Kristallstaden

Publicerad: Onsdag, 1 oktober 2014, Skribent: Amanda Alling-Andrén
Linux flyttar till Kristallstaden och har problem med matten
I första delen hade Linux precis flyttat till Stockholm, där känner han sig som en alien. Han är en tänkare och fantiserar sig gärna bort från klassrummet till rymden. Drömmen om att Linux en dag ska bli rymdpilot är i denna framtid osannolik, men inte omöjlig.

En dag hålls det en uttagning på Gröna Lund - de letar efter två ungdomar som ska vara rymdambassadörer på skolan i Kristallstaden, som ligger i omlopp runt Jorden. Linux struntar självfallet i sin pappas order och åker dit. Rymden vet han massor om, men matematiken har han alltid fått kämpa med. Hur ska han klara alla test på uttagningen?

Boken ger en vacker och trovärdig bild av det framtida Stockholm. Genom boken är det inte bara Linux som är nyinflyttad till staden, utan även läsaren introduceras för en ny värld.

I uppföljaren Linux - Kristallstaden får vi följa med ut i rymden, till en spännande vardag i ambassadörskolan. På idrottslektionerna får de lära sig att ta sig fram i gravitationslös omgivning, skolsporten är duell med ljusvärja i Space Arena och maten som serveras är ofta närodladlade kryp.

Men även i rymdsskolan möts Linux av motsättningar. Matematiken svävar över honom som ett stort orosmoln och problemen förkroppsligas av matteläraren själv. Nya spännande möjligheter ligger framför honom, men han måste se till att vara på toppen för att förverkliga sin dröm att bli rymdpilot!

Vi bad Maths berätta lite om boken:

Många sf-romaner för unga i dag är dystopiska eller till och med apokalyptiska, medan Linux lever i en förhållandevis ljus framtid. Hur tänkte du när du valde din framtidsvision?

Maths: För det första därför att jag gärna vill tro att vi människor lyckas hålla nere temperaturökningen till två grader, att vi lyckas hejda de värsta effekterna av klimatförändringarna. I Linux framtid regnar det mer och det är fler människor, städerna är större. Men det finns ändå hopp. Linux har en framtid. För det andra för att den sf jag skriver utgåf från den optimism som finns i 50-talets science fiction, den vetenskap som finns där.

Kristallstaden handlar mycket om Linux problem med matematiken. Han har svårt för den. Är det ett viktigt tema för dig?

Maths: Ja, förespråkarna för att alla ska läsa mycket matte i skolan utgår från idén att matematiken är grunden till att förstå världen. Jag tror inte det. Jag tror att humanioran är en lika bra väg till att förstå världen. Alla ska förstås kunna vardagsmatte, men den avancerade matematiken – lämna den till dem som är intresserade av det.

Och en sista fråga vi inte kunde låta bli att ställa: Linux kanska otrevliga mattelärare heter Fabio Capello. Precis som fotbollstränaren. Är det en slump?

Maths: Nej, det är det inte. Den riktiga Fabio Capello var tränare för Englands landslag när lagkaptenen John Terry stod anklagad för rasistiska tillmälen mot Rio Ferdinand. När engelska fotbollsförbundet ville stänga av Terry som lagkapten protesterade Capello. Han tyckte att det var hans sak att avsätta och utnämna lagkaptener. Det var en bra bild, tyckte jag, av läraren. Den där arroganta och korkade inställningen. Sedan tänkte jag döpa om honom, men det blev inte så ...

Vad händer i nästa bok om Linux, efter Kristallstaden?

Maths: Utan att säga för mycket ... det finns några frågor. Hur ska det gå för Pierre och Tuva? Vad händer med pandemin på jorden. Kommer de att servera cola igen på Café Kepler? Och så utomjordingar. Kring utomjordingar och lärare kan man bygga roliga fantasiprojekt, tänker jag.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev