Böcker om rätten till våra kroppar

Publicerad: Fredag, 1 juli 2022, Skribent: Gabi & Lina

Inte helt överraskande är The Handmaid’s Tale (på svenska Tjänarinnans berättelse) hyperaktuell, och det är helt i sin ordning. En mycket bra och skrämmande aktuell bok trots att den är nästa 40 år gammal. Men det finns många fler intressanta böcker att läsa i ämnet, många riktigt nya! Vi delar med oss av några av våra favoriter från science fiction och fantasyhyllorna.

Böcker utkomna på 2020-talet

STAR EATER av Kerstin Hall handlar om kannibalistiska magiska nunnor i ett matriarkalt samhälle där män blir bokstavligen galna av sex. Det är dock ett korrumperat samhälle, och väl medveten om effekterna av att föda barn har Elfreda bestämt sig för att hon inte vill ha ett. Obs, släpps på pocket i oktober!

GOLDILOCKS av Laura Lamm utspelas i en nära framtid. När klimatkrisen kommer (och ignoreras) begränsas långsamt, nästan obemärkt, kvinnors rättigheter. När en grupp kvinnliga astronauter kommer med en lösning, ges planen till manliga astronauter för utförande. Så kvinnorna stjäl skeppet.

MACHINEHOOD av S.B Divya är en färsl cyberthriller, med ett fokus på AI, kroppslig integritet och prestandahöjande medicinering. Men det är också en spännande berättelse om en framtid där gigjobbare tävlar mot robotar, terror och överlevnad, och en kvinna vars vägval kommer påverka alla. 

DARK LULLABY av Polly Ho-Yen handlar väldigt mycket om ingripande i den kroppsliga rätten. Med nästan icke-existerande fertilitet innebär en graviditet för de mindre bemedlade en enorm risk, och det kostar staten stora summor pengar, så de kräver full kontroll. Kit har aldrig tänkt skaffa barn, men nu har hon ett, och är paniskt rädd för att förlora det.

DEN UPPGRÄVDA JORDEN av Lisa Wool-Rim Sjöblom är en skakande dokumentär serie om Chile-adopterades Marias utforskande av sitt förflutna. Hon möts av byråkratiska förljugenhet och falska papper, men också en växande brottsutredning och ett starkt nätverk av sanningssökande aktivister. Högintressant inlägg i frågan om adoption, människohandel och barn och förstaföräldrars rättigheter.

Böcker från millenieskiftet till 2019

GATHER THE DAUGHTERS av Jennie Melamed är en blandning mellan Handmaid’s Tale och Flugornas herre. I ett postapokalyptiskt samhälle lever människor under ett religiöst förtryck. Män uppfostras till ledare och kvinnor till tillhörigheter. Barnen lever dock fria under sommare, i slutet av första sommaren som kvinnor gifts de bort, men det är mer komplext och obehagligt än så. Längre recension finns här https://www.sfbok.se/node/71527

THE FUTURE OF ANOTHER TIMELINE av Annalee Newitz handlar om feministisk kamp och tidsresor. En tidsresenär besöker viktiga tidpunkter i historien för att göra förändring som förbättrar kvinnors rättigheter i hennes tid. Samtidigt försöker Beth i 1992 förhindra sin vän från att mörda våldtäktsmän. Boken är extra balsam för själen för Gen X-feminister som minns riot grrrl-rörelsen med värme. Vi intervjuade Newitz när hon var på turne med denna bok.  https://www.sfbok.se/tips-topplistor/tips/boktips/manadens-sf/the-future-of-another-timeline

THE WOMEN’S WAR av Jenna Glass utspelas i en fantasyvärld där kvinnors status endast är som födare… tills en dag, en magisk förbannelse ger dem makten att själva kontrollera sin fertilitet. Trilogin beskriver den kamp som följer mellan patriarkatet och de som nu ser en chans bortom det, och följer ett antal kvinnor av olika åldrar och positioner.

GRACELING av Kristine Cashore gjorde stort intryck på många läsare när Seven Kingdoms-serien kom 2008. Hennes starka och upproriska huvudpersoner kändes igen från annan tonårs/YA-fantastik, men desto mer ovanligt var att de hade både mens och sex innan äktenskapet – utan att fördömas! Särskilt prequel-boken Fire (Monstrets dotter) är än i dag en utstickare i hur långt den vågar gå

Och så klassikerna

PARABLE OF THE SOWER av Octavia Butler känns mer aktuell för varje år sedan den kom. Med lågmäld, följsam prosa och svidande systemkritik, är den en modern science fiction klassiker. I ett sönderfallande USA, där klimatkriser och finanskriser blivit konstanter, lever Lauren Oya Olamina. Hennes barndom och tonår äger rum innanför skyddande murar, med faderns gammaldags religiositet i öronen, men hon ser långt bortom sin lilla värld. När katastrofen kommer är hon redo och ger sig ut på en farlig vandring mot förändring. Finns även på svenska, Liknelsen om sådden, och som seriealbum.

THE HANDMAID’S TALE (Tjänarinnans berättelse) av Margaret Atwood, och nyligen utkomna uppföljaren THE TESTAMENTS (Gileads döttrar) beskriver ett dystopiskt USA, där kvinnor förbjudits att lära sig läsa och de flesta bara ses som barnproducerande maskiner. Med inspiration tagen ur hur det religiösa ledarskapet i Iran avvecklade kvinnors friheter efter revolutionen, är och förblir den en stark varning.

Övriga tips

Söker du en fantasyvärld där författaren ägnar en tanke åt reproduktionsfrågor utan att det är hela temat, finns bland andra JADE WAR, THE POPPY WAR och HALF A WAR

Det kan aldrig bli för mycket drakar, särskilt inte feministiska sådana: WHEN WOMEN WERE DRAGONS av Kelly Barnhill, historisk fantasy om hur det patriarkala förtryckets frustrationer bubblar upp som förändring, förvandling, fördrakning… Lite på samma tema, men ändå helt annorlunda, är Jo Waltons TOOTH AND CLAW, en Jane Austen-pastisch där fina drakfamiljer strider om arv och domäner. Inskränkta livsvillkor känns paradoxalt ännu närmare ibland, när det handlar om bundna vingar och magi som springer fram.

Och är du bara skitarg så avslutar vi med följande rekommendationer:

MANHUNT av Gretchen Felker-Martin Beth och Fran jagar förvildade män i postapokalypsen. Det är rått, brutal, bitvis direkt äckligt och det krävs en viss förmåga till distans för att ta sig igenom den. Definitivt inte för alla.

Känns det som läge för en film, så finns alltid MAD MAX: FURY ROAD. Vad än vissa kritiker påstod innan filmen släpptes så har kvinnor haft betydelse i de tidigare Mad Max-filmerna, framför allt i Bortom Thunderdome (Savannah Nix och Aunty Entity!). I Fury Road är det Furiosa som helt makalöst tar kontrollen.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev