Årets bästa läsning 2017
Dags att summera årets läsupplevelser. 2017 års Nebulapris gick till All the Birds in the Sky av Charlie Jane Anders, en charmig kärlekshistoria som fångar mångas nörderfarenhet på pricken. Hugopriset fick inte helt otippat J K Jemisin, vars nu avslutade fantasytrilogi The Broken Earth har kammat hem priser flera år i rad. Den tipsar Sofia om här nedan. Vi andra har också funderat över vad som gjorde djupast intryck under året.
Sara Bergmark Elfgren: Norra Latin
En oerhört välskriven berättelse som kretsar runt anrika Stockholmsläroverket som här inrymmer en välrenommerad teaterutbildning. Shakespeare, magi och en isande vandringssägen om fyrtiotalsstudenten Erling Jensen gör tillvaron komplicerad, ja till och med livsfarlig för Tamar, Clea och deras klasskamrater. Rekommenderad av Sofia. Läs Livs presentation av boken här.
C Robert Cargill: Sea of Rust
För 30 år sedan förlorade människorna kriget mot de artificiella intelligenserna. Men det räcker inte. Två kraftfulla superrobotar som ledde AI:arna till seger försöker nu kontrollera sina stridskamrater. Roboten Brittle plågas fortfarande av ett beslut som han tog för 30 år sedan. Nu tvingas Brittle och de andra robotarna vandra genom landskap som ödelagts av kriget, i sökandet efter delar från andra robotar som de behöver för att överleva. Rekommenderad av Lina.
Sarah Beth Durst: The Queen of Blood
Episk fantasy med drag av ungdomsbok. Människor lever uppe i trädkronorna för att skydda sig mot elementarandar som vill slita alla i stycken, vilket är precis så jobbigt som det låter. Det är en blodig historia full av otippade vändningar och fina budskap. Rekommenderad av Claudia.
Elena Favilli & Francesca Cavallo: Godnattsagor för rebelltjejer
Kan vara en av årets viktigaste snackisböcker. Ursprungligen en kickstarterkampanj som kom till för att åtgärda bristen på aktiva huvudpersoner av kvinnligt kön i sagoböcker, blev den en stor succé som översatts till svenska och gläder både barn och vuxna som lär sig av dessa 100 korta sagor om historiska personer, vetenskapskvinnor, atleter och många fler inspirerande föredömen. Rekommenderad av Sofia.
Yuval Noah Harari: Homo Deus
Extremt påläst professor som spekulativt som en sf-författare skådar människan från nuet in i framtiden. Provocerande och fascinerande, Harari tvingar mig att tänka och ifrågasätta politsika, ekonomiska och inte minst moraliska sanningar så självklara att jag i vanliga fall inte ser dem. Rekommenderad av Maths.
Kameron Hurley: The Star are Legion
Köttig, biologisk sf som utnyttjar många av genrens idéer på ett nytt och kul sätt. På en sönderfallande flotta av rymdskepp rasar strider mellan olika falanger. Alla människor ombord på skeppen är kvinnor, och de lever i en märklig symbios med sina farkoster. När historien börjar är alla skepp utom ett låsta i bana runt en konstgjord sol. Ett skepp, Mokshi, har slitit sig loss och tilldragit sig allas intresse. Rekommenderad av Gunilla.
N K Jemisin: The Stone Sky
Världens öde vilar på två kvinnors axlar när undergången nalkas. Storslagen final i apokalyptisk och djupt gripande serie vars första två delar båda belönats med Hugopriset. Omvälvande fantasy på gränsen till SF skriven med skärpa och hög angelägenhetsgrad. Rekommenderad av Sofia.
Marjorie Liu & Sana Takeda: Monstress vol 2
Liu och Takeda fortsätter med sin grymma steampunkinspirerade fantasyserie Monstress som belönades med Hugopris 2017. Serien kombinerar det bästa av asiatisk och västerländsk seriekonst, med Lius karaktärer och världsbygge i nästan plågsamt vackert illustrerade miljöer av Takeda. Rekommenderad av Sofia.
Jennie Malamed: Gather the Daughters
Gather the Daughters är en mycket imponerande debut av Jennie Malamed. Precis som många fantastiska böcker ligger den helt rätt i tiden och kommenterar vår samtid med hjälp av fantasygenren. Hon har lyckats skriva något riktigt unikt, fyllt av laddad symbolik, med drag av magisk realism - och något oerhört obehagligt. Rekommenderad av Lina.
Ed McDonald: Blackwing
Allting i Misery försvinner och förgås. En sprucken, ylande himmel höjer sig över ett kargt och dött ödeland, skapat av världens mäktigaste vapen. Korrumperad magi, förvridna varelser och onda andar hemsöker vidderna i en mörk och dystopisk fantasy med människor som används som schackpjäser i ett krig mellan urgamla halvgudar. Känns som en Abercrombie-bok uppblandad med Lovecraft. Rekommenderad av David.
Philip Pullman: La Belle Sauvage
Häxor, daemoner, märkliga instrument som förutsäger framtiden, en resa mot okända mål. Allt ryms i berättelsen om elvaåriga Malcolm Polstead och hans daemon Asta. Pullman är en engelsk sagofarbror som skriver om livets stora frågor; en nutida CS Lewis fast med organiserad religion som fienden i stället för tröstaren. Rekommenderad av Maths.
Kim Stanley Robinson: New York 2140
Vad händer när vattnet stiger? Försvinner våra kuststäder? Förvandlas de? Kim Stanley Robinson, som alltid noggrann i både research och tankearbete, funderar kring världen efter drygt hundra år av fortsatta klimatförändringar. En brokig berättelse hålls samman av att alla viktiga personer har en koppling till ett bostadskooperativ på Manhattan, på den del av ön som står under vatten. Rekommenderad av Gunilla.
Simon Stålenhag: Passagen
En fin berättelse om syskonkärlek invävd i en nådlös bild av civilisationens undergång. Första bilden visar Mojaveöknen, ett förgiftat ödelandskap där skelett med hjälmar formade som kantiga fågelhuvuden ligger halvt dolda av dammet. Hjälmarna är av märket Sentre Stimulus TLE, utvecklade med samma virtualiseringsteknik som användes under kriget. Nu är bärarna döda. Men två varelser rör sig i landskapet, en ung kvinna och en liten robot. De släpar på en gul kajak och vi förstår att de är på väg mot havet. Rekommenderad av Gunilla.
Laini Taylor: Strange the Dreamer
En bok fylld av gråa och älskvärda karaktärer, drömmig magi och en värld en sent glömmer. Det utspelar sig efter kriget mellan gudar och människor, i en märklig stad som förlorat sitt namn och nu bara kallas Weep, där en flicka faller från himlen med blå hud och rött blod. Laini Taylor måste dessutom ha sålt sin själ för att skriva så vackert som hon gör. Rekommenderad av Claudia.
Elisabeth Östnäs: Kungadottern
Välskriven och engagerande om en tonårsflicka som tränas till völva (schamankvinna) i en bister vikingavärld. Den vintern då svälten slår hårt mot den lilla byn ställs allt på sin spets. Turid behöver använda de krafter hon har för att överleva och även krafter som hon ännu inte lyckats bemästra!Rekommenderad av Evjenia.
The Starlit Wood: New Fairy Tales (red. Dominik Parisien & Navah Wolfe)
En förtjusande samling återberättade sagor av namnkunniga författare. Från svenska Karin Tidbecks läskiga version av Prins Hatt under jorden via Daryl Gregorys drogflippade variant av Hans och Greta till Amal El-Mohtars välförtjänt prisbelönta ”Seasons of Glass and Iron” som kombinerar sagorna om glasberget och järnskorna – det här är oerhört fräscha berättelser som får en att se gamla sagotroper på helt nya sätt! Rekommenderad av Sofia.
The Year's Best Science Fiction (red. Gardner Dozois)
The Best Science Fiction & Fantasy of the Year (red. Jonathan Strahan)
Jag gillar ju att läsa noveller. Särskilt science fiction-noveller. Och här är de bästa, samlade av två redaktörer som läser allt. Mind-boggling stuff! Rekommenderas av Maths.