Årets bästa spel
Det är svårt att se tillbaka på spelåret 2020 utan att se spår av pandemin. I början av året laddade alla upp med samarbetsspel, redo för att underhålla sina nära och kära i isolationen. Allt eftersom att tiden gick såg vi hur även rollspelen rullade på när det plötsligt poppade upp virtuella verktyg för att kunna spela rollspel online. Framförallt har vi sett hur mängder av människor har börjat måla. Warhammer har helt enkelt sålt som smör. Under de omständigheterna har många förlag har valt att vänta med sina brädspelstitlar - men frukta inte! De kommer ut vad det lider! Och som plåster på såren har rollspelsförlagen varit sjukt aktiva under året som har gått. Här är några av våra absoluta favoriter i alla genrer!
MÖRK BORG (rollspel på svenska & engelska)
Ett mörkt, apokalyptiskt fantasyrollspel med miserabla själar som gör sitt bästa (eller värsta?) i en döende värld. Starkt influerat av black metal (såpass att det även kommer med en spotify-spellista.) Det är ett komplett rollspel, som fungerar bra som det är, men med utrymme för hemmasnickeri. Dessutom har det kammat hem årets finaste rollspelspriser! I ENnie awards 2020 vann spelet guld i kategorierna Product of the Year, Best Writing och Best Layout and Design. Strax före jul kom första tillbehöret Cult: Feretory. Här berättar spelskaparen Pelle Nilsson om arbetet med spelet.
HARLEM UNBOUND (tillbehör till Call of Cthulhu)
Afro-amerikaner flyr från Söderns förtryck för att skapa en ny kultur i Harlem. Men förutom rashat, klasskillnader och kulturkrockar lurar även cthulhumytens kaotiska gudar i skuggorna, redo att korrumpera alla som kommer i deras väg.
Harlem Unbound levererar ett årets bäst skrivna och researchade komplement till Call of Cthulhu. Rasismen och arvet efter slaveriet hanteras på ett mycket bra sätt. Den första utgåvan av boken vann första plats i ENnie awards 2017 för Best Setting, Best Writing och Best Art (Cover), och den andra utgåvan är ännu mer utförlig och skrämmande.
ROOT EXPANSIONS (tillbehör till spelet Root)
Det här året har vi fått några riktigt bra tillbehör till fabelspelet med katter, möss och andra djur i en levande fantasymiljö. Root bjuder på ett asymmetriskt och dynamiskt spel där varje fraktion har sitt eget, unika spelsätt och sin egen väg till vinsten. De nya expansionerna erbjuder nya möjligheter att bygga upp spelet på nya, dynamiska sätt som går hand i hand med spelets själ.
UNDERWORLD EXPANSION lägger till två nya fraktioner och innehåller ett nytt spelbräde.
Om du vill mixa upp allt helt och hållet kan du ta en titt på EXILES AND PARTISANS som ersätter de gamla korten och innehåller flera nya krafter baserade på fraktionernas redan existerande styrkor.
CALL OF CTHULHU SVERIGE (rollspel på svenska)
Ett av världens äldsta och största skräckrollspel har fått sin första utgåva i svensk miljö! Regler från 1920-talet har anpassats till svenska förhållanden och skräcken kommer ännu närmare i miljöer vi känner igen. DelLovecraftianska inslagen kompletteras med tidsenliga fakta och beskrivning av cthulhumyten i Sverige. Reglerna finns i Väktarens handbok. Utredarens handbok är ett fint komplement för att få ytterligare fördjupning på spelarnas karaktärer. Båda böckerna kan köpas i ett paket med en fin karta (dubbelsidig) över Stockholm och Göteborg.
Det finns stor möjlighet att utveckla dina egna kampanjer - men om du inte känner för det bör du definitivt spana in äventyren En seans i Stockholm, Tjurmannen från Kungsskär eller Den gula filmen. Läs mer här:
Projektledaren Björn Flintberg skriver om arbetet med utgivningen, Gabrielle de Bourg om att skriva En seans i Stockholm och Gunilla Jonsson om arbetet med Den gula filmen och Tjurmannen från Kungsskär.
SAGOSPELET RYMD (barnrollspel på svenska)
Många minns säkert hur perfekt Sagospelet Äventyr var för den yngre publiken. Nu har Daniel Lehto (skaparen till både Sagospelet Äventyr och Handbok för superhjältar rollspelet) släppt Sagospelet Rymd, rollspel i en framtid där människan precis har tagit steget ut i rymden. Spelet släpps med två tillbehör som säkert får de lite äldre att dra på smilbanden - det ges möjlighet att ta sig an uppdrag i Snack Parrows intergalaktiska byrå och åter möta humfurkarna, ankpiraterna och robotkaninerna (äventyret är skrivet av Camilla Linde, författaren till Snack Parrow och Daniel Lehto.)
Ännu äldre spelare (och science fiction-fans) får återuppleva actionen och spänningen från Universums öde i en kampanjmiljö baserad på George Johanssons sf-böcker.
Spelet riktar sig till en lite äldre publik än Äventyr, från nio år snarare än sex. Reglerna är något mer avancerade och erbjuder medberättande från spelarna!
PANDEMIC LEGACY SEASON 0 (samarbetsspel i kampanjform)
I Pandemic ska spelarna samarbeta för att stoppa en sjukdom från att sprida sig över världen. Igenkänningsfaktorn är förmodligen en anledning till att vi aldrig har sålt så mycket av grundspelen Pandemic och kampanjspelen Pandemic Legacy.
Den nyutkomna Pandemic Legacy Season 0 utspelar sig under kalla kriget, före de andra kampanjvarianterna av spelet. Det är helt fristående. Du behöver inte ha spelat de tidigare spelen för att njuta av Season 0. Spelet tilldrar sig under en tolvmånadersperiod under 1962. Du och dina medspelare jobbar för CIA med att undersöka det nya sovjetiska biovapnet och förhindra dess spridning. Season 0 skiljer sig lite från de tidigare spelen med mer moment-to-moment-element, och knyter snyggt ihop säcken, både narrativt och i mekaniken, för den storslagna Pandemic Legacy-triologin.
7 WONDERS (kortspel)
Varför finns 7 Wonders på topplistan över 2020 spel tänker kanske ni? Jo, för att den svenska utgåvan kom ut i år. Dessutom är det ett riktigt bra och mångfacetterat spel, så det skadar inte att lyfta det lite extra. Spelet i sig är detsamma som i den engelskspråkiga utgåvan. Varje spelare kontrollerar en antik civilisation. Genom att dra nytta av ditt lands naturresurser, handelskontakter och din militära makt bidrar du till människans eviga framstegskamp. Regler på svenska gör spelet ännu mer familjevänligt.
MYSTERIUM PARK (kortspel)
Nöjesfältet Mysterium Parks tidigare direktör har försvunnit under mystiska omständigheter. Efter försvinnandet har konstiga saker börjat inträffa på nöjesfältet, och ni är övertygade om att det spökar. För att lösa mysteriet måste ni tolka visioner och lista ut vad som egentligen hände. Ni har sex nätter på er. Mysterium Park har hämtat spelmekaniken från seansspelet Mysterium, men med sitt lite snabbare tempo och enklare regelverk är det ett Mysterium som också passar lite yngre spelare, utan att tumma på underhållningsvärdet.
THE CREW: QUEST FOR PLANET 9 (samarbetsspel)
Vill du utforska rymden tillsammans med dina medspelare och vinna tillsammans? I The Crew: Quest for planet 9 ska ni, astronauterna, lista ut om det faktiskt finns en nionde planet i solsystemet. Spelet består av 50 uppdrag som ni måste slutföra. Varje uppdrag kommer med lite annorlunda regler som ökar svårighetsgraden allt eftersom att spelet går. Har du inte spelat koorperativa trick-taking kortspel tidigare är det här ett utmärkt spel att börja med, där knepet ligger i att ta rätt kort vid rätt tillfälle.
BLOOD BOWL SECOND SEASON (figurspel)
Hett efterlängtade Blood Bowl Second Season är äntligen här med de ikoniska sloganen “It’s not the winning or losing that matters, it’s the mayhem and violence that count!”
Konceptet är välbekant och lättförklarat - Fantasy Football Wargame, där du väljer vilket lag och vilken taktik du helst spelar med. Second edition lovar förbättrade regler, strömlinjeformade regler och ett förfinat kampanjsystem. Läs Daniel Krauklis presentation av spelet här.
CTHULHU DEATH MAY DIE (samarbetsspel)
Death May Die släpptes 2019, men hann inte få plats på förra årets lista. Det är ett mörkt, uppdragsbaserat samarbetsspel där det gäller hindra de yttre gudarna från Lovecrafts mytvärld från att ta sig in i vår verklighet. Det gör spelarna genom att samla ledtrådar, avbryta ritualer och döda kultister. Spelet är en favorit för flera bokhandelsmedarbetare, med betoning på action och låg tröskel för att komma igång.