En kuslig jul

Publicerad: Tisdag, 22 december 2020, Skribent: Gunilla Jonsson

Julen är inte bara ljus och god mat. Där finns också spöken och andar som trängs runt de levandes boningar i midvinterkylans stillhet. I den engelskspråkiga världen är Charles Dickens A Christmas Carol – historien om Ebenezer Scrooge och julens andar – själva sinnebilden för julens spökhistoria. Den skrevs i mitten av 1800-talet, när julfirandet återvände till England efter Cromwells berömda ”Cancel Christmas!”, och banade vägen för den gotiska skräckberättelsen. Kanske är julspökhistorien förklaringen till att så många deckare från England och USA också utspelar sig under julen. Här är några spökhistorier och juldeckare att mysa till under mellandagarna.

IRISH GHOST STORIES
Irland är känt för sin rika berättartradition och de flesta av öns stora författare har någon gång i karriären försökt sig på att skriva en skräckberättelse. David Stuart Davies har samlat spökhistorier skrivna av kända namn som Sheridan Le Fanu, Bram Stoker, Oscar Wilde, W. B. Yeats och Rosa Mulholland.

THE GHOST STORIES OF M R JAMES
M R James tog upp traditionen att skriva julsagor ett halvsekel efter Dickens. Han var medeltidshistoriker och tog inspiration av sina akademiska studier i sagoskrivandet. Scenen för skräckberättelsen är ofta lantlig och avsides belägen – en by, liten kuststad eller gammal herrgård. I centrum för historierna står en man, ofta akademiker, försiktig och iakttagande. Gamla böcker och reliker spelar ofta en stor roll. Påminner det om något ni hört förut? Ja, H. P. Lovecraft hade helt säker läst James och tagit intryck.

THE GHOST STORIES OF EDITH WHARTON
Wharton var samtida med M R James, men som amerikanska från en överklassfamilj i New York angrep hon spökhistorien från en helt annan vinkel. I sina romaner är hon känd för skildringar av amerikansk överklass, men spökhistorierna utspelar sig i alla sociala skikt och med ett brett persongalleri. Hon var en lysande novellist och varje berättelse är en liten pärla.  

THE BIG BOOK OF CHRISTMAS MYSTERIES
En guldgruva för den som söker deckargåtor med vintertema. Samlingen innehåller 60 noveller av kända författare från sent 1800-tal till nutid. Medverkar gör bland andra Isaac Asimov, Mary Higgins Clark, Arthur Conan Doyle, G.K. Chesterton, Colin Dexter, Thomas Hardy, H.R.F. Keating, Ngaio Marsh, John Mortimer, Ellis Peters, Sara Paretsky, Robert Louis Stevenson och Agatha Christie.

MURDER ON CHRISTMAS EVE
Att redaktören Cecily Gayford har satt ihop en hel rad antologier med detektivnoveller i juletid säger något om kopplingen mellan jul och ond bråd död. Här ingår berättelser av bland andra Ian Rankin, Val McDemid, John Dickson Carr och G.K. Chesterton. Pröva också Murder at Christmas och A Very Murderous Christmas.

SHERLOCK HOLMES AND THE CHRISTMAS DEMON av James Lovegrove
James Lovegrove har skrivit flera skojiga, lättsamma berättelser om Holmes och Watson. Årets mysterium har jultema. Dagarna före jul får Holmes och Watson besöka av en ny klient, Eve Allerthorpe, arvtagare till en inflytelserik Yorkshiresläkt. Eve har ett ovanligt problem. Hon hemsöks av en ond ande. Eves avlidna mor brukade berätta om den fasansväckande Black Thurrick och nu tror sig dottern ha skådat anden från sitt sovrumsfönster. Hon har också fått mystiska paket som innehåller björkkvistar, enligt sägnen ett säkert tecken på att Black Thurrick är i farten.

 SECRET SANTA: A HORROR FOR THE HOLIDAYS NOVEL av Andrew Shaffer
Skräckkomedi i 80-talsmiljö. Lussi Meyer är arbetslös redaktör som kan tänka sig att börja jobba för vilket skräpförlag som helst. Självklart tackar hon ja när prestigeförlaget Blackwood-Patterson hör av sig. Hon får i uppdrag att hitta nästa stora skräckförfattare, en ny Stephen King. Men kollegorna visar sig vara mobbare och kräk. Och det blir faktiskt inte alls bättre av att de så småningom börjar dö på skräckfilmsmässiga sätt. Har den skumma presenten Lussi fick på företagets julfest något med saken att göra?

 

 

 



Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev