Det var (kanske) bättre förr 

Publicerad: Torsdag, 17 oktober 2024, Skribent: Daniel

Här i bokhandeln kan vi lätt göra ett svep över nästan vilket särintresse som helst och samla ihop något spännande om det. Inga problem! Idag kastar vi de sabeltandade tigertärningarna mot en spegel av uråldriga stjärnor och riktar ett getöga mot forntiden! De gamla sumererna hittade inte bara på ölet utan även skriftspråket, kanske delvis för att hantera krognotorna? Sant är tydligen att kilskrift en gång utvecklades för att hantera ekonomi. Assyrierna flådde hela städer levande om de inte betalade skatten i tid, något att tänka på när deklarationen närmar sig. Alexander högg sin gordiska knut och alla vägar bar till Rom. Staden och riket varje svensk man tydligen tänker dagligen på. Som gamla krus med deras älskade garum, ett slags fermenterad fisksås, som tävlar med vinamfororna om att vara de vanligaste fynden från romarriket. Antikens ketchup! Här uppe i norr har vi istället mosslik, myntgömmor och ett mystiskt massmord i fornborg på Öland, bland andra minnen från forntiden. 

Medeltidsfantasy, schmedeltidsfantasy! Larviga flöjter, narrar i åsnemössa och folk i konstiga byxor (vem uppfann blygdkapseln och varför). Istället för såna nymodigheter plocka fram bronslurarna och hör i åskan dån av riktigt gamla gudar! Bär med stolthet björnpälsen över axeln, tatts av krumelurer som åker båt likt hällristningarna, hylla Venus från Willendorf, begrunda grottbjörnens folk (hej Jondalar) och mammutar som lufsar runt över Pilgrimstad i Jämtland och i Kånkback. Hela fornbatteriet! En tid vi faktiskt inte vet så mycket om men kan utforska desto mer i fantasin. 

I Världens äldsta historia - Hjältar, gudinnor och myter under 300 000 år skriver den makalöst kunnige och välverserade nestorn Jonathan Lindström om fornmyter och sagor vi inte längre riktigt kommer ihåg, men kan restaurera. Hans förra bok gjorde de en teveserie på - Historien om Sverige. 

Apropå Sumer, öluppfinnarna från den förmodligen äldsta mänskliga jordbrukande civilisation vi känner till (med vissa eventuella undantag) har vi inte bara vad vissa kallar världens första fantasyroman gilgamesheposet utan också The Sumerians om bland andra gudinnan Inanna inkarnerad på jorden. 

Du behöver inte bara läsa gamla dästa texter om den halvt bortglömda forntiden. Du kan skapa din egen myt! RuneQuest - Roleplaying in Glorantha Starter Set med sin bronsåldersfantasy utmanade en gång D&D och etablerade regelsystemet som gav upphov till Drakar och Demoner och startade den nordiska rollspelsrevolutionen! 

Persian Myths & Tales berättar om kanske något yngre sagor och legender, men likafullt vitala. Här samlas sagor och legender från regionen som en gång även grekerna fruktade - av en anledning, hur mycket än that was Sparta! 

Och apropå greker har vi det lyxiga Mythic Battles: Pantheon där du själv kan utkämpa dueller mellan gudar och människor på spelbrädet. Väldigt snygga figurer och ett hjältebaserat scenariospel som dels kan spelas i följd som en berättelsebärande kampanj mot inbyggd AI eller en nedrig motspelare, dels kan köras som fria kriget för fler spelare mot varandra. 

Vi har även lite historia här uppe i det avlägsna Thule, som den antike greken Pytheas från Massalia en gång rapporterade om. I den illustrerade Tales of Norse Mythology kan vi både se och läsa om detta, lite mindre egenpåhittat än i den smått raljerande men välförtjänt hyllade Norse Mythology av Neil Gaiman. 

Är det för lite fantasi kan vi ta till The Chronicles of Conan, en samling av allt Howard någonsin fick ur sig om den dystre cimmeriern, något av en muskelbroiler men även tjuv från den grymma Norden som skulle komma att lägga hela världen under sig. 

Men vem behöver egentligen fantasi när verkligheten står till förfogande? I Tasting History. Explore the Past through 4,000 Years of Recipes förklarar den underhållande Max Miller hur du med moderna ingredienser och köksutensilier kan laga forntidens rätter. Bland annat det garum som arkeologerna fortfarande gräver upp lite varstans. 

 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev