Tärningar

Publicerad: Fredag, 8 september 2017, Skribent: Gunilla

Alla gillar väl tärningar,  våra talismaner i besvärjandet av slumpen? När de inte gör som vi vill sätter vi dem i karantän och byter ut dem. Jag har en vän som gör små dumstrutar i papp och sätter tärningar i skamvrån när de inte uppför sig. Somliga vill ha dem i plast, gärna lite nötta så att siffrorna på D20:n knappt låter sig läsas. Själv gillar jag metall. De har rätt tyngd och ger en illusion av större exakthet.

En tärning i min smak är vårt nytillskott 22 millimeters D20 i metall. Den mullrar som en liten åskstorm när man rullar den över bordet och ger en fin känsla av exakthet. Kommer i en egen påse, så att den slipper frottera sig med simpla plasttärningar. I plast, men rejäla, är också våra nya jumbotärningar i olika färger. Stora som metallbjässen, men mullrar inte fullt så hotfullt och passar bättre i lägenheter med tunna väggar. I andra änden av spektrat har vi minitärningsseten, som lätt ryms i fickan. Alla set innehåller de standardiserade 7 tärningstyperna för Dungeons & Dragons (och en del andra rollspel) - d4, d6, d8, d10, d12, d20 och d10 med tiotal.

Dungeon Crawl Classics från Goodman Games är slapstick-rollspel när det är som bäst, och det kräver knasiga tärningar. Våra Who Knew-tärningar (som ibland kallas weird dice) gör grottkrälandet lättare och roligare, utan jobbiga omräkningar i huvudet. Påsarna innehåller D3,D5,D7,D16,D24 och D30.

Vi har också fått in örhängen för tärningsentusiaster. Koplow, tärningsföretaget framför andra, har slagit sig ihop med en designbyrå som tillverkar små söta örhängen i form av D6:or. Ta en titt här – massor av varianter finns.

För en mer analytisk och visuellt utmanande syn på tärningen rekommenderas Måns Dannemans bok Dice - Rendezvous with randomness. Måns har tagit bilder av tärningar i olika sammanhang och miljöer, och låtit sig inspireras till funderingar kring slumpen, sannolikhet och determinism. Finns också i en lyxutgåva.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev