Tapping the Dream Tree
I Tapping the Dream Tree återvänder Charles de Lint till sin påhittade stad Newford och dess innevånare av både mänskligt och annat slag. Han skriver i förordet att kronologist ligger dessa noveller före handlingen i hans förra roman Onion Girl. Här får vi 17 noveller och en kortroman, alla med handlingen förlagd i eller omkring Newford.
Här får vi naturligtvis möta vår favoritkonstnär Jilly Coppercor är en nyfiken, levnadsglad kvinna som piggar upp de flesta. Hon är alltid villig att tro på det fantastiska och hoppas att hon skall få uppleva fler magiska ting. I novellen "The Buffalo Man" håller det dock på att bli lite för mycket, men djurandarna Maida och Zia - kända som kråkflickorna - hjälper Jilly att hjälpa.
Novellerna skiftar friskt mellan ljus och mörker, precis som staden där de äger rum. Genomgående finns dock de Lints starka hoppfullhet med, även när novellerna berör mörka ämnen. Då det handlar om Samtidsfantasy, så kommer naturligtvis även internets mystiska sidor fram här.
I "Pixel Pixies" råkar en oförsiktig antikvariatsinnehaverska ut för betydligt besvärligare nedladdningar än datavirus. Databasen Wordwood dyker också upp. Det är en litteraturdatabas, som det visar sig går att söka i även i drömvärlden.
Boken avslutas med kortromanen Seven Wild Sisters, som han tidigare utgivit i begränsad signerad upplaga på Subterranenan Press. Tyvärr kom inte Charles Vess illustrationer med i den här upplagan.
Det är en härlig omtumlande resa de Lint bjuder oss på. Har man väl fastnat för hans Newford-historier, så vill man bara ha mer. Hans poetiska prosa, hans lekfullhet och magiska underfundighet, lämnar en med en varm känsla. Man tittar på skräphögar, gränder och kråkor med en ny blick. Jag behöver dock inte vänta allt för länge på nästa roman, då den nyligen kommit ut. Det skall bli trevligt att läsa den.