När vi var samer nominerad till Augustpriset
För första gången någonsin nomineras en serieroman i Augustprisets skönlitterära kategori. Mats Jonssons hyllade När vi var samer, en serieroman från Galago, tävlar i kategorin skönlitterära romaner, och för många betyder det här erkännandet mycket. Ett av sveriges största litteraturpriser kan så klart lyfta en bok utanför de kretsar som normalt skulle ha plockat upp den. Att en serieroman kan vara minst lika komplex, och fantastisk som en roman utan bilder kommer såklart inte som någon nyhet för vana serieläsare, och även om konstformen uppvärderas mer för varje år som går är det fortfarande ovanligt att de jämställs med klassisk litteratur.
Mats Jonsson är född 1973 och uppvuxen i Kramfors. Han har skildrat sitt liv i sex kritikerhyllade serieromaner, senast Nya Norrland (2017). Han skriver också barnböcker, bland annat Blod i gruset (2019) om skotten i Ådalen. Mats Jonsson bor i Sandslån i Ådalen och har som mål att skildra hela sitt liv i serieform.
I När vi var samer fortsätter Mats Jonssons självbiografiska serieprojekt där han upptäcker sitt okända samiska ursprung. Boken blir både en fängslande släktkrönika och en bred, folkbildande skildring av det samiska folkets historia, från att Sápmi växer fram i Nordens norra delar till att svenskarna koloniserar området söderifrån och med olika strategier tvingar samerna att passa in i ett ständigt föränderligt Sverige.
När Mats farfar dör öppnar familjen för första gången den förslutna och förbjudna svepask som alltid funnits i farfaderns hem. Där ligger renmärkesbevis, brev från lappfogden i Västerbottens län och foton från renskiljningar. Det visar sig att Mats härstammar från en släkt av skogssamer i Malåtrakten. Varför har det varit hemligt? Varför slutade de vara samer? Och varför vet de så lite om sin historia?