2019 års fantasy och skräck

Publicerad: Torsdag, 5 december 2019, Skribent: Gunilla

2019 års lista med läsvärd och uppmärksammad fantasy och skräck bjuder på både historiska romaner, grimdark och filosofiska funderingar. Extra roligt är att många titlar är fristående och inte delar i serier.

THE GILDED WOLVES av Roshani Chokshi
En charmig och magisk Ocean’s Eleven-variant som utspelar sig i Paris under sent 1800-tal. I centrum står Séverin Montagnet-Alarie, en man som inte ansetts fin nog att bli en del av den mystiska och mäktiga Babelsorden. Han använder istället sitt inflytande för att med hjälp av vänner i samhällets utkant stjäla mäktiga föremål från ordens medlemmar.
Läs Colleen Mondors recension i Locus.

KINGDOM OF COPPER av S A Chakraborty
Djinner och hovintriger i en magisk variant av Napoleontidens Kairo charmade många i The City of Brass. Det här är fortsättningen, där vi får veta vad som hände den fattiga Nahri sedan hon hamnat vid djinnernas hov i Daevabad.
Läs Amy Goldschlagers recension i Locus.

THE RAVEN TOWER av Ann Leckie
Författaren till de mångfaldigt prisbelönta sf-romanerna i Imperial Radch-serien har skrivit en fantasyroman. Precis som när hon skriver science fiction vänder och vrider Leckie på genren. Hon använder den dramatiska strukturen från Hamlet, men låter berättaren vara en uråldrig gud och lämnar många fyndiga överraskningar för läsaren att upptäcka.
Läs recensionerna i Locus.

BLACK LEOPARD, RED WOLF av Marlon James
Marlon James, som fick Man Booker-priset 2015, har tidigare skrivit om slaveri och historiska händelser på hemön Jamaica. Här kastar han sig in i en brokig och väldigt brutal fantasyvärld inspirerad av västafrikanska sagor.
Läs Livs presentation av boken.

THE TRUE QUEEN av Zen Cho
I Sorcerer to the Crown vävde Cho en fantastisk skröna om trollkonster, kolonialism, kvinnoförtryck och rasism i det tidiga 1800-talets England. Uppföljaren handlar om hur en ung kvinna utan minnen av sitt förflutna dras in i intriger som rör både England och älvornas rike.
Läs Gary K Wolfes recension i Locus.

SIXTEEN WAYS TO DEFEND A WALLED CITY av K J Parker
K J Parker är en pseudonym för den väldigt produktiva och ofta roliga författaren Tom Holt. Här handlar det om en medeltida ingenjör som tar till alla fula knep i MacGyver-boken för att rädda en belägrad stad – fastän stadsborna inte ens tycker om honom!
Läs Adrienne Martinis recension i Locus.

HOLY SISTER av Mark Lawrence.
Mark Lawrence slog igenom stort med bad-boy-fantasyn Prince of Thorns och har sedan dess bara blivit bättre. Det här är tredje och sista delen i serien om lönnmördaren och nunnan Nona. Lawrence påbörjar en ny serie, The Girl and the Stars, till våren.
Läs Alfreds presentation av boken.

LENT av Jo Walton
En historia med alterntiva tidsförlopp grundade i medeltida föreställningar om himmel och helvete. I centrum står renässansmannen Girolamo Savonarola, som blir en mycket mäktig man i Florens, men samtidigt stöter sig med påvemakten. Han har en del väldigt märkliga egenskaper. Bland annat kan han se demoner ...
Läs Gary K Wolfes recension i Locus.

A BRIGHTNESS LONG AGO av Guy Gavriel Kay
Kay återvänder till renässansvärld vi senast mötte i Children of Earth and Sky. Vi får möta en man av enkel härkomst som av en slump råkar i lag med en kvinna med farliga planer.
Läs Glenns presentation av boken.

THE GRAND DARK av Richard Kadrey
Författaren till noirdeckarna om Sandman Slim har skrivit en mörk fantasyhistoria från ett alternativt 20-tal i Proszawa, en stad någonstans i östra Europa. Ett stort krig har rasat, men inte riktigt vår historias stora krig. En ung man dras in i farliga affärer och stöter på en hel del rent bisarra individer. Klart underhållande!
Läs Paul Di Filippos recension i Locus.

KIRKE av Madeline Miller
Kirke är trollkvinnan som förvandlade Odysseus besättning till svin, berättar Odyséen. Den här berättelsen tar avstamp i grekisk mytologi men återberättar historien med ett befriande modernt perspektiv utifrån Kirkes egna erfarenheter.
Läs Sofias presentation av boken.

GODS OF JADE AND SHADOW av Silvia Moreno-Garcia
En ung tjej råkar av misstag väcka liv i en gammal dödsgud och dras med på en svindlande resa genom 1920-talets Mexiko. Moreno-Garcia har skrivit en questfantasy där inslagen från vår verkliga historia bidrar med mer än bara lokalfärg.
Läs Gary K Wolfes recension i Locus.

BRIGHTFALL av Jaime Lee Moyer
Någon mördar Robin Hoods muntra män – eller kanske har de fallit offer för en förbannelse. Robin själv är inte särskilt munter. Han har gått i kloster för att sona synder han inte vill tala om. Huvudperson är istället Marion, som försöker ta reda på vad som dödar de forna kamraterna.
Läs Jame Lee Moyers recension i Locus.

WAYWARD SON av Rainbow Rowell
Uppföljaren till Carry On, som i sin tur baserade sig på Rowells bok Fangirl och berättade om en kille, Simon Snow, som nästan-men-inte-riktigt är en fanfic-version av Harry Potter. Queer, dekonstruerande och framför allt väldigt kul!
Läs Constance Gradys recension.

THE INSTITUTE av Stephen King
Ett institut dit “speciella” barn förs och tvingas genomlida plågsamma experiment. En liten småstad, dit ett av de fångna barnen lyckas ta sig och där King får måla upp en skräckbild av dagens USA. Det är receptet för årets, ovanligt lyckade, King-skräckis som också har kommit ut på svenska.
Läs Xan Brooks recension i Guardian.

A LITTLE HATRED av Joe Abercrombie
Den industriella revolutionen har kommit till Joe Abercrombies First Law-värld. Skorstenarna skjuter upp ur marken och bolmar sotlungerök över städerna. Men det handlar fortfarande om grimdark fantasy med bistra - och bittra - hjältar och hjältinnor.
Läs Davids presentation av boken.

THE TEN THOUSAND DOORS OF JANUARY av Alix E. Harrow
January är en flicka som upptäcker titeln tio tusen dörrar, portar till lika många världar. Gradvis avslöjas hemligheten bakom Januarys mystiska fosterfar, samtidigt som ett mångfacetterat persongalleri ur historien ges röster .
Läs Gary K Wolfes recension i Locus

THE SECRET COMMONWEALTH av Philip Pullman
TV-serien har gjort att många fått upp ögonen för Pullmans Dark Material-böcker. Det här är andra delen i fortsättningen, som började med La Belle Sauvage. Här har Lyra hunnit bli tjugo år.
Läs John Mullans recension i Guardian

THE STARLESS SEA av Erin Morgenstern
Läsare av The Night Circus minns den drömska känslan Erin Morgenstern lyckas förmedla. The Starless Sea är en fristående roman som inte gör någon Morgenstern-läsare besviken.
Läs Amandas presentation av boken.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev