The Tower of the Swallow
Är man intresserad av dator- och TV-spel har man knappast missat den polska storsäljaren The Witcher. Tre spel har släppts hittills i serien och nu i dagarna släpptes expansionen Blood & Wine, fullspäckad med nya områden att upptäcka och uppdrag att lösa. Spelen har unisont hyllats som fantastiska rollspel med välskrivna rollfigurer och berättelser med djup. Något de förstås har sin bokförlaga att tacka för.
Andrzej Sapkowski är författaren bakom Witchervärlden, och har man ännu inte gett sig på böckerna är det hög tid att göra det. Lagom till den sista expansionen släpptes The Tower of the Swallow, bok fyra av fem i bokserien (ej inräknat novellsamlingarna The Last Wish och Sword of Destiny).
Senast vi träffade på Geralt, hans vänner och ovänner i boken Baptism of Fire hade allt gått åt pipan. Ciri var spårlöst försvunnen, enligt rykten kidnappad av Niflgaard, Geralt hade åkt på det rejält och världen härjades av krig. Men med ett gäng otippade allierade, bland annat en mystisk örtsamlande man och en skarpskjutande bågskytt, begav sig Geralt iväg på jakt efter Ciri.
I The Tower of the Swallow dras nätet åt runt Ciri. Hennes bedrifter under namnet Falka har gjort henne ökänd och hennes fiender är henne på spåren. Att ta till svärdet och försvara sig är inte längre en möjlighet, hennes enda chans att överleva är att fly dit ingen kan följa henne.
Det här är den fjärde och näst sista delen i Witcher-serien. Del fem, Lady of the Lake, ska enligt förlaget släppas nästa år. För oss som har svårt att gå för länge utan vår nästa Witcher-fix finns det dock en del annat att låta sig slukas av. De två novellsamlingarna är en bra start om man inte läst dem, The Last Wish och Sword of Destiny ger båda mer djup och bakgrund till persongalleriet och händelserna i bokserien.
Efter det kan det vara läge att ta sig an spelen. Personligen rekommenderar jag att läsa böckerna först, då de utspelar sig innan händelserna i spelen, men det är definitivt inte ett måste. En hel del från böckerna nämns spelen, men inget som skulle förstöra läsupplevelsen. Dessutom, enligt författaren, räknas inte spelen till kanon, och kan därför ses som en separat berättelse.
Utöver TV-spelen och böckerna finns det två olika serieversioner, en polsk baserat på Sapkowskis verk och en från förlaget Dark Horse baserat på spelen. Kan man polska finns det både en film och TV-serie med namnet Hexer att roa sig med. Åsikterna verkar däremot rätt eniga om ett ingen av dem är några cinematiska mästerverk. På polska finns dessutom den relativt nyskrivna (2013) boken Sezon burz (”Stormsäsongen”) som förhoppningsvis kommer översättas efter Lady of the Lake. Boken ingår i Witcheruniversat men inte i huvudbokserien, utan handlingen tar plats strax innan händelserna i Blood of Elves.
Nina