Jakten på liv i universum
Sedan 1995 ha nämligen astronomerna hittat tusentals exoplaneter, det vill säga planeter runt andra stjärnor än vår egen. En ny vetenskap har tillkommit: astrobiologin. I den disciplinen söker forskare efter jordliknande planeter med liv. Samtidigt letar andra forskare efter meddelanden utsända av civilisationer man tror kan finnas därute bland stjärnorna.
Kommer vi människor att kunna överbrygga de enorma avstånden i rymden och själva besöka andra planeter? Hur stor är chansen att man ska få kontakt med en annan civilisation? Det skulle kunna vara den mest revolutionerande händelsen i mänsklighetens historia. Eller en katastrof…
Åter till landet. Det finns faktiskt en (1) fördel med hus på en avsides belägen skärgårdsö. Augustikvällarna är mörka, och bortsett från grannen som gillar att ha sina båtar och den lilla hamnen upplyst (jag är för övrigt även emot båtar), finns det inga ljus som stör. Stjärnhimlen välver sig över tall och granit och utedass. Att lägga sig ned på liggunderlag med två kuddar under huvudet och blicka ut i universum och begrunda dagens kapitel i Peter Lindes bok Jakten på liv i universum är mina bästa sommarminnen 2013.
Läs Jakten på liv i universum! Det är som att läsa som Bill Brysons En kort historik över nästan allting, fast ”nästan allting” är ersatt av ”livet” - från Big Bang och vidare ut i evigheten. Det är stundtals svindlande läsning, särskilt den senare delen av boken när Linde lämnar vårt solsystem bakom sig och ger sig ut i galaxen och undrar hur många civilisationer det finns egentligen och grubblar över hur en resan till stjärnorna skulle kunna ske. Allt förstås med vetenskapsmannens skeptiska blick. Som lök på Östersjölaxen är Linde därtill väl beläst inom science fiction-genren, vilket förstås är extra roligt.