Högläsningstips för världsboksveckan
Idag firas Världsbokdagen som också markerar inledningen till Världsbokveckan! Temat i år är Högläsning, en aktivitet som fler borde ägna sig åt, vare sig det sker tillsammans med barn eller vuxna. Vi hade en förtjust skara i vår Stockholmsbutik senast i lördags som lyssnade när författarna Gunilla Jonsson och Michael Petersén under Kulturnatten läste högt ur Döden är bara början, en nyskriven roman i samma värld som deras klassiska 90-talsrollspel KULT, och ur novellen Kören som knyter an till romanen. Döden är bara början får börja säljas imorgon, 24 april.
Under Världsbokveckan får alla som köper en barnbok i våra butiker i Göteborg eller Stockholm en unik bok på köpet. Den består av två böcker, Dags för disco och Smyga, spana, snoka, och kan läsas från två håll. Den är lämplig för lågstadiebarn som just har börjat läsa själva. Boken är framtagen och finansierad i samarbete mellan Svenska Bokhandlareföreningen, Bonnier Carlsen och Lilla Piratförlaget.
Vilka böcker ska en köpa till barn då? En seriebok kan vara bra för en ovan läsare som behöver komma igång. Vi har nyss fått in Natalia Batistas vältecknade berättelse om Sjöjungfrun Minna och den Hemliga Vännen och även kluriga vikingaberättelsen Siri och Mimers brunn av Per Demervall och Patric Nyström. Sagoböcker är annars perfekta högläsningsobjekt för mindre barn så varför inte en fin samlingsvolym som Stora boken med klassiska sagor, Tusen och en natt eller Godnattsagor för rebelltjejer?
En annan blivande klassiker är Nevermoor – Morrigan Crows magiska förbannelse. Läs gärna min tipstext här. Vi har också just fått in Blånatten, avslutande delen i Jo Salmsons serie om Nea och Drakarnas öde för lite större barn i åldern 9 – 12. För ungdomar rekommenderas Maths Claessons sf-trilogi om Linux, där alla tre böckerna precis kommit i samlad utgåva under namnet Pandemi.
Glad Världsbokvecka önskar Sofia!