Makers

Publicerad: Torsdag, 1 oktober 2009, Skribent: Glenn Petersen
Makers är en nära framtidsroman, som får mig att tänka på William Gibsons två senaste böcker. Det egentliga SF-elementet är ganska blekt, men det är skrivet på ett så coolt sätt att jag aldrig ifrågasatte om det var SF eller inte.

Vi får följa två uppfinnare, Lester och Perry, nördiga teknofiler som har hyrt en billig lokal i en nedlagd shoppinggalleria i Florida. Där sitter de och skapar högteknologiska skojprylar och konstverk av skräp och gamla restlager. Samtidigt i Kalifornien har Duracell och Kodak köpts upp och slagits samman. På en presskonferens släpper de bomben att de helt skall sluta med att tillverka sina gamla produkter. Marknaden är så full av konkurrenter som gör samma saker till lägre priser. Istället har Landon Kettlewell en ny affärsidé. Inspiration har han hämtat från företag i Asien som ger mikrolån till fattiga bönder och småföretagare. USA är fullt av uppfinningsrika nördar som sitter hemma och gör coola saker. Han föreslår att de skall hyra in massor av dessa på provisionsbasis för att skapa nya produkter, som säljs i stora volymer tills någon annan börjar kopiera dem och sälja dem billigare, då uppfinner man en ny produkt istället.

En av journalisterna som bevakar presskonferensen är Susanne Church, en veteran som bevakat Silicon Valleys alla högtekonologiska företag i fler år än hon vill minnas. Hon får jobb som inbäddad reporter i detta nya ekonomiska försök, som snart får namnet New Work. De första nördarna företagets talangscouter hittar är Lester och Perry. Susanne åker dit för att se vad det här kan vara för lustiga nya idéer och blir snabbt fascinerad av deras okonventionella kreativitet.

USA är på väg utför som industrination, och de nya idéerna sätter fart på folks fantasi och sprider sig som en löpeld över landet. Den nya ekonomiska modellen kallas New Work, och dess framgångar följs i Susannes blogg som får miljoner läsare. Detta sätter naturligtvis fart på de gamla dinosaurier som är kvar i det gamla systemet, och inte gillar att bli utkonkurrerade. Att hitta på saker som ruckar på rådande system gör man inte ostraffat. Det är upp till nördarnas förmåga till ytterligare nytänkande om man skall hålla sin dröm vid liv.

Cory Doctorow har skrivit en bok fylld av roliga och trovärdiga karaktärer som hela tiden växer med läsningen. Det USA han beskriver känns nästan obehagligt verkligt, inte minst i ljuset av den senaste ekonomiska krisen. Den lilla tekniknörden i mig blir alldeles lycklig när han hittar på allehanda coola små apparater av teknik som vi redan idag har liggande och skrotar på soptippen. Det känns som om det till stor del är en kärleksförklaring till alla som sitter hemma och gör någonting, alla Tillverkare.

Cory Doctorow är inte bara känd som SF-författare, utan även som aktivist när det gäller rättigheter, främst i elektroniska medier. Han har varit ett ledande namn i Electronic Frontier Foundation, han är med och leder bloggen Boinboing och har grundat Open Rights Group i Storbritannien.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev