns inte som om det bara är Toriyama som har låtit sin manga inspireras av Färden till västern, eller hur?
En detalj som Dragonball-Son Goku inte har är den tigermönstrade, eller i alla fall orange och svartfläckiga, lilla ”kjolen” som Son Goku brukar avbildas med. Den kan man däremot se på en hel del andra figurer i olika manga, bl.a. har jag sett den på Ranma i en artbook-illustration.
Så undrar ni varför era favoritfigurer plötsligt står på ett moln med oranga kortbyxor och håller en stav i handen, ja, då vet ni nu att de bara cosplayar Son Goku.
Manga med starka anknytningar till Färden till Väster Dragonball av Akira Toriyama – En liten pojke med apsvans på äventyr, senare blir det mest slagsmål hela tiden.
Saiyuki av Kazuya Minekura – En ytterst motvillig munk, Sanzo, och de tre reskamraterna måste till Indien och stoppa en demon från att återuppstå. Magi och modernt blandas friskt i detta actionäventyr. Starzinger av Leiji Matsumoto - Färden till Väster i rymden! The Monkey King av Katsuya Terada – En burlesk och våldsam vuxenversion av sagan, där Son Goku är en våldsam slagskämpe och munken blev en nunna. 18+
The Forbidden Kingdom med Jackie Chan och Jet Li (utkommer 2008) skall även den vara baserad på Resan till Västern.
På bibliotek hittar du den på svenska, som Kung Markatta (nerkortad äldre översättningen) eller Färden till Västern, nyare kompletta utgåvan.