Rivstarta året med rafflande SF

Publicerad: Torsdag, 2 januari 2025, Skribent: Daniel

Så här års funderar många på sina nyårslöften. Börja träna, äta bättre, stressa mindre. Vad kanske inte alla för upp på sin bucket list är att äntligen läsa den bästa scifi-romanen någonsin! För det finns ett par att välja på, inte minst bland nya och gamla klassiker. Det finns också många kriterier att ta hänsyn till: ska det vara den mest lästa? Den (för mig) mest njutbara? Den som gjort störst avtryck? Den som är mest genomtänkt och rik på idéer? Det är inte lätt att presentera den enda “bästa” boken. Er skribent här hittade till exempel Robert A Heinlein tidigt, så därför har titlar som The Moon is a Harsh Mistress kommit att betyda mycket, men smaken är som baken! Ett litet tips kan vara att titta på vilka titlar som genom åren vunnit Hugopriset. Eller komma till oss. Här följer ett urval utan inbördes ordning på odödliga klassiker som toppar många tipslistor - vilken som helst av dem blir en god rivstart på det nya året!

DUNE

Vår mesta bästsäljare 2024 av en anledning. Den har kallats science fictions motsvarighet till Lord of the Rings och sant är att den både är episk i sitt perspektiv och full av filosofi. Lite mer eftertänksam i tempot än en kanske tror, men när det smäller gör det så ordentligt! Tillsammans med Dune Messiah och Children of Dune ursprungligen tänkt som en helhet. Har inspirerat allt från Star Wars till Warhammer 40.000.

ENDER’S GAME

Orson Scott Card må ha en spräcklig bakgrund som privatperson men hans stora epos om hur den unge Andrew “Ender” Wiggin kommer till stridsakademien läses (på bästa vis) lite som en Young Adult-roman, eller som ett slags rymd-Harry Potter om en så vill. Med det sagt är detta inte en barnbok. Pennalism, skräck för det okända och ordentliga plottskiften väntar!

THE HITCHHIKER’S GUIDE TO THE GALAXY

Väl känd här hemma genom en omhuldad radioteater och utomordentlig översättning, men förtjänar att läsas på originalspråket för den riktigt syrliga (och ibland inte alls så subtila) brittiska humorn. Den (nästan) siste jordlingen Arthur Dent rycks med på oväntade äventyr han inte alls har lust med och får möta galaxens president, en deprimerad robot och många fler.

1984

Utgiven 1949 som en betraktelse över totalitära stater och är inte bara fylld av smygande, gråmurrig atmosfär utan ger även en djupdykning över hur vi människor kan bete oss i flock. Om misströstan, hopp och den lilla människans kamp mot ett tröstlöst öde. Har förmodligen givit upphov till lika många memes som Liftarens Guide, men mer sobra sådana.

FOUNDATION

Under många år var en stapelfråga i butik om vi hade Stiftelsen inne. Den har inte alltid funnits i tryck på svenska men är mycket lättillgänglig även i original. Genrens nestor Asimov började med en idé om hur att beskriva Bysantinska rikets nedgång och fall över i mörk medeltid - fast i framtiden. Snart komplicerades berättelsen bland annat av psykohistoria, som genom att tolka människomassornas inklinationer kan förutspå framtiden.

DO ANDROIDS DREAM OF ELECTRIC SHEEP?

Ursprunget till vad som skulle komma att bli Blade Runner på bio. Romanen är lite annorlunda men av många ansedd som bättre än filmen. Philip K Dick är förmodligen den SF-författare vars verk filmatiserats oftast: Total Recall, Minority Report, The Man in the High Castle med flera. Han är de stora idéernas entrepenör.

THE LEFT HAND OF DARKNESS

En central tematik i den här romanen är människans möte med en verkligt främmande kultur, då protagonisten Genly kommer till planeten Vinter för att skapa band mellan Jorden och de androgyna varelser som lever här. Livet är sannorligen inte enkelt och naturinvånarna skiftar kön under fortplantningsperioderna. Tidigt tänkt om identitet och oväntade möjligheter.

ROADSIDE PICNIC

Bröderna Strugatsky står rotade i bördig mylla i äldre svensk SF-fandom bland annat genom många fina översättningar i den beryktade Delta-serien med sina gula omslag. De arbetade under sträng sovjetisk rationalism och var tvungna att vira in sina betraktelser i fiktion och allegorier. Den här handlar bland annat om människans litenhet i ett kosmiskt perspektiv och har inspirerat bland annat Tarkovskys film Stalker och många datorspel.

THE MARTIAN

Vår yngsta klassiker på den här listan, ursprungligen skriven som en blogg och i tätt samarbete med både läsarkrets och ett antal forskare från exempelvis NASA för att få till alla detaljer så korrekta som möjligt. Så klart även filmatiserad. Biologen och ingenjören Mark Watney lämnas på misstag ensam kvar på Mars och måste använda allt han kan och vet för att överleva.

2001: A SPACE ODYSSEY

Känd inte minst från Stanley Kubricks monumentalfilm med apor som kastar upp ett ben i luften och den kyligt rationella datorn (AI:n) HAL 9000. Vi finner en tre miljoner år gammal monolit av okänt material på månen och den verkar signalera mot Saturnus. En expedition går iväg och de ska komma att göra oväntade upptäckter. Clarke är känd som “hård” (vetenskapsbaserad) science fictions grand old man och även om han haft lite tveksamma äventyr för sig på äldre dagar skriver han med tyngd.

NEUROMANCER

Den enskilda bok som mer eller mindre ensam skapade undergenren cyberpunk. Det sägs att Gibson blev förfärad när han först såg Blade Runner på bio och inte kunde förstå hur de stulit hans idéer. Han har varit mycket betydelsefull för nära framtidslitteraturen och tolkat våra trender innan vi ens kommit på dem själva. En del detaljer må vara lite daterade i en bok som föregick World Wide Web med fem år, men Neuromancer är fortfarande en grundbult.

I, ROBOT

Asimov igen, här om robotikens tre lagar och alla följder det kan få när vi försöker lägga hämsko på andra tänkande - om än konstruerade - varelser. De tre lagarna har satt sig så djupt i vårt populärkulturella medvetande att många accepterar dem som sanna. Det är de inte riktigt. Än. Vi får väl se vad framtiden bjuder. En av genrens uppgifter är att tänka “what if”, och det gör få lika väl som Asimov.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev