Årets bästa fantasy 2018
Det är dags att sammanfatta årets bästa läsning. Vi börjar med årstips från Nina och Claudia.
Ninas årsbästa
The Travelling Cat Chronicles av Hiro Arikawa
Namnet till trots så behöver man inte vara en kattfantast för att verkligen uppskatta The Travelling Cat Chronicles. En gripande historia om en katt och hans människa, och hur tillsynes små händelser kan förändra ens liv.
The Beast Player av Nahoko Uehashi
En sällsam och vacker berättelse som för tankarna till Studio Ghiblis Mononoke Hime. Nahoko Uehashi låter berättelsen ta sin tid och väver fram en trollbindande värld som är svår att slita sig ifrån.
Watership Down Richard Adams
En klassiker som knappast behöver någon längre presentation, men alltid är läsvärd. Välskriven kaninfabel som lagom till jul kom ut som TV-serie på Netflix. Om du inte har läst den än, eller behöver en ny utgåva, så finns det nu en vacker inbunden utgåva.
Claudias årsbästa
Circe av Madeline Miller
I Odysséen så är häxan Circe en av många Odysseus möter på i sin långa resa. I Millers retelling så är dock Circe huvudrollen – hennes är berättelsen om hur den förvisade och ofta bortglömda dottern till Helios blir till den starka och fruktade häxan av Aiaia. Det är ofta hjärtskärande, men perspektivet på det antika Grekland som Circe ger som kvinna är välbehövt och Millers vackra ord hade mig fångad från första sidan. Hennes bok The Song of Achilles om kärleken mellan Patroclus och Achilles har också blivit en stor favorit.
Muse of Nightmares av Laini Taylor
Muse of Nightmares är uppföljaren till Strange the Dreamer som kom ut förra året, och är även den avslutande delen i denna förtrollande duologi. Utan att avsluta för mycket så är det en serie som innehåller en bortglömd stad vid namn Weep, blåa halvgudar, en drömsk bibliotekarie och Taylors nästan löjligt vackert språk som ofta gränsar till poetiskt. Den fick även mig att gråta på tåget hem från bokmässan, vilket brukar vara ett mycket bra betyg.
The Stone Sky av N.K Jemisin
Ingen skriver spekulativ fiktion som Jemisin. Med den tredje och sista delen i The Broken Earth trilogin så blev Jemisin den första författaren någonsin att vinna Hugo priset för bästa roman tre år i rad, vilket inte hade kunnat vara mer välförtjänat. The Broken Earth utspelar sig i en värld där naturkatastroferna har blivit för många för att räkna, och de enda som kan kontrollera dem – så kallade orogener – fruktas och förslavas. Men denna gången så går dock världen verkligen under. För sista gången.
The Girl who Drank the Moon av Kelly Barnhill
Ifall en har älskat Howl’s Moving Castle, Harry Potter och De Vises Sten eller Trollkarlen från Övärlden så kommer definitivt The Girl who Drank the Moon att falla en i smaken. Här har vi en stad och ett folk som enligt tradition varje år ger ifrån sig ett barn till den fruktade häxan som lever i skogen intill. Vad de inte vet om är att häxan, Xan, är omtänksam och tar hand om alla barnen hon hittar. En dag råkar hon dock ge en av dem månljus – som alla vet är ren magi – istället för stjärnljus, vilket ställer till med en del. Charmig, rörande och väldigt fint skriven för alla åldrar.
The Devourers av Indra Das
En mörk, indisk tolkning av varulvsmyten. The Devourers är emellanåt erotisk och emellanåt grotesk, och är två fängslande historier som långsamt kopplas ihop – en om mannen Alok, i vår nutida Kolkata, som träffar en man som berättar att han är en halv-varulv. I den andra följer vi en kvinna som finner sig mitt i en konflikt mellan två uråldriga varelser – hon tänker dock inte låta dem trampa rakt över henne. Vann LGBTQ+ priset LAMBDA 2017, och är en stor favorit hos oss här i Malmö-butiken.