Black History Month i scifi-världen

Publicerad: Torsdag, 18 februari 2021, Skribent: Gabi

Black History Month

Under februari uppmärksammas historiska personer, kulturgärningar och händelser som härrör från den afrikanska diasporan. Svarta författare, musiker och aktivister lyfts på olika sätt världen över och vi har med inspiration av detta tagit fram en serie tips från våra hyllor.

De två giganterna: Samuel R. Delany & Octavia E. Butler

Två namn frekvent förekommande på topplistor över science fiction klassiker, båda mottagare av flera tunga priser, är de afro-amerikanska författarna Octavia E. Butler och Samuel R. Delany.

Butler var, förutom att vara oerhört viktig som afro-amerikansk författare, också en av de mest hyllade och rekommenderade inom feministisk science fiction. Hon skrev flera hyllade romaner och en del kortberättelser, främst Kindred, Parable of the Sower och Bloodchild, som alla tar upp teman om konstruktionen av ras, kön och mänsklighet, och hur de förra bidrar till definitionen av det sistnämnda.

Hon har ett elegant och sparsmakat språk som gör hennes böcker lättillgängliga att läsa, men deras idéer är komplexa i sin enkelhet. Parable of the Sower handlar om ett sönderfallande USA och en prästdotter som växer upp i ett litet självhushållande community, tills de anfalls av plundrare. Hon inser att världen behöver en nystart och påbörjar en resa för att sprida sin nya religion, Jordfrö. Boken handlar om fattigdom, miljöfrågor, rasklyftor och byggandet av gemenskap, och leder från bibelcitatet i titeln till en längtan till världsrymden.

Både Parable of the Sower och tidsreseromanen Kindred har utkommit på svenska relativt nyligen, och vi har då tipsat om dem som månadens bok:

Tidens länkar 

Liknelsen om sådden

Delany är förutom romanförfattare också en oerhört inflytelserik litteraturkritiker med fantastik som sitt ämne. Flera av hans artiklar diskuterar sådant som sexualitet och homosexualitet, ras och etnicitetsbilder i fantastisk litteratur, och språkets inverkan på tanken. Hans skrivande är komplext med en rik prosa, väldigt tydligt i romanen Dhalgren som ofta anses vara hans bästa verk. En tät bok, där verkligheten i en postapokalyptisk värld börjar flyta isär. Huvudpersonen the Kid dras till en stad för de utstötta, och vandrar genom flera identiteter och jag, medan geografin förändras och tiden slutar vara linjär eller kausal.

Moderna röster

Många författare som är högaktiva idag behandlar i sina utmärkta romaner teman som självidentifiering i en rasistik värld, förhållandet mellan kön och ras, eller skriver utifrån ett afrofuturistiskt perspektiv; där afrikansk kultur och ideal extrapoleras till fantastiska världsbyggen.

Nnedi Okorafor är en av flera nigeriansk-amerikanska författare som på senare tid stigit fram, med flera utmärkta romaner med inslag av både science fiction och folkloristiskt inspirerad magi. Hon är framförallt hyllad för sin serie om Binti, en i formen rätt klassisk ungdom-åker-till-rymdakademin berättelse, men där huvudpersonen är en flicka från det traditionella Himbafolket i Namibia. Hennes kulturella utgångsläge är ett helt annat, vilket både leder till konflikter och anknytningspunkter bland utomjordiska varelser. Just denna skärning mellan traditioner, kulturer och hur de val vi gör inte alltid är så fria som vi trår återkommer hon ofta till. De är tydliga teman i Who fears Death, snart aktuell som TV-serie och nyligen utgiven på svenska som Vem fruktar döden. En tung, men mycket intressant bok, om en flicka på gränsen till att bli kvinna. Hon är född efter en våldtäkt, och hemsöks av hotfulla visioner om framtiden och en konfrontation med mannen som förgrep sig på hennes mor. Samtidigt slits hon mellan omskärelsetradition och sin mors förhoppningar för henne, en börda som blir än tyngre på grund av hennes bakgrund.

Vi har tidigare även recenserat Okorafors Lagoon, en first contact roman som äger rum i Lagos i Nigeria.

N.K. Jemisin är mångfaldigt prisbelönt och hyllad författare som skriver framförallt fantasy. Hennes Broken Earth Trilogi, även släppt på svenska som Den söndrade jorden, vann Hugopriset för varje bok och utspelar sig i en värld regelbundet skakad av kataklysmiska jordbävningar, som störtar imperier och tvingar alla som vill överleva att uthärda år i skyddsrum levandes på tidigare förråd. Detta fenomen kallas ”Den femte årstiden”, en lång vinter orsakad av vulkaniskt stoft och klimatväxel. Men den som börjar i första boken kommer vara tusentals år, längre än alla förråd och fröbanker kan uthärda. För huvudpersonen spelar världens öde ingen roll längre, för hennes man har dödat deras yngste barn och flytt med deras dotter. Medan världen går under, försöker en förtvivlad mor få tillbaka det enda hon har, och vi som läsare förs långsamt in i hur vi kom till denna punk. Nyfiken? Läs vår mer utförliga Månadens tips-text

Hennes nya romanserie är urban fantasy med Lovecraftianska inslag, The City We Became. Några medborgare i staden New Yorks en morgon finner att de blivit avatarer för de olika stadsdelarna: Manhattan, Brooklyn och så vidare. En formlös ondska hotar nämligen livet och myllret i staden som aldrig sover, och nu måste dess invånare kämpa tillsammans för att rädda sina hem. Läs vår Månadens tips-recension av boken.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev