Science fiction-året 2019
Som vanligt sammanfattar vi året med läsvärda och uppmärksammade böcker så här kring jul och nyår. Vi börjar med science fiction. 2019 bjöd på en blandad och god kompott.
SHADOW CAPTAIN av Alastair Reynolds
Året började bra med en ny bok av sf-veteranenen Alastair Reynolds. Han har sökt sig till solsystemets fjärran framtid i sina senare böcker, som också passar lite yngre läsare. Serien om systrarna Ness hämtar inspiration från klassikern Skattkammarön och gör något uppfriskande nytt av space operan. I år kom andra boken och i januari nästa år dyker tredje delen Bone Silence upp.
Läs Glenns presentation av Shadow Captain.
THE CITY IN THE MIDDLE OF THE NIGHT av Charlie Jane Anders
Anders tjusade alla för ett par år sedan med kärlekssagan All the Birds in the Sky. Hennes nya bok The City in the Middle of the Night är science fiction från en värld med bunden rotation, som Merkurius hos oss. Där möter vi en motvillig revolutionär som mot alla odds överlever i landsflykt på planetens istäckta nattsida.
Läs Davids presentation av The City in the Middle of the Night.
EXIT STRATEGY av Marta Wells
Wells Murderbot-böcker har nått en stor läsekrets också utanför dem som i vanliga fall läser action-sf. Hon avslutar serien med Exit Strategy, där Murderbot återvänder hem för att ställa GrayCris Corporation till svars för otaliga brott. Frågan är vad en självständig säkerhetsrobot har för framtidsutsikter efter ett sådant avslöjande.
Så här skriver kollegan Karin från Malmö om serien: ” Vi läsare älskar Murderbot. Det skulle göra Murderbot själv väldigt obekväm. Hen är en säkerhetsvaktcyborg som hackat sin kontrollenhet och inte längre behöver följa order - och använder detta mest för att ladda ner tv-serier och filmer. Och för att, cynisk och med social fobi, sköta sitt jobb för att inte bli avslöjad och demolerad. En fenomenal berättarröst.”
BROKEN STARS av Ken Liu
Årets kanske mest uppmärksammade antologi är Ken Lius Broken Stars, 16 noveller och tre essäer översatta från kinesiskan. Cixin Lius framgångar med böckerna i serien The Three-Body Problem har öppnat världens ögon för kinesisk science fiction. Broken Stars är en bra inkörsport. Särskilt essäerna om kinesisk sf-historia är en bra inkörsport för den som undrar över genrens utveckling.
Läs Gary K Wolfes recension i tidskriften Locus.
WASTE TIDE av Chen Quifan
Ken Liu (som sammanställde antologin ovan) har översatt Chen Quifans nära-framtids-roman Waste Tide från kinesiskan. Den utspelar sig på Silicon Island, en plats där teknikavfall från hela världen sorteras för hand. Dit kommer det amerikanska bolaget Terra Green Recycling med ett erbjudande om att etablera automatiserade fabriker, men det hotar stabiliteten i det skräpsorterande samhället, med dramatiska följder.
Läs Glenns presentation av boken.
RADICALIZED av Cory Doctorow
Doctorow hör till dem som diskuterar framtiden ur ett samhälleligt och politiskt perspektiv. Hans senaste bok Radicalized består av fyra långnoveller från en framtid med stora flyktingproblem, där företagen helt har tagit över all välfärd och kräver att du använder deras produkter för att få hjälp. Vi får besöka ett hus där de fattiga radikaliseras när brödrostarna börjar strejka.
Läs Paul Di Filippos recension i Locus.
TIAMAT’S WRATH av James S A Corey
SF-Bokhandelns stora bästsäljare under året var åttonde delen i James S A Coreys Expanse-serie, storslagen space opera som också blivit en lyckad tv-serie. Bokserien fick en nytändning i sjunde delen, Persepolis Rising, som flyttade handlingen trettio år framåt i tiden och bort från solsystemet. Huvudpersonen (eller i alla fall en av de viktigaste personerna) James Holden är fånge hos diktatorn Duarte och skeppet Rocinantes besättning kämpar mot en förödande övermakt.
Läs Russell Letsons recension i Locus.
A MEMORY CALLED EMPIRE av Arkady Martine
Författarnamnet är en pseudonym för historikern AnnaLinden Weller, som bland annat intresserat sig för det bysantinska rikets historia. Det märks. Hon skriver utomordentligt väl genomtänkt imperie-sf av den storslagna sorten. En diplomat dras in i komplexa intriger där också minnets undflyende natur och betydelse för samhället spelar en stor roll.
Läs Russell Letsons recension i Locus.
THE LIGHT BRIGADE av Kameron Hurley
Kameron Hurley blev riktigt stor här om året när hennes uppfinningsrika rymdroman The Stars Are Legion visade hur bioteknisk sf kan skrivas på ett nytt sätt. Årets The Light Brigade är också nydanande, med berättelsen från en dyster framtid på jorden där fattiga rekryteras för att utkämpa ett krig mot Mars.
Läs Jennys presentation av boken.
MACHINES LIKE ME av Ian McEwan
Det är inte ofta en sf-roman översätts till svenska samma år som den publiceras, men Ian McEwan är ett så stort namn att hans Machines Like Me kom på svenska under titeln Maskiner som jag bara några månader efter utgivningen i England. Det handlar om AI i ett alternativt 1980-tal, där androider är en väl integrerad del av brittiskt vardagsliv.
Läs Pärs presentation av boken.
BOBBY LOVE av Marina Nilsson
Fler androider blir det i Bobby Love, av svenska Marina Nilsson. Som titeln antyder handlar det också om sex, i en galen skröna som kommenterar både nuet och en möjlig framtid. Sexroboten Bobby Love är Swerotica AB:s mest populära produkt, men också ett redskap för övervakning och en bricka i ett intrigspel.
Läs Nina Lekanders recension i Expressen.
EXHALATION av Ted Chiang
En efterlängtad novellsamling med nio berättelser från de senaste fjorton åren. Alla läsvärda. Några ruggigt bra. Chiang är förmodligen bäst känd för novellen Story of Your Life, som ingick in hans förra samling och låg till grund för filmen Arrival.
Läs Gary K Wolfes recension i Locus.
CHILDREN OF RUIN av Adrian Tchaikovsky
Tchaikovsky är en våldsamt produktiv författare som spänner från sf till fantasy och bortom genrerna. Children of Ruin är fristående roman med nya huvudpersoner från samma universum som Children of Time, som vann Arthur C Clarke Award. Det handlar om gedigen science fiction långt ut i rymden.
Läs Paul Di Filippos recension i Locus.
THE WARSHIP av Neal Asher
Asher har under årens lopp skapat en komplex och fascinerande space opera-värld med slagfärdiga krigsrobotar, märkliga insektslika aliens och – framför allt – uråldriga biologiska stridsmedel som hotar allt liv i Vintergatan. Han brukar ordna sina böcker i serier. Den senaste, The Warship, är del två i en serie helt inriktad på ”jaintekniken”, som de biologiska stridsmedlen kallas.
Läs Russell Letsons recension i Locus.
FALL, OR DODGE IN HELL av Neal Stephenson
Det digitala livet efter detta har hunnit bli en stapelvara, inte bara i sf-romaner utan också i spel och mangor. Vi minns till exempel Iain Banks Surface Detail, där digitaliserade döda måste räddas ur ett virtuellt helvete. Neal Stephenson ger sig på genren i Fall, or Dodge in Hell. Huvudpersonen Richard "Dodge" Forthrast, gjorde sig en förmögenhet på spel, förklaras hjärndöd efter en rutinoperation och hamnar så småningom i ett virtuellt himmelrike som visar sig vara ett riktigt helvete.
Läs Gary K Wolfes recension i Locus.
THIS IS HOW YOU LOSE THE TIME WAR av Amal El-Mohtar och Max Gladstone
Tidsreseromaner har fått en nytändning. En av årets bästa är This Is How You Lose the Time War, ett samarbete mellan Amal El-Mohtar och Max Gladstone. Två agenter i ett krig om historien börjar brevväxla och tvingas ta ställning till varandras tolkning av världen och historien.
Läs Glenns presentation.
THE FUTURE OF ANOTHER TIMELINE av Annalee Newitz
En annan bra tidsreseroman kommer från Annalee Newitz, som gav oss den utmärkta robotromanen Autonomous. Nu handlar det om olika tidslinjer och frågan kring hur samhälle, politik och framtid bäst kan påverkas – genom långsiktigt arbete eller våldsam aktivism. The Future of Another Timeline heter boken.
Läs vad Annalee själv säger om boken.
WILDER GIRLS av Rory Powers
En roman för både unga och äldre vuxna, marknadsförd som en feministisk variant av Flugornas herre. Arton månader har gått sedan Raxters flickskola sattes i karantän. Det hela började långsamt. Först dog lärarna, en efter en. Sedan smittades eleverna. Deras kroppar förändrades och förvreds. Nu kämpar flickorna för sin överlevnad, avskurna från omvärlden och instängda på skolområdet. Utanför härjar smittan, som de kallar Tox, och skogarna är inte säkra. De väntar på räddningen medan Tox sipprar in i deras liv.
TO BE TAUGHT IF FORTUNATE av Becky Chambers
Chambers har snabbt blivit ett stort namn inom science fiction. Hennes första romaner utgjorde en löst sammanhållen trilogi från en framtid då människan lämnat jorden bakom sig. To Be Taught if Fortunate är en berättelse närmare i tiden. Rymdpionjären Ariadne deltar i ett forskningsprojekt långt från jorden. Liksom tidigare hos Chambers får vi möta en besättning som bryter mot idén att rymdforskning är något som bara angår vita cis-män. Tankar kring rymden och utforskandet bryts genom ett tydligt queerprisma.
THE TESTAMENTS av Margaret Atwood
En uppföljare till den nu synnerligen aktuella The Handmaid’s Tale (Tjänarinnans berättelse). När boken annonserades trodde somliga kanske att det skulle bli en slags ”plikttext” skriven med anledning av tv-seriens popularitet, men The Testaments är en lysande roman som står stadigt på egna ben. Den utspelar sig efter händelserna i The Handmaid’s Tale, med andra huvudpersoner. Finns också på svenska under titeln Gileads döttrar.
The Guardian har en fin recension av boken.
SALVATION LOST av Peter Hamilton
Slutligen vill jag nämna Peter Hamiltons Salvation Lost, andra delen i hans nya serie. Den tog sin början när ett generationsskepp dök upp i solsystemet med erbjudande om nya tekniska landvinningar. Ingen anade då vad som komma skulle, men i Salvation Lost är mänskligheten illa ute.
Läs Glenns presentation av första delen i serien.