Isolerad i böckernas värld
Social distansering är en svår konst, har vi alla insett under våren. Men i böckernas värld är isolering och distans ett vanligt ämne. Ofta är ensamheten ofrivillig, men inte alltid. Ibland delas den med ett fåtal, ibland är den absolut. Vi har satt samman en lista med de bästa isolationsläsen.
Marlen Haushofer: Väggen
Få romaner känns mer passande att läsa nu än Marlen Haushofers klassiker Väggen från 1963. En kvinna följer med sina släktingar till en alpstuga, och efter att hon lämnats kvar när resten går för att handla slår katastrofen till, och hon isoleras i området kring stugan. Vad som hänt och varför är inte så viktigt för historien; hur kvinnan klarar sin isolering är det centrala. När vi alla är i karantän kan det vara intressant att läsa kvinnans redogörelse över hur hon klarar sig att överleva - och leva - helt ensam utan en omvärld och det sociala som följer med en sådan. Att finna mening utan allt vi tar för givet.
Andy Weir: The Martian
En modern sf-klassiker. Efter en misslyckad rymdexpedition lämnas Mark Watney ensam kvar på Mars. Hans besättning är övertygad om att han är död, men Mark Watney lever - i alla fall för tillfället. Utan möjlighet att kunna kommunicera sin belägenhet med jorden inser han snart att han måste utnyttja alla sina kunskaper för att överleva.
Stephen King: The Shining
Fjällhotellet dit Jack reser med frun och sonen för att skriva färdigt sin roman blev scen för en av historiens kusligaste filmer. Boken har en lite annan ton, men är också väldigt otäck. Den lilla familjen i det stora huset med den vilda naturen utanför är en oemotståndlig skådeplats för en berättelse om vansinne och död. Flera av Kings romaner tar upp isolationstemat, bland annat Under the Dome, där en hel liten stad råkar ut för något liknande det kvinnan i Haushofers Väggen drabbas av.
Shirley Jackson: We Have Always Lived in the Castle
Liksom i The Shining handlar den här skräckklassikern om tre personer i ett stort hus. En gång var de sju i familjen Blackwood. Men en dödlig dos arsenik fann vägen till familjens sockerskål. Den enda som undvek sockret till bären var äldsta systern Constance. Hon misstänktes för mord på sina föräldrar, sin bror och sin faster, men frikändes. Sedan dess lämnar hon aldrig slottet, sätter inte foten utanför dess trädgårdar.
Henrik Fexeus: De förlorade
Första delen i en trilogi som påminner en smula om Kings Under the Dome – en liten grupp människor isoleras på en plats och kan inte ta sig ut. Här är det själva verkligheten som är fängelset. Är den i själva verket bara en illusion?
Michelle Paver: Dark Matter, A Ghost Story
Författaren till barnböckerna om Vargbröderna skriver överraskande mörka böcker när hon riktar sig till en vuxenpublik. Polarskräckisen Dark Matter är kanske det otäckaste hon har skrivit. Fattig, ensam och utan framtidsutsikter kastar sig Jack över chansen att följa med en arktisk expedition som radiooperatör. Expeditionen seglar längs Norges kust, slår läger i bukten Gruhuken men en efter en lämnar expeditionsmedlemmarna platsen. Jack blir kvar, men han är inte helt själv. Det finns en närvaro därute i mörkret.
Sarah Pinsker: A Song for a New Day
Den kanske mest passande boken för vår belägenhet just nu. Efter terroristattacker och virusangrepp har regeringen har förbjudit större folksamlingar. Musikern Luce Cannons liv har förändrats fullständigt. Hon gör små, illegala spelningar och sitter annars inne, uppkopplad mot nätet där en ny musikkultur växer fram.
Gabriella Håkansson: Aldermanns arvinge
Liksom Dark Matter en historisk roman, men snarare än personliga erfarenheter skildrar Håkansson idéhistoriska sammanhang genom en man som formats av ensamheten. I ett palats på Harley Street i London växer den föräldralöse William Aldermann upp omgiven av sin tjänstestab. Han har inte bara ärvt en av Europas största förmögenheter - han är också arvtagare till en rik och farlig idétradition.