Hur du ger bort figurspel
Julen är en särskild tid för den som gillar att samla, måla och spela med figurer. Det finns så mycket spännande därute och för att inte bygga berg av plast och tenn är det bäst att sprida ut inköpen. Figurer blir därför perfekta hårda paket att lägga under granen!
Det kan vara lite klurigt för den som inte själv spelar. Vad tusan ska en egentligen ge bort? Hobbyister brukar vara en smula specifika med vad de önskar. Låt oss jämföra med någon som är intresserad av britterna under andra världskriget - den blir kanske inte riktigt lika glad om den får ottomaner från krimkriget?
Det första att ta reda på är om mottagaren håller på med vad vi brukar kalla figurspel eller kör brädspel som också råkar innehålla figurer. Det ena behöver inte utesluta det andra.
Dedikerade figurspel är sådana där en samlar på hela arméer och själv sätter ihop ett bord på plywoodskivor med hus, träd och annan terräng. Använder mätstickor över vad som förmodligen ser ut lite som ett stort märklintågslandskap och lägger nog ganska mycket tid på att måla upp allting.
Det största figurspelet är “Warhammer”, vilket egentligen är en familj av olika system och titlar. Första steget är att lista ut vilket spel det faktiskt är hobbyisten ägnar sig åt. Verkar det vara rymd, pickor, konstiga bilar inblandade? Då lär det vara Warhammer 40.000 som kittlar. Verkar det istället vara medeltida fantasy, svärd, kavalleri och monster? Då är det nog Warhammer: Age of Sigmar. Givet då att de ofta liknar varandra - svärd och monster förekommer till exempel i båda.
Nästa steg är att försöka avgöra ungefär vilken “armé” eller vilket lag det är mottagaren samlar på. Har figurerna jättestora rustningar men ser rymdiga ut är det troligen någon form av Space Marines. Ser de mer ut som hämtade ur Sagan om ringen med bågar och allt är det antagligen någon variant av Aeldari. Och så vidare. Detta kan vara klurigt att lista ut! Om det bara är rätt spel och ungefär rätt sida kommer personen ändå få något den kan använda.
I händelse av tvekan rekommenderar vi att skaffa ett vanligt brädspel med just bräde och så klart även plastpjäser. De brukar gå hem i de flesta läger.
Här ger vi några tips och exempel på olika figurbaserade spel som kan bli bra presenter.
Ett exempel på en överkomlig ask till ett av de vanligare lagen i Kill Team, vilket är ett så kallat skirmish-spel (där färre figurer behövs) som sorterar under 40k, alltså framtidsspelet Warhammer 40.000. Lådan innehåller ett fullt spelbart lag. Space Marines är också den mest populära grupperingen på vad som kanske kan kallas den “goda” sidan - även om det egentligen inte finns några särskilt sympatiska fraktioner i den här världen. Om mottagaren inte redan har dem återfinns grundreglerna här, men figurerna kan även användas till vanliga 40k.
De här muskelbyggande mongolerna tillhör ett av lagen i Grand Alliance of Chaos från fantasyspelet Warhammer: Age of Sigmar. Lådan ingår i en serie som kallas Start Collecting, där tillverkaren Games Workshop packar in så mycket de kan i vad som behövs för att komma igång med viss armé, i det här fallet Slaves To Darkness. Precis som namnet antyder är den ett av de mer “onda” styrkorna (men ingen är kanske jättesnäll i det här spelet heller). Grundreglerna hittas här, sen kan det behövas en särskild armébok om mottagaren vill fortsätta med just detta lag.
Denna startlåda är till ett helt annat figurspel, Bolt Action, och alltså inte samma som “Warhammer”. Här handlar det faktiskt om andra världskriget och dess sista tredjedel, alltså samma period som Saving Private Ryan, Band of Brothers med flera. Bolt Action är ett riktigt trevligt alternativ med flödiga och cinematiska regler. I detta set ingår en komplett armé med massor av extratillval så det behövs inte så mycket mer. Det enda en inte får med är hobbyredskap som lim och färger, särskilda tärningar eller regelboken. Men det får en inte i Warhammer-lådorna heller (det är meningen att de ska köpas separat).
Nu går vi ifrån de rena figurspelen och kikar på vad som mer liknar traditionella brädspel med figurer. Här ett skirmish-spel i Star Wars universum där en bygger ihop lag till olika poängsummor av diverse välkända gestalter från filmerna och utkämpar skärmytslingar mot varandra. Ganska mycket följer med i lådan, som exempelvis terräng i form av byggnader i papp och flera figurer som dock behöver limmas ihop. Expansioner finns för den som vill ha fler alternativ att jobba med.
Detta är Mutant Year Zero (baserat på ett bordsrollspel - tänk: Drakar och Demoner eller Dungeons & Dragons, fast med efterkatastrofal tematik) i skirmish-version. I paketet ingår två lag och flera olika scenarion för att utkämpa strider mellan mutanter och pratande djur antingen kompetitivt (mot varandra), som kampanj (laget utvecklas över tid) eller solo. Till skillnad från figurspelen så innehåller den här lådan allt en behöver: tärningar, spelplan med mera. Inget lim eller fix nödvändigt, figurerna har till och med lite färg på sig!
Här ett konfliktspel om superhjältar i samma universum som Avengers-filmerna, Spider-man med fler! Det är lite av en hybrid som står med en fot bland de rena figurspelen och en fot bland vanliga brädspel på så vis att det går ut på att tussa ihop miniatyrer mot varandra men att en samtidigt får det mesta fix och färdigt i lådan. Figurerna är inte ihopsatta eller målade så lite förarbete behövs, men det är också något som en hobbyist brukar tycka är kul. Marvel Crisis Protocol Miniatures Game har även utbyggnadssatser med fler hjältar och skurkar.
Lim, hobbyknivar, färger och annat som också kan vara trevligt att ha återfinns på lite olika ställen beroende på tillverkare, till exempel Citadel eller Army Painter. Bra tips där för den mottagare som inte har jättemycket redan kan vara ett eller annat startset för målning.