Episka dueller i Unmatched

Publicerad: Måndag, 16 september 2024, Skribent: Daniel

Just nu får du Unmatched: Sun's Origin - Oda Nobunaga vs Tomoe Gozen på köpet när du köper två valfria Unmatched-spel. Men vad är Unmached egentligen? Och hur fungerar det?

Unmatched är ett snabbspelat, assymetriskt och kortstyrt figurstridsspel. Brädet består av olikfärgade cirklar som representerar en eller flera “zoner”, vilket påverkar bland annat utplaceringen av ens protagonister. Cirklarna är ihopkopplade med linjer som visar hur pjäserna kan förflytta sig, och vilka områden som anses ligga bredvid varandra. Det kan ju vara bra att stå nära för den som vill servera en hård knogmacka till sin kontrahent. Varje runda utför spelaren två handlingar. Det går att förflytta en pjäs, spela ut ett intrigkort, eller gå i strid. Hjältarnas unika kortlekar återger deras karaktäristiska stil och krafter. De anger attack- och försvarsvärden, samt ofta unika sidoeffekter som kan vara olika starka beroende på var figuren står, om den har laddat upp sig (Beowulf har till exempel markörer för “vrede” som växer bland annat när han tar en smäll). Det spelar alltså roll hur och i vilken ordning korten spelas ut - och det ger något av den taktiska klurigheten i systemet. 

En typisk Unmatched-låda innehåller en hjälte med tillhörande plastfigur samt en eller fler hantlangare med platta spelmarker, per spelare. Eftersom Unmatched i grunden är ett duellspel innehåller de flesta alltså två hjältar med respektive underhuggare. Varje låda är fristående och kan kombineras med andra, så den som samlar på sig ett par stycken kan ha skoj med att exempelvis låta Rödluvan gå upp mot en Tyrannosaurus rex. Det går att sätta ihop större partier med multipla hjältar samlade på två sidor. Lite av det roliga är tematiken, där en låda kan vara sammanhållen med enbart Marvel-karaktärer, medan en annan låter Bigfoot slå på Robin Hood. Metodisk förflyttning och ett stridssystem utan slump (om vi bortser från att korthanden faktiskt dras slumpmässigt ur hjältefigurens lek) belönar smart, erfaret spelande men reglerna är samtidigt lätta att lära sig. 

Unmatched Adventures - Tales To Amaze är en samarbetsvariant där spelarna tillsammans försöker tackla en motståndare som drivs efter ett enkelt och effektivt AI-system, där fiendepjäserna vill ta sig den kortaste vägen till närmaste fiende. Det finns även en inbyggd klocka i form av ett växande hot. Det gäller alltså att ta ut skurken innan tiden rinner ut. 
 
Ett parti Unmatched tar kanske en halvtimme, beroende på hur många deltagare som är med. Det är lättfattligt och ger spelaren själv god kontroll över vad som händer. Det finns en mängd “how to play” att söka upp som på tio minuter, en kvart sisådär förklarar hela mekaniken. Det unika och roliga för varje figur står ändå tryckt på deras kort. 

Och kom igen! Vem vill inte se William Shakespeare få på moppen av Spider-Man? Eller tvärtom. 

 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev