Nostalgin för det glada 80-talet har varit oerhört stark ett bra tag nu, vissa säger att det pågått längre än själva årtiondet. Tack vare serier som Stranger Things är det inte bara de som faktiskt var med då som vurmar för axelvaddarna och hårsprayens guldålder. Idag passar vi därför på att lyfta tre titlar för alla som känner att de behöver tillgodose sitt nostalgibehov! [...] Läs mer
Gothic Lolita – Den sockersöta dödens mode
Publicerad: Torsdag, 15 maj 2008, Skribent: Gabriella Gomez
Japans storstäder är kända för sina extravaganta subkulturer. En stil som fascinerar många svenskar är det elegant-söta gothic och lolita-modet. Det är gulliga puffkjolar, oskuld, lekfullhet, eleganta frisyrer... Ofta kombinerat med stark anda av det mörka och mordbida.
Egentligen heter modet bara lolita; gothic lolita är en mycket populär variation på temat. Utanför Japan använder man gärna gothic lolita som paraplybegrepp för hela fenomenet, för att skilja det från litteraturens Lolita. Förkortningen e.g.l. (Elegant Gothic Lolita) är också mycket vanlig på internet.
Grundinspirationen är kläder från den viktorianska eran och rococoperioden. Man måste bara komma ihåg att det rör sig om levande mode och som till skillnad från t.ex. vissa lajv inte satsar på att vara historiskt korrekt.
Bland annat har kjolarna kortats (Herre min skapare! De visar ju anklarna), platåskor är vanliga, valet av färger är mer varierat och tidigare otänkbara kombinationer (en kimono med spets? Jamenvisst!) är vardagsmat.
Lolita är gulligt, med mycket detaljer (spetsar, strumpor, skor, huvudbonader och tillbehör bör matcha varandra hos en fin lolita), som inte tillåts gå överstyr. Detta kan jämföras med t.ex. decora-modet som snarare satsar på en galet glad färgexplosion. Lolita balanserar elegans och söthet, många lägger mycket tid på att välja den perfekta klänningen och syr om bluskragen så att den kompletterar denna.
Hur djupt sitter förresten lolitamodet? Det varierar, som med alla andra intressen, men för många japanskor är lolita något man klär upp sig i vid speciella tillfällen, ett sätt att släppa lös sin kreativitet i en annars styrd uppväxt.
Modet hänger inte samman med någon särskild musikstil heller – många visual kei-band hade en eller ett par medlemmar i lolita, men förutom vissa som Mana (Moi dix Mois) och Kana som också är modeskapare, är artisterna inte särskilt knutna till modet. Däremot är det inte ovanligt att man ser flickor i fina klänningar och med rosetter i håret headbanga vilt på allsköns konserter.
Det finns såklart också de som går lite längre och försöker att leva ett komplett lolitaliv. De dekorerar sina hem, talar extra artigt och försöker få romantiska jobb där de kan klä sig som de önskar (inte helt lätt i Japan).
Det kan för övrigt vara på sin plats att i denna artikel förklara vad gothic och lolita inte är.
Modet har i Japan ytterst lite att göra med den moderna japanska gothscenen och utövarna lyssnar inte på samma musik, besöker med få undantag inte samma platser och hör helt enkelt inte ihop. Trots namnet har lolitamode inte heller mycket att göra med sexuell fetischering av småflickor; som helhet är modet förvånansvärt påklätt och tonvikten är mer på "gullig och oskuldsfull" än "barnsligt men förförande".
Det har däremot blivit populärt med mer eller mindre lolita-klädda figurer i anime riktade till tonåringar och unga män, och dessa spetsklädda tjejer motsvarar allt som oftast det Nabokovinspirerade idealet med en sexig nymf (Chii, jag tittar på dig.)
Söta rötter
Ett av de områdena som länge har varit en centralpunkt för vilda modeskapader är området kring Tokyostationen Harajuku. Under många år fylldes området med ungdomar på söndagarna, som skapade musik, klädde upp sig och umgicks. Tyvärr är gatorna inte längre stängda för trafik på helgerna, vilket har lett till att färre väljer att tillbringa dagarna där. Det är idag ett hippt shoppingområde och man hittar fortfarande många alternativbutiker.
Det var främst i Harajuku som stilen som kom att kallas lolita växte fram på senare delen av 70-talet. Lolita uppstod ur den japanska kultur där kawaii, gullighet, blev allt viktigare. Kawaii-modet var delvis en motreaktion mot ideal i det japanska sammhället och, trots att den snabbt blev dominerat av gigantiska märken (t.ex. Sanrio med Hello Kitty), fanns en stark gör-det-själv anda i bakgrunden. Glädjande nog har många av dessa idéer levt kvar och, tillsammans med modet, spritts över världen. En bidragande anledning är säkert att japanska modekläder är små, frakten dyr och de flesta butiker bara tar emot beställningar på japanska – att damma av symaskinen blev ett praktiskt alternativ för många lolitor utanför Japan.
Det var inte förrän framåt 90-talet som lolita blev stort nog att uppmärksammas av andra än de mest hängivna, vilket bl.a. hängde samman bland annat med den sminkade och stiliserade visual kei-musikens språng från subkultur till årets fluga. På några år exploderade modet, lolita flyttade in i trendkänsliga varuhus och tog över allt fler av butikerna omkring Harajuku.
Ett av de äldsta renodlade, och än idag populära, lolitamärket är Baby, the Stars Shine Bright som öppnade 1988. Deras gulliga kläder, där puffiga kjolar och milda färger är vanliga, har kärleksfullt förevigats i Novala Takemotos roman Kamikaze Girls.
Bitter frukt?
Det finns tusen och en varianter av lolitamodet, men några är så vanliga att de har fått egna namn och definitioner. En av de populäraraste, inte minst utanför Japan, är gothic lolita. Om vanlig lolita är en söt dockflicka, är gothic lolita den onda tvillingsystern som ler oskyldigt med blod på händerna. En typisk gothic lolita är fortfarande elegant, men har snarare svart än pastellfärgat och smyckar sig med kors, dödskallar och andra dystra symboler i kombination med rosetterna och blommorna.
Flera av de andra lolitaversionerna är också ganska mörka. "Aristocrat" kan sägas vara en något vuxnare, stramare version av gothic lolita, "gurololi" är den blodiga, vanställda lolitan och punklolitan svajar mellan elegant och upprorisk.
Pojkstilar då? Jodå, de finns, men är ovanligare och behandlas ofta lite som accessoarer till sina lolitor. Den viktorianske buspojken, ibland känd som ouji (prins) eller kodona (barn-vuxen), med knäbyxor och kepsen på sned har lolitaiserat och är i dag mycket renare och bär mer spetsar än sin historiske föregångare. Inom aristocrat-stilen är det också lätt för män att klä sig elegant och sobert.
Framtiden
I dag minskar på sätt och vis lolitamodets popularitet, fler och fler butiker i Harajuku byter tema och även visual kei-vågen har passerat. Men å andra sidan växer modet internationellt, butiker öppnar engelskspråkiga hemsidor och Baby har till och med öppnat en affär i Paris. Lolita har inte heller försvunnit i Japan. Snarare kan man säga att allmänhetens ögon ett tag var riktade lite extra på denna subkultur men att de nu skådar vidare och lämnar kvar de mer hängivna fansen.
Gothic & Lolita Bible
Det finns ett modemagasin som är överlägset i GL-kretsar, och det är den välfyllda Gothic & Lolita Bible, som började ges ut 2001. Här finns de senaste kläderna från alla de stora märken, de populära "street snaps" som förevigar kreativa utstyrslar på Japans gator (en del svenskar är faktiskt med här!), intervjuer med artister och författare som är viktiga inom subkulturen, sminktips, klädmönster och livsstilsreportage. Allt en lolita kan behöva alltså, inklusive kakrecept och kartor till de bästa butikerna.
G&L Bible är vad japanerna kallar en "mook" vilket är en sammanslagning av orden magazine och book, och betyder att den är tjock, med hög papperskvalitet och tålig rygg. Man får också i varje nummer ett mönsterark, oftast med 1-2 småsaker och en eller flera större plagg på. Trots att det är på japanska kan man med dugliga syslöjdskunskaper och kanske en online-ordbok för speciella termer följa mönstret utan större problem.
2008 utkom (äntligen) det första numret av den amerikanska Gothic & Lolita Bible. Det innehåll både översatt material från den japanska tidningen och originalartiklar med fokus på lolita- och j-mode i USA.
Andra intressanta tidningar
GosuLoli (kallas också GosuRori) är tidningen för den händiga lolitan. Den innehåller väldigt mycket mönster och sömnadsinstruktioner och läsare kan också skicka in egna skisser som görs till mönster, sys upp och fotograferas av redaktionen. Utkommer två gånger om året.
Gothic Lolita and Punk Brand Book En mer renodlad modekatalog, med mängder av lolitakläder, men också en hel del andra alternativmoden.
Intressanta filmer och böcker
Kamikaze Girls av Novala Takemoto, känd som "lolitornas bard". Även gjord till riktigt härlig spelfilm, naturligtvis med autentiska kläder.
Gothic and Lolita, en fotobok med street snap-bilder från åratal av G&L Bible.
Japanese Schoolgirl Inferno: Tokyo Teen Fashion Subculture Handbook information och lite bilder om de många subkulturerna som tjejerna i Japan har kommit på över åren.
Othello – Handlar om en tjej som gärna klär sig i lolita och hänger vid Harajuku.
Allt av Mihara Mitzukasu! Hon har även varit omslagsillustratör till G&L Bible.
God Child – Dystert, vackert och viktorianskt av Kaori Yuki.
Länkar
Avant Gauche – Välfylld infosida med länkar till i stort sett alla butiker.
Svenska lolitaforumet - Prata med andra svenskar som gillar lolita.
Closet Child - Har man en plånbok som inte riktigt är så fet som önskas, kan begagnatbutiken Closet Child vara värd att kolla in. Instruktioner för hur man handlar från utlandet finns längst ner på denna sida.
Lolita Fashion – Engelsk site med information, stilguider och forum
Baby, the Stars Shine Bright - Kanske det ultimata söta lolitamärket?
Moi-même-Moite - Legenden Manas hemsida. Valspråket är "Elegant Gothic Lolita Aristocrat Vampire Romance" och det säger väl det mesta man behöver veta?
Egentligen heter modet bara lolita; gothic lolita är en mycket populär variation på temat. Utanför Japan använder man gärna gothic lolita som paraplybegrepp för hela fenomenet, för att skilja det från litteraturens Lolita. Förkortningen e.g.l. (Elegant Gothic Lolita) är också mycket vanlig på internet.
Grundinspirationen är kläder från den viktorianska eran och rococoperioden. Man måste bara komma ihåg att det rör sig om levande mode och som till skillnad från t.ex. vissa lajv inte satsar på att vara historiskt korrekt.
Bland annat har kjolarna kortats (Herre min skapare! De visar ju anklarna), platåskor är vanliga, valet av färger är mer varierat och tidigare otänkbara kombinationer (en kimono med spets? Jamenvisst!) är vardagsmat.
Lolita är gulligt, med mycket detaljer (spetsar, strumpor, skor, huvudbonader och tillbehör bör matcha varandra hos en fin lolita), som inte tillåts gå överstyr. Detta kan jämföras med t.ex. decora-modet som snarare satsar på en galet glad färgexplosion. Lolita balanserar elegans och söthet, många lägger mycket tid på att välja den perfekta klänningen och syr om bluskragen så att den kompletterar denna.
Hur djupt sitter förresten lolitamodet? Det varierar, som med alla andra intressen, men för många japanskor är lolita något man klär upp sig i vid speciella tillfällen, ett sätt att släppa lös sin kreativitet i en annars styrd uppväxt.
Modet hänger inte samman med någon särskild musikstil heller – många visual kei-band hade en eller ett par medlemmar i lolita, men förutom vissa som Mana (Moi dix Mois) och Kana som också är modeskapare, är artisterna inte särskilt knutna till modet. Däremot är det inte ovanligt att man ser flickor i fina klänningar och med rosetter i håret headbanga vilt på allsköns konserter.
Det finns såklart också de som går lite längre och försöker att leva ett komplett lolitaliv. De dekorerar sina hem, talar extra artigt och försöker få romantiska jobb där de kan klä sig som de önskar (inte helt lätt i Japan).
Det kan för övrigt vara på sin plats att i denna artikel förklara vad gothic och lolita inte är.
Modet har i Japan ytterst lite att göra med den moderna japanska gothscenen och utövarna lyssnar inte på samma musik, besöker med få undantag inte samma platser och hör helt enkelt inte ihop. Trots namnet har lolitamode inte heller mycket att göra med sexuell fetischering av småflickor; som helhet är modet förvånansvärt påklätt och tonvikten är mer på "gullig och oskuldsfull" än "barnsligt men förförande".
Det har däremot blivit populärt med mer eller mindre lolita-klädda figurer i anime riktade till tonåringar och unga män, och dessa spetsklädda tjejer motsvarar allt som oftast det Nabokovinspirerade idealet med en sexig nymf (Chii, jag tittar på dig.)
Söta rötter
Ett av de områdena som länge har varit en centralpunkt för vilda modeskapader är området kring Tokyostationen Harajuku. Under många år fylldes området med ungdomar på söndagarna, som skapade musik, klädde upp sig och umgicks. Tyvärr är gatorna inte längre stängda för trafik på helgerna, vilket har lett till att färre väljer att tillbringa dagarna där. Det är idag ett hippt shoppingområde och man hittar fortfarande många alternativbutiker.
Det var främst i Harajuku som stilen som kom att kallas lolita växte fram på senare delen av 70-talet. Lolita uppstod ur den japanska kultur där kawaii, gullighet, blev allt viktigare. Kawaii-modet var delvis en motreaktion mot ideal i det japanska sammhället och, trots att den snabbt blev dominerat av gigantiska märken (t.ex. Sanrio med Hello Kitty), fanns en stark gör-det-själv anda i bakgrunden. Glädjande nog har många av dessa idéer levt kvar och, tillsammans med modet, spritts över världen. En bidragande anledning är säkert att japanska modekläder är små, frakten dyr och de flesta butiker bara tar emot beställningar på japanska – att damma av symaskinen blev ett praktiskt alternativ för många lolitor utanför Japan.
Det var inte förrän framåt 90-talet som lolita blev stort nog att uppmärksammas av andra än de mest hängivna, vilket bl.a. hängde samman bland annat med den sminkade och stiliserade visual kei-musikens språng från subkultur till årets fluga. På några år exploderade modet, lolita flyttade in i trendkänsliga varuhus och tog över allt fler av butikerna omkring Harajuku.
Ett av de äldsta renodlade, och än idag populära, lolitamärket är Baby, the Stars Shine Bright som öppnade 1988. Deras gulliga kläder, där puffiga kjolar och milda färger är vanliga, har kärleksfullt förevigats i Novala Takemotos roman Kamikaze Girls.
Bitter frukt?
Det finns tusen och en varianter av lolitamodet, men några är så vanliga att de har fått egna namn och definitioner. En av de populäraraste, inte minst utanför Japan, är gothic lolita. Om vanlig lolita är en söt dockflicka, är gothic lolita den onda tvillingsystern som ler oskyldigt med blod på händerna. En typisk gothic lolita är fortfarande elegant, men har snarare svart än pastellfärgat och smyckar sig med kors, dödskallar och andra dystra symboler i kombination med rosetterna och blommorna.
Flera av de andra lolitaversionerna är också ganska mörka. "Aristocrat" kan sägas vara en något vuxnare, stramare version av gothic lolita, "gurololi" är den blodiga, vanställda lolitan och punklolitan svajar mellan elegant och upprorisk.
Pojkstilar då? Jodå, de finns, men är ovanligare och behandlas ofta lite som accessoarer till sina lolitor. Den viktorianske buspojken, ibland känd som ouji (prins) eller kodona (barn-vuxen), med knäbyxor och kepsen på sned har lolitaiserat och är i dag mycket renare och bär mer spetsar än sin historiske föregångare. Inom aristocrat-stilen är det också lätt för män att klä sig elegant och sobert.
Framtiden
I dag minskar på sätt och vis lolitamodets popularitet, fler och fler butiker i Harajuku byter tema och även visual kei-vågen har passerat. Men å andra sidan växer modet internationellt, butiker öppnar engelskspråkiga hemsidor och Baby har till och med öppnat en affär i Paris. Lolita har inte heller försvunnit i Japan. Snarare kan man säga att allmänhetens ögon ett tag var riktade lite extra på denna subkultur men att de nu skådar vidare och lämnar kvar de mer hängivna fansen.
Gothic & Lolita Bible
Det finns ett modemagasin som är överlägset i GL-kretsar, och det är den välfyllda Gothic & Lolita Bible, som började ges ut 2001. Här finns de senaste kläderna från alla de stora märken, de populära "street snaps" som förevigar kreativa utstyrslar på Japans gator (en del svenskar är faktiskt med här!), intervjuer med artister och författare som är viktiga inom subkulturen, sminktips, klädmönster och livsstilsreportage. Allt en lolita kan behöva alltså, inklusive kakrecept och kartor till de bästa butikerna.
G&L Bible är vad japanerna kallar en "mook" vilket är en sammanslagning av orden magazine och book, och betyder att den är tjock, med hög papperskvalitet och tålig rygg. Man får också i varje nummer ett mönsterark, oftast med 1-2 småsaker och en eller flera större plagg på. Trots att det är på japanska kan man med dugliga syslöjdskunskaper och kanske en online-ordbok för speciella termer följa mönstret utan större problem.
2008 utkom (äntligen) det första numret av den amerikanska Gothic & Lolita Bible. Det innehåll både översatt material från den japanska tidningen och originalartiklar med fokus på lolita- och j-mode i USA.
Andra intressanta tidningar
GosuLoli (kallas också GosuRori) är tidningen för den händiga lolitan. Den innehåller väldigt mycket mönster och sömnadsinstruktioner och läsare kan också skicka in egna skisser som görs till mönster, sys upp och fotograferas av redaktionen. Utkommer två gånger om året.
Gothic Lolita and Punk Brand Book En mer renodlad modekatalog, med mängder av lolitakläder, men också en hel del andra alternativmoden.
Intressanta filmer och böcker
Kamikaze Girls av Novala Takemoto, känd som "lolitornas bard". Även gjord till riktigt härlig spelfilm, naturligtvis med autentiska kläder.
Gothic and Lolita, en fotobok med street snap-bilder från åratal av G&L Bible.
Japanese Schoolgirl Inferno: Tokyo Teen Fashion Subculture Handbook information och lite bilder om de många subkulturerna som tjejerna i Japan har kommit på över åren.
Othello – Handlar om en tjej som gärna klär sig i lolita och hänger vid Harajuku.
Allt av Mihara Mitzukasu! Hon har även varit omslagsillustratör till G&L Bible.
God Child – Dystert, vackert och viktorianskt av Kaori Yuki.
Länkar
Avant Gauche – Välfylld infosida med länkar till i stort sett alla butiker.
Svenska lolitaforumet - Prata med andra svenskar som gillar lolita.
Closet Child - Har man en plånbok som inte riktigt är så fet som önskas, kan begagnatbutiken Closet Child vara värd att kolla in. Instruktioner för hur man handlar från utlandet finns längst ner på denna sida.
Lolita Fashion – Engelsk site med information, stilguider och forum
Baby, the Stars Shine Bright - Kanske det ultimata söta lolitamärket?
Moi-même-Moite - Legenden Manas hemsida. Valspråket är "Elegant Gothic Lolita Aristocrat Vampire Romance" och det säger väl det mesta man behöver veta?