War of the Maps - ett mäktigt världsbygge
Jag har under lång tid varit förtjust i Paul McAuleys böcker. Han är en av få författare - en annan är Iain Banks - som klarar att skriva fantastiskt bra och beskriver svindlande visioner av möjliga framtider.
De världar som McAuley låter oss besöka är ofta lika facinerande som de framtider han beskriver. War of the Maps är ett utmärkt exempel. Romanen utspelas på en konstgjord värld som omsluter en dvärgstjärna. Vi befinner oss hundratals miljoner år in i framtiden. Mänskligheten har vunnit och förlorat sin teknologiska gudomlighet flera gånger om.
Romanens huvudperson är Lucidor, ett namn som beskriver hans tidigare titel och yrke; han arbetade länge som en slags polisman. Nu jagar han efter en man vid namn Remfrey He, en farlig brottsling som släppts fri av politiska skäl för att hjälpa armén att bekämpa ett dödligt hot. Remfrey He är samvetslös och manipulativ och utgör onekligen ett hot. Men vår hjälte jagar mest efter honom av privata skäl, styrd av en stark drift att göra det rätta. Mannen han jagar är en brottsling. Det är fel att han släppts fri. En Lucidors uppgift är att gripa brottslingen och föra honom inför rättvisan.
Naturligtvis låter det sig inte göras så enkelt. Lucidor följer efter sitt byte in i områden påverkade av genetiska mutationer som förvrider både människor, växter och djurliv. Remfrey He söker sig till förvridningens centrum och vår hjälte följer efter, fast besluten att sätta stopp för sin fiendes planer.
Det blir en spännande resa som visar upp den facinerande världen McAuley skapat och samtidigt skildrar en framtid väldigt olik vår tid. Det är en mycket bra bok på alla sätt, inte helt olik klassiker av Jack Vance och Roger Zelazny. Jag rekommenderar den starkt.
Michael Petersen