The Walking Dead

Publicerad: Fredag, 1 augusti 2014, Skribent: Johan Broman
2003 släpptes en blygsam utgåva av det första numret till serietidningen The Walking Dead. Cirka 6000 exemplar trycktes i första omgången. Serien blev snabbt populär och på bara några månader hade ryktet om den mycket vardagsdramatiska zombieserien spridit sig till alla seriebutiker.

I dag mer än tio år senare, med det tjugoförsta samlingsalbumet i butiken, 129 lösnummer, en tv-serie, datorspel, analoga spel och en romansvit, vet alla vilken otrolig framgång Robert Kirkman, Tony Moore och Charlie Adlard har haft med sin lågmälda zombietolkning. Det som är kärnan i The Walking Dead är hur berättelsen vävs runt de människor som överlever och hur zombierna verkligen får fungera som en katastrof. Likt en översvämning eller storm är de svåra att förklara eller förutspå, de är något som händer utan att människor kan påverka dem. Där ligger också styrkan i att berätta om människorna och inte om zombierna. Dramatiken skapas i de relationer som fortsätter att existera trots att de knappt finns något kvar av det som en gång kallades samhälle eller civilisation och varje gång som läsaren tror sig kunna förutspå vad som ska hända lyckas Kirkman överraska med sitt briljanta författande. Det är inte konstigt att The Walking Dead blev en tv-serie när serieromanen i sig är en så gott som färdig storyboard.

Förlaget Image har fått en rejäl knuff tack vara The Walking Dead. Image grundades 1992 som en reaktion på att de stora förlagen inte lät konstnärer och författare behålla rättigheterna till det som de skapade. Nu över tjugo år senare har Image haft stora framgångar med Spawn, Chew och senast det förstklassiga magiska rymdäventyret Saga som har vunnit både Hugos och Eisners. Det finns flera nya titlar hos Image som den serieintresserade borde kolla in t. ex. Black Science, Pretty Deadly, Sex Criminals, East of West och Mara.

Johan

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev