Glenns bästa böcker 2010
En trevlig debut som smakar mer, är Hannu Rajaniemi som med sin The Quantum Thief blandar friskt med kvantintrasslingar, virtuella världar och levande rymdskepp. Jag ser fram emot att få läsa mer om gentlemannatjuven Jean Flambeau. Det är en bok som man nog inte skall ge sig på om man är ny sf-läsare. Det dröjer en bra bit in i boken innan många av begreppen blir begripliga. Inga infodumpar här inte.
En mer etablerad författare är Alastair Reynolds. Han har ju nu fått en författares motsvarighet till fast jobb: ett kontrakt på tio böcker. Den första av dessa kom under 2010 och heter Terminal World. Även om jag hört honom säga att han är oförmögen att skriva något som saknar rymdskepp, så är han bra nära här. Här äger hela handlingen rum på samma planet, och han är väldigt nära den nu så populära Steam Punken. ”Ängeln” Quillon rör sig med visst besvär mellan hög och låg teknologi på ett mycket underhållande sätt.
Ingen kan väl säga att inte Iain M Banks är en erfaren författare. Förra året dök det åter upp en "Culture"-roman från hans penna, Surface Detail. Där tar han sig an död, himmel och helvet som bara han kan. Om man nu kan ladda upp sig i en dator, och sedan ladda ner sig i en ny kropp, vad händer då med religiösa föreställningar som himmelriken och helveten? Kanske blir det som i Surface Detail? Här ger Banks också en aning om vad det kan innebära att civilisationer sublimerar.
Vi håller oss i Skottland för mitt sista årsbästa-tips. Charles Stross, som bor i Edinburgh, har åter givit sig på de uråldriga fasorna som nätt och jämt hålls i schack av agenterna på The Laundry. Vår lite valhänte hjälte Bob har nu lyckats gifta sig med sin älskade Mo, som ju också är anställd av The Laundry. När de onämnbara bryter sig in hos Bob och Mo, och Bobs närmaste chef försvinner spårlöst, blir det dags för honom att kavla upp ärmarna och ge sig på de slemmiga med sin specialutrustade iPhone. The Fuller Memorandum är nästan lika bra som den första boken om Bob, The Atrocity Archives.