Tre ärkenördiga spelnyheter
Johannes tipsar om tre härligt nördanpassade spelnyheter.
MUNCHKIN CRITICAL ROLE - A MIGHTY NEIN GAME
Originalutgåvan av det amerikanska kortspelet Munchkin släpptes första gången 2001. Sedan dessa har titeln, med hjälp av sin relativt enkla och underhållande spelmekanik, skaffat sig en trogen följarskara världen över. Idag är Munchkin ett samlingsnamn för ett stort antal grundspel och tillägg. Spelets popularitet har även lätt till samarbeten med flera stora franchises som exempelvis Games Workshop och Marvel. Nu har ännu en populär franchise kliva in i Munchkin-världen, nämligen rollspelsfenomenet Critical Role!
Munchkin Critical Role - A Mighty Nein Game är det första officiella kortspelet från gänget bakom Critical Role. Spelet är gjort för 3–6 spelare och bygger på samma spelidé som de tidigare titlar i Munchkin-serien, det vill säga att du och dina vänner tävlar emot varandra om att vara den som först lyckas få upp er individuella karaktär till nivå 10. För att stå som vinnare måste du öppna dörrar, besegra monster, samla skatter och bygga allianser. Allt sker i ett snabbt tempo och överraskningarna är många. Munchkin Critical Role - A Mighty Nein Game är skräddarsytt utifrån Critical Roles andra kampanj, som bär just namnet The Mighty Nein. Illustrationer, karaktärer och moster är alla skapade specifikt för denna utgåva. Spelet är helt fristående och du behöver ingen av de tidigare titlarna i spelserien för att ge dig ut på spännande äventyr. Speltiden ca. 60 minuter. Spel och regler på engelska.
TALISMAN: HARRY POTTER
Det storslagna fantasyspelet Talisman släpptes första gången 1983. Spelmekaniken (och spelets tre första utgåvor) är framtagen av Games Workshop, men sedan 2008 har GW ”lånat ut” spellicensen till flera olika spelföretag. Däribland Pegasus Spielesom publicerat den aktuella utgåvan av grundspelet, Talisman Revised 4th Edition.
Trots sina 40 år på marknaden upplever vi här på bokhandeln att spelet är lika aktuell nu som då. Ett tecken på detta är att Talisman-familjen under de senaste åren växt med flera fristående titlar, som bland annat Talisman: Star Wars och Talisman: Kingdom Hearts. Nu fortsätter familjen att växa och det handlar om ytterligare ett samarbete med en stor franchise. Vi pratar om det fristående spelet Talisman: Harry Potter.
Talisman: Harry Potter har sin grund i den fjärde utgåvan av Talisman. Men istället för att vandra genom skogar, slåss emot vättar eller besöka tavernan får du i denna utgåva möjlighet att utforska välkända platser, karaktärer och händelser från Harry Potters magiska värld. En tydlig skillnad mellan detta spel och Talisman Revised 4th Edition är antalet spelkomponenter. Detta spel har markant mindre utav detta, vilket skapar en snabbare uppstart och en mer lättspelad upplevelse. En ytterligare skillnad är att du som spelare nu kan välja att spela karaktärer från två olika sidor: ”The Order of the Phoenix” eller ”Death Eaters”. Oberoende av karaktär, och såldes sida, har du som mål att vara den som först tar dig fram till Lord Voldemort som befinner sig i mitten av spelplanen. Väl framme har respektive sida olika avslutande uppdrag. Om du tillhör ”The Order of the Phoenix” måste du vara redo att möta den mörka mästaren i en duell till döden. Om du tillhör ”Death Eaters” måste du istället visa att du är värdig nog att så vid hans sida. För att lyckas med ditt uppdrag måste du ge dig ut på äventyr runt Hogwarts och samla objekt, besegra monster, få följeslagare och bygg upp din karaktärs individuella styrka. Detta välgjorda spel, som är gjord för 2–6 spelare, bjuder på många överraskningar och välplacerade referenser. Detta är ett måste för alla som gillar Harry Potter och/eller Talisman! Speltid ca. 90 minuter. Spel och regler på engelska.
DUNE: A GAME OF CONQUEST AND DIPLOMACY
The spice must flow! Dune Board Game, där du som spelare ges möjlighet att skriva om och förändra händelserna i Frank Herberts komplexa rymdroman Dune, publicerades första gången 1979. Titeln fick sedan en andra utgåva i samband med att den första filmatiseringen av romanen gick upp på biografer värden över under december 1984. Efter detta var titeln ur tyck under många år. Brädspelare trodde att detta var slutet på en era, men så fel vi hade!
2019 tog spelföretaget Gale Force Nine över spelrättigheterna och Dune Board Game, en uppdaterad utgåva av grundspelet, såg dagens ljus. Vi detta tillfälle var det nog många brädspelare som kände att de fått vad de efterfrågat. Men nu (knappt tre år senare och troligen mycket på grund av den nya filmatiseringen) har vi fått ytterligare en version av spelet. Nämligen Dune: A Game Of Conquest And Diplomacy.
Dune: A Game Of Conquest And Diplomacy, som är gjort för 2–4 spelare, har många likheter med sin föregångare från 2019. Spelet går ut på att ta kontroll över planeten Arrakis och dess värdefulla tillgångar. För att lyckas med detta måste du som spelare bygga upp militanta styrkor, skörda spice och få fienden (det vill säga dina motspelare) på fall. Om du spelat den tidigare utgåvan kommer du känna igen dig. Stora delar av spelmekaniken kvarstår och många komponenter är i grunden dem samma. Även om de nu bär illustrationer från filmen. Men samtidigt går det att känna av vad utgivarna vill erbjuda med denna nya titel: en något ”enklare” och mer linjär spelupplevelse. Dune: A Game Of Conquest And Diplomacy kommer med en helt ny spelplansdesign, mer Spice och nya strömlinjeformade regler. Om du nyligen sätt, och uppskattat, Denis Villeneuves tolkning av Frank Herberts inflytelserika rymdopera kommer du med hög sannolikhet även uppskattad detta spel. Speltid ca. 20–60 minuter. Regler på engelska.
En spännande parentes är att spelföretaget Fantasy Flight Games redan 2012 ville publicera en uppdaterad utgåva av Dune Board Game. Men fick då inte de fulla rättigheterna att genomföra detta. De fick dock rättigheterna att använda spelsystemet/spelmekaniken som kallas “Simultaneous Dial Based Order System”. Fantasy Flight Games såg detta som en seger och använde spelsystemet för att utveckla spelet Twilight Imperium. Frågan är vem som vann på denna överenskommelse…?