Anna Jakobsson Lund om sista delen i Metallsviten
Romanen Järndagar avslutar Metallsviten, en historia om makt och samhällsförändring i en värld som har starka likheter med Norrlandskusten under tidigt 1900-tal. I Järndagar står framtiden för både Näsvik och hela Norrlanden på spel när folkdomare och rövare möter starkare motståndare än någonsin tidigare.
Metallsviten är serien för dig som älskar samhällskommenterande fantasy och uppskattar ett queert världsbygge. Den är skriven av Anna Jakobsson Lund, som gjort sig känd för att använda science fiction och fantasy för att ställa frågor om vårt eget samhälle.
Hur kom det sig att du skrev Metallsviten?
Jag är från Sundsvall, som har en stark historia både av rika sågverkspatroner och arbetarrörelse. Det kändes som en häftig grund för en alternativ verklighet, där natur, arkitektur och vissa historiska fakta är direkt hämtade från Norrlandskusten, men där karaktärerna kunde vara något annat än vita, straighta cis-män med mustasch. Kampen för folkstyre är för mig lika spännande som en klassisk kamp om makten i ett kungarike, men mer sällan i fokus för fantasyhistorier.
Hur känns det nu när historien är komplett?
Järndagar är min tionde roman, så det är extra känslosamt. För mig blev den ett tillfredsställande avslut på en serie som betytt mycket för mig, dels på grund av miljöerna som hämtas från mitt eget hem, dels på grund av karaktärerna som stulit mitt hjärta. Jag hoppas att läsarna ska känna att alla trådar knyts ihop på ett bra sätt också.
Vad händer härnäst?
Jag arbetar på en prequel till min trilogi om Systemet, så på något sätt går jag nu tillbaka till rötterna. Det känns både spännande och lite läskigt. Men det är roligt att återvända till den världen, och vissa av karaktärerna jag mötte under skapandet av trilogin. Och som samhället utvecklas är dystopi alltid en aktuell genre, tyvärr.