Ny science fiction
Vi har fått in ovanligt många bra och lovande sf-romaner den här veckan.
Knasigast är romanen Mort(e) av Robert Repino. Den utspelar sig sedan mänskligheten i det närmaste har utrotats av en världsomspännande myrkoloni, styrd av en myrdrottning med åtskilliga hundra år på nacken. Hennes myrarméer har krossat den mänskliga civilisationen, och dessutom genmanipulerat människornas husdjur, gett dem intelligens och vänt dem mot sina forna herrar. Titelns Mort(e) är en genförbättrad huskatt som ägnar boken åt att söka efter den enda andra varelse han bryr sig om i världen, hunden Sheba som han kände redan innan han fick ett högre medvetande. En udda roman som kretsar mycket kring ideologiska frågeställningar, där människorna har en religiös världsbild som ställs mot myrornas sekulära syn på tillvaron.
På gränsen mellan sf och fantasy hittar vi Down Station av Simon Morden, som jag precis har tagit hem för att läsa. Det är en slags Alice i Underlandet-historia där London har gått under, men en grupp överlevare lyckas fly genom en portal till ett märkligt rike med magiska egentskaper. Michelle Herbert på Fantasy Book Review har gett den 9/10 i sin recension, så jag är hoppfull.
Morning Star av Pierce Brown är tredje och sista delen i Red Rising-serien om uppror på Mars, där arbetarna har insett att överheten har ljugit för dem i alla år. Huvudpersonen Darrow har förlorat sin hustru, men svurit att slåss för en framtid på Mars. Nu har han infiltrerat De gyllenes värld för att störta förtryckarsamhället från insidan. Efter år "på insidan" är han redo att släppa lös revolutionen.
Justina Robson slog igen stort med Natural History, om en transhumanistisk framtid där en storslagen upptäckt förändrar historien för alltid. Nu har hennes senaste roman, The Glorius Angels, kommit i pocket. Den utspelar sig i en matriarkal civilisation som påminner lite vagt om Gene Wolfes Book of the Long Sun, med mängder av gammal teknologi som ingen vet hur den fungerar eller vad den är bra för. Mycket av det som händer och människors förmågor förklaras som magi. Glenn skrev en presentation av den när den först kom ut för ett år sedan.
En annan bra bok som kommit i storpocket är Karen Memory av den mångsidiga Elizabeth Bear. Efter att ha skrivit space opera, och fantasy med inspirationen hämtad från Sidenvägens kulturer ger hon sig nu på steampunk. Karen Memory är en mordhistoria som utspelar sig bland prostituerade i Seattle under ett sent 1800-tal fyllt av luftskepp och mecharobotar.
Roboteer av Alex Lamb är också ny i pocket. Det är space opera på temat ”den konservativa centralmakten mot den framåtsyftande periferin”, som t.ex. också McAuleys romaner och jorden och de yttre planterna utforskar. Här har den hårt prövade jorden drabbats av religiös fanatism, något som drabbar de små spillrorna av kraftigt cyberförstärkta människor som lever långt från solsystemet. Fortsättningen Nemesis dyker upp i april.
Veckans sista sf-nyhet är pocketutgåvan av Armada, andra boken från Ernst Cline som slog igenom stort med spel-sf-historien Ready Player One. Armada handlar också om spel, närmare bestämt om gamers som räddar världen. Hög igenkänningsfaktor och mycket nördig namedropping blir det när Zack rycks från spelens värld ut i verkligheten för att slåss mot utomjordingar.
Gunilla