Dystopier- massor med tips!
Förra veckan behövde vi pigga upp oss med lite framtidstro och tipsade om snäll SF och utopiska berättelser. Denna vecka låter vi våra följare/kunder tipsa om sina favoritdystopier som vi efterfrågade på vår facebooksida, läs gärna hela tråden för massor av bra tips!
Extra akuellt just nu är Metro 2033 av Dmitri Gluchovskij om överlevare nere i Moskvas tunnelbanesystem. Författaren besöker Stockholm 24 november för att signera sina böcker, missa inte!
Daniel tipsar om webserien Stand still. Stay silent. Det är en vältecknad serie med inslag från nordisk mytologi som utspelar siig i en postapokalyptisk värld ca nittio år in i framtiden. Rekommenderas varmt även av oss i personalen! Bilden ovan är hämtad från serien, som görs av Minna Sundberg.
Vill man ha en mix av utopi och dystopi har Jon ett tips: "Star Trek räknas ju tvärtom till utopi, men där finns en del dystopiska historier om vad som "hände" innan Federationen bildades. Bland annat avsnittet Past Tense som visar hur det år 2024 skapats "fristäder" för arbets- och bostadslösa. Men områdena blev snabbt slumområden och fängelser för de utan pengar, där poliserna bara brydde sig om att "hålla ordningen" utan att lyssna på de desperata invånarna. Avsnittet är från 90-talet, så inte så gammalt, men "visionen" känns väldigt nära just nu."
Själv har jag inte tänkt på eller sett om filmen Reign of Fire sen den kom för fjorton år sen men flera personer tipsar om den som favoritdystopi så det är tydligen dags att boka in en filmkväll i sällskap med en riktigt vältränad Christian Bale igen och avnjuta eldstriderna över London.
Klassikerna Blade Runner, Fahrenheit 451, 1984 och Brave New World nämns flera gånger och i alla dessa fall är de klassiker just för att de är otroligt bra! Några moderna klassiker som nämns är V för Vendetta av Alan Moore, Mad Max, och Hunger Games.
Den författare som det tipsades mest om var glädjande nog Margaret Atwood, med den helt enkelt enastående The Handsmaids Tale, som är aktuell som tv-serie, och utspela sig i en nära framtid i det som varit USA, där kvinnorna i stor utsträckning slutat vara fertila och där de kvinnor som fortfarande kan bära barn används som inkubatorer. Även hennes dystopiska serie MaddAddam nämns flera gånger och jag kan verkligen tipsa om första delen Oryx and Crake som en av de dystopier som dykt upp flest gånger i huvudet tio år efter att jag läste den. I en värd formad av undergången, orsakad av en bioteknik som gått över styr, tas de stora frågorna upp utan att tumma på berättelsekonsten en millimeter.
På svenska nämns Stjärnklart, militärisk krigsdystopi av Lars Wilderäng, och Den nya människan, av Boel Bermann.