Speciella tips för Sushirestaurang

Publicerad: Torsdag, 11 januari 2007, Skribent: Tove Lindholm
Dessa tips bör behandlas som en generell guide och inte som stenhårda regler. Ingen kommer att begära att du begår rituellt självmord genom att skära upp magen för att du doppat riset i soja, men det kan vara roligt att imponera på japanska vänner, kollegor eller andra middagsgäster genom att följa etikettsreglerna perfekt.

Att komma till restaurangen

Om du är intresserad av tillagningen av sushi, eller vill konversera med itamae (sushikocken) så kan du be att få sitta vid sushibaren. Annars är det bäst att sitta vid ett bord och lämna baren till förmån för dem som är intresserade.

Att beställa

Om du sitter vid baren behöver du bara be kocken om sushi, men dricka, soppa, och andra icke-sushibeställningar tas av serveringspersonal. Fråga gärna kocken vad han rekommenderar - dock aldrig vad som är färskt. Det är en förplämpning eftersom det antyder att de skulle servera något som inte är färskt.

Respektera kocken - Han är ofta mycket upptagen, men var inte rädd att prata med honom om han verkar ha tid med det, särskilt om du har tänkt dig att komma tillbaka till restaurangen flera gånger och kanske rent av bli stamkund.

Att äta

Det som definierar sushi är egentligen riset, som är smaksatt med vinäger och lite salt och socker. De övriga ingredienserna är oftast rå fisk eller skaldjur, men det kan även vara stekt fisk eller skaldjur, rått eller stekt kött, tamagoyaki (japansk omelett), grönsaker etc. Dessa riskuddar med fisk eller annat på kallas för nigiri-zushi (Betyder ordagrannt kram-sushi). Sjögräsrullar heter maki-zushi på japanska (maku betyder rulla, alltså rull-sushi) medan sashimi är råa fiskfiléer utan riskudden.

Gnugga inte dina ätpinnar mot varandra. När de inte används ska de ligga parallellt med varandra på det speciella stödet, eller på sojafatet. De placeras även där när du ätit färdigt.

Det är okej att äta nigiri-zushi och maki-zushi med fingrarna. Sashimi äts dock uteslutande med pinnar. Ät nigiri-zushi i en tugga. I Sverige gör kockarna ofta så stora bitar att det är omöjligt, och då får man göra så gott man kan - bita av, eller stå ut med enorma tuggor, men i Japan ska alltid alla bitar vara i tuggstorlek. Gari (inlagda skivor av ingefära) är till för att rena munnen från smaker mellan olika sushibitar, inte för att ätas i samma tugga som dem.

Doppa endast fisken i soja, inte riset, eftersom det suger upp för mycket soja och ska behålla sin rena, vita färg. För mycket soja kommer att dränka smaken av neta (fisken) och riset kan även delas och falla ner i sojafatet, inte bra. Ha inte heller wasabi direkt i sojafatet. All sushi är tillredd med exakt så mycket wasabi som kocken anser lagom, och om du prompt måste ha mer kan du smyga in lite under fisken själv.

Om du är på en mer traditionell sushi-ya och inte får sked till din soppa, så be inte om en. Det är meningen att du ska dricka den direkt från skålen, och använda pinnarna för att få till exempel tofubitar in i munnen. Att sörpla när du äter nudlar är helt okej, men du bör inte sörpla lika mycket när du äter misosoppan.

Sake dricks egentligen inte tillsammans med sushi eller andra rätter med ris till, endast till sashimi eller före och efter måltiden. Detta beror på att sake är risbaserad, och därför inte anses komplementera andra ris-rätter på ett bra sätt. Sake finns både varm och kall, beroende på kvalitet, sort och årstid. Ofta serveras sake av bättre kvalitet kall, men experimentera själv och ta reda på vad du gillar bäst. Om du vill bli extra kompis med kocken så är det trevligt och fullt acceptabelt att bjuda honom på en öl eller sake.

Efter måltiden

Det är hövligt att tacka kocken personligen om du suttit vid baren. Vill du prova på japanska kan du säga domo arigato, vilket betyder tack så mycket. Om du vill försöka vara lite mer sofistikerad (för att vara gaijin) kan du säga gochisosama deshita, vilket betyder ungefär tack för måltiden, och oishikatta desu (= det var mycket gott), men det senare är inte så vanligt att japaner säger på restaurang.

Så där, det var väl inte så svårt? ^_~ För er som känner er överväldigade av alla regler och förbud kan jag lugna er med att man som gaijin kommer undan med mycket, och blir förlåten sina små fadäser av de allra flesta japaner. Detta är både positivt och negativt. Som turist gör det förstås livet enklare, men om du verkligen tänkt att bosätta dig och arbeta i Japan kan det snarare vara ett hinder - det är mycket svårt att någonsin ses som annat än en gaijin, hur bra japanska du än pratar, och hur mån du än är om att lära dig alla regler och traditioner.

Men, det är ett senare problem för oss allra flesta. Se så, ge dig nu genast ut och visa upp dina nya uppförande-skills på närmaste sushi-hak!

Här finns en artikel med mera tips om att gå på restaurang i Japan.

Tack Erikku för hjälp och värdefulla kommentarer!

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev