Årets bästa fantasy 2022

Publicerad: Torsdag, 17 november 2022

2022 var ett bra fantasyår. Trenden fortsätter med berättelser rotade utanför Europa och USA, med starka kvinnor och HBTQ-tema. Men gammaldags grimdark fantasy med onda gudar och drakar fast beslutna att föröda världen finns förstås fortfarande. Trist vore det annars!

WOLFSONG av T J Klune
Även om Wolfsong skrevs redan 2016 var det, hör och häpna, först i år vi fick in den i bokhandeln. Klune har länge varit en favoritförfattare som fångade allas hjärtan med The House on the Cerulean Sea. Så förväntningarna var höga, men de infriades med råge. Vi får möta Ox Matheson, en pojke vars far gav sig av när sonen var ung och lämnade oläkta sår efter sig. När Ox fyller sexton år flyttar en familj in i grannhuset som stått tomt så länge någon kan minnas. Pojken i familjen, Joe Bennet, tyr sig snabbt till Ox. Innan någon vet ordet av känns han som en del av familjen, eller kanske en del av en slags klan? Men Joe och hans familj bär på en hemlighet som kommer att förändra Oxs värld för alltid. Och vad innebär bandet som växer mellan Ox och Joe? Wolfsong är en del av trenden av vuxnare fantasyromaner med HBTQ+ karaktärer i huvudrollerna. Boken är blodig, allvarlig, romantisk, steamy och svår att lägga ifrån sig.

THE WORLD WE MAKE av N K Jemisin
Jemisin trollband alla i bokhandeln med The Broken Earth-trilogin (som också finns på svenska). När hennes nya dulogi kom ut slängde vi oss förstås över den. Första delen hette The City We Became och presenterade oss för en grupp udda New York-bor som alla bar en liten bit av stadens själ inom sig. De tvingades samarbeta för att hindra en stor ondska från att ta över metropolen. I The World We Make, den vansinnigt intriktata avslutningen på berättelsen, har avatarerna lyckats stoppa den vitklädda kvinnan. Men fienden E har fortfarande vapen i sin arsenal. En ny borgmästarkandidat hotar staden och dess själ med populistisk retorik, xenofobi och en obehagligt mäktig slogan - “Make New York Great Again”. För att besegra honom och E, som håller i plånboken, måste New Yorks avatarer slå sig samman med andra stora städer för att skydda sin värld från total utplåning. Jemisin är en helt fantastisk författare som tar upp relevanta och aktuella ämnen och frågeställningar på ett helt unikt sätt.

DAUGHTER OF THE MOON GODDESS av Sue Lyn Tan
Vi är svaga för återberättande och variationer av mytologiska berättelser, särskilt när fokus ligger utanför det eurocentriska. I debutromanen Daughter of the Moon Goddess av Sue Lyn Tan är utgångspunkten den kinesiska berättelsen om mångudinnan Chang’e och mer specifikt på hennes dotter Xingyin.
Xingyin växte upp på månen, ovetande om att hennes existens var en hemlighet för den fruktade Gudomliga Kejsaren. Men när hennes magi blossar upp röjs hemligheten. Hon tvingas fly och lämna allt hon känner till, inklusive sin mamma. Fast besluten på att rädda mamma beger sig Xingyin, under förklädnad, till det himmelska kungadömet och tar värvning i den kejserliga armén. Sida vid sida med kejsarens son lär hon sig bågskytte och magi. Hon måste konfrontera svek, farliga pakter, legendariska monster och blodtörstiga fiender. Men den största faran kanske ändå är kärleken.
Daughter of the Moon Goddess är första delen i en kärleksspäckad, actionfylld mytologisk duologi. Vi väntar med spänning på andra delen, Heart of the Sun Warrior, som förhoppningsvis dyker upp vilken dag som helst!

THE OLEANDER SWORD av Tasha Suri
Uppföljaren till The Jasmine Throne. I första boken fick vi följa den fängslade prinsessan Malini, fast besluten att störta sin tyranniske bror från hans tron. Till sin hjälp hade hon den utåt sett harmlösa tjänarinnan Priya, som dolde en mörk sida. Paret bildade en osannolik duo som kom att skaka om världen, utan att kompromissa med sina lojaliteter. I The Oleander Sword bärs Malini av en profetia som säger att hon är rättmätig härskarinna över Parijatdvipa. Vid sin sida har hon män redo att slåss om makten över riket. Priya har förstått mer om sin roll som prästinna. Hennes mål står fast - att rädda sitt folk från Parijatdvipas onda styre och den förfärliga sjukdom som sprider sig genom alla levande varelser. Men hon har ännu inte förstått vidden av vad hennes magi är kapabel till. Trots att Malina och Priyas vägar inte är förenliga dras de till varandra, och snart förstår de att det enda sättet att stoppa hoten mot riket är genom att göra det tillsammans - även om det kommer kosta dem dyrt. Actionfylld andra del i en fartfylld, atmosfärisk queer high fantasy som verkligen greppar tag om läsaren.

BABEL av Rebecca Kuang
Föräldralösa Robin Swift förs till London av den mystiska professor Lovell. Där får han lära sig latin, grekiska, och kinesiska som förberedelse för studier vid Babel, det prestigefyllda Kungliga Översättningsinstitutet i Oxford. Babel utgör centrum för världens översättare och är dessutom den viktigaste platsen för "silverarbete"; konsten att i form av silversmide manifestera syftningar som har försvunnit i samband med översättningar. För Robin är Oxford drömplatsen - en utopi helgad åt jakten på kunskap. Men kunskap tjänar makt och för Robin, en kinesisk pojke som har vuxit upp i England, betyder det att svika sitt moderland. Är jakten på kunskap värd mer än imperiets expansion? R.F Kuang har gjort succé med The Poppy War-triologin och beskriver Babel som både “ett kärleksbrev och ett uppbrott” från sin tid på Oxford. En vuxnare och mer mogen dark academia som handlar om lingvistik, historia och kolonisation. En verkligt fantastisk bok!

WHEN WOMEN WERE DRAGONS av Kelly Barnhill
Alex är fyra år gammal första gången hon ser en drake. Istället för att möta den lilla tanten som brukar ge henne morötter eller kakor i huset mittemot ser hon en förvånad drake som sitter på gräsmattan och inspekterar sin nya kropp innan den breder ut vingarna och flyger iväg. Alex vet inte vad hon ska tro, men hon förstår att det inte är något man pratar om. Det är tabu att prata om drakar, och om kvinnorna som förvandlas till drakar. Inte ens den 25 april 1955, när 642,987 kvinnor förvandlas och hela samhällets struktur påverkas, är det något folk pratar om. Plötsligt har Alex aldrig haft en moster som heter Marla. Den älskade, älskade kusinen Beatrice är plötligt Alex syster och har alltid varit det. Men Alex är en kunskapstörstande och självständig person, som desperat söker svar på sina frågor. Hon tänker krossa alla bojor som samhället har satt på henne som kvinna. Samtidigt måste hon skydda Beatrice, och hur ska det gå till när Beatrice är farligt besatt av det enda ingen får prata om? En vardagsrealistisk berättelse om förtryck, makt, familjerelationer. En bok som verkligen väcker känslor.

THE HUNGER OF THE GODS av John Gwynne
Egentligen bör väl hela John Gwynnes Bloodsworn Saga platsa bland årets bästa fantasy, då första delen kom sent 2021. Den isande mörka världen inspirerad av fornnordiska sagor gjorde The Shadow of the Gods till en favorit bland fjolårets fantasyromane. Vi fick följa tre personer; en jägarinna på ett farligt uppdrag, en adelskvinna som övergett hovet för stridens hetta och en träl på jakt efter hämnd. Alla drogs in i kampen över de döda gudarnas ben. I The Hunger of the Gods fortsätter Gwynnes mörka världsbygge att imponera, befolkat av moraliskt gråskaliga karaktärer. Nu har den legendariska draken Lik-Rifa befriats från sitt fängelse. Den planerar sin hämnd, medan Orka fortsätter sökandet efter sin son och Varg tar första steget mot hämnden. Men för att besegra den övermäktiga draken måste kanske hjälp sökas hos en vansinnig gud.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev