Reko manga och anime
Ibland får vi frågor från (ofta) föräldrar som letar efter manga utan sexism eller manga som inte innehåller för mycket sexualisering och som passar för yngre. Om det är till små är utbudet tyvärr skralt, särskilt på svenska, men för yngre tonåringar som kan läsa engelska finns mycket att läsa!
Till att börja med måste konstateras att manga är en väldigt bred kategori, precis som "videospel" eller "amerikansk film", så det finns jättestor variation. Det är dock helt sant att många av de populära action/äventyrsserier med huvudsaklig målgrupp tonårspojkar innehåller sexism av typen ”flickor slåss inte lika bra, flickor är känsliga & pojkar modiga” osv, något blir allt mer ovanligt i svensk ungdomsmedia. När det gäller vad som brukar kallas "fanservice" som tighta kläder, väldigt korta kjolar och märkliga kameravinklar, så skiljer det sig oerhört från titel till titel. Där är nog det största problemet att om man inte är väldigt insatt och håller koll på små detaljer, kan man knappt avgöra vad som kommer dyka upp beroende på omslaget och beskrivningen.
Så, här en några rekommendationer om mangatitlar (och lite anime) som inte är sexistiska och som passar från ca 11 års ålder – som alltid med åldersrekommendationer, beror det på personen ifråga.
På svenska
Sword Princess Amaltea, skapad av svenska serietecknaren Natalia Batista är en action/äventyrsmanga i fantasymiljö med en tjej i huvudrollen och ett samhälle med mycket kvinnliga makthavare. Snygg och spännande, finns den numera i omnibusutgåva.
Aomanjuskogen handlar om en magisk skog och de andar (från träden, en höna, en stor sten, en liljekonvalj osv) som bebor den. Här finns också en ung man som blev kär i en vindande och försöker bli en av andarna genom att skydda skogen.
Båda har barn som målgrupp men kan absolut uppskattas av äldre läsare.
På engelska
The Girl from the Other Side - En mörk saga om en liten flicka omgiven av väsen. Hennes lärare tar hand om henne och verkar vara en människa förvandlat till ett av detta väsen. Stillsam och poetisk, och lite spöklig, mycket beroende på teckningsstilen
BL Metamorphosis - Ett slice-of-life drama om vänskapen mellan en 70-årig dam och en enstörig gymnasietjej som jobbar i en bokhandel. De möts när damen köper en BL manga (en serie med homoerotik) av misstag, och börjar prata. Väldigt lugn takt i berättelsen, vardagsbestyr i fokus.
Sailor Moon - Klassisk action-serie med flickor i huvudrollen. Det är mycket "tjejiga tjejer" i den och 14-åriga huvudpersonen Usagi är inte så mogen i början. Men särskilt mangan och den nya animen har fokus är på kvinnlig vänskap, hur Usagis kärlek till sin romantiska partner, sin framtida dotter (tidsresor) och sina vänner, räddar världen flera gånger. Innehåller visst våld, iom att det handlar om att slåss mot monster.
A Bride's Story - En historisk serie om livet omkring Sidenvägen under sent 1800-tal, följer denna manga flera olika personer. Det börjar med Amir, som kommer från ett nomadiskt folk och gifts bort med en pojke från ett bofast folk, och en västerländsk upptäcktsresande, men perspektivet skiftar. Det handlar om livsförhållandena och sederna bland dessa folk, nästan alltid med fokus på kvinnornas liv. Värt att notera är att Amir är 20 är när hon gifts bort med en 12-åring och även om det inte händer något romantiskt eller sexuellt mellan de båda, är det en ganska stor del av serien.
Princess Jellyfish - Ännu en slice-of-life fast med lite mer drama, förhållandetrassel och lagom galna upptåg. Den här serien handlar om ett gäng "outsiders" som bor i ett kollektiv. Huvudpersonen är nyinflyttad och älskar maneter, därav seriens namn. Hon blir indragen i modedesign och börjar öppna sig mer socialt, och sakta blir det ett tight kompisgäng av de som bor där. De måste också kämpa för att få behålla huset kollektivet finns i. En hel del fokus på förhållanden och då ursprungliga målgruppen är unga kvinnor, avspeglas det i hur de framställs. Det finns också en figur som kan läsas antingen som en ung man i drag eller en transkvinna; en inte ovanlig karaktärstyp i manga, men som sällan framställs lika väl som här.
Fullmetal Alchemist – Den kanske bästa med avseende på välskrivna kvinnoroller och brist på sexism av de riktigt stora action/äventyrsserierna. Fullmetal Alchemist, som har både manga och två anime-versioner, handlar om bröderna Elric som när de med alkemi försökte återkalla sin mor från de döda, i stället blev av med delar av sina kroppar. Storebrodern har en arm och ett ben i metall, och lillebroderns själ är bunden till en talande rustning. De reser runt i landet Amestris och arbetar som problemlösare åt militären medan de försöker återställa sig. Allteftersom berättelsen fortgår, lär vi oss om landets förflutna och de krigsbrott som inträffade och att den styrande militärregeringen ägnar sig åt hemliga mänskliga experiment. Barndomsvännen Winry, en stursk mekaniker, deras alkemilärare och krypskytten Riza Hawkeye är några av framträdande kvinnliga rollerna. Innehåller våld och en hel del psykologiskt tunga ämnen, så rekommenderas från ca 13 år.
Anime
Studio Ghiblis filmer innehåller aldrig sexualiserade poser och har ofta käcka ungdomar i huvudrollen, både pojkar och flickor. För just den här tipslistan rekommenderas särskilt Spirited Away och Kiki's Delivery Service. Mangan Nausicaä from the Valley of the Wind som expanderar filmen (vars animation inte åldrats så väl, då det var en av deras första filmer) passar också utmärkt, med en komplex handling och temat miljöförstöring, och starka kvinnor på båda sidor om konflikten. Den är dock lite svårläst rent grafiskt och textmässigt för de som är nya på att läsa manga på engelska.
Puella Magi Madoka Magica är ursprungligen en anime, och även om det finns manga till den bör de läsas efter att tv-serien setts. En på många vis mörk spegling av Sailor Moon, är den för otäck för de yngsta, men har fantastisk animation och musik. De unga flickorna i huvudrollen kastas in i ett krig mot ”ondskans makter” och vad som först verkar vara ett spännande äventyr visar sig inom kort ha mörk baksida. Det förekommer inte sexualisering av huvudpersonerna, men flera av dem dör under berättelsens gång. Rekommenderas från 13 år och uppåt.
Det finns också mängder av manga och anime som har utmärkta kvinnliga protagonister som utvecklas genom seriens gång, men där det antingen finns enstaka inslag av sexism som sticker en i ögonen, eller har ett omedvetet antagande att flickor och pojkar skiljer sig åt på fundamentala sätt. Det är värt att komma ihåg är att saker från en annan kultur än de vi är vana vid att se avbildade i media, gör det enklare att upptäcka dessa mönster, då vi inte tränats till att betrakta dem som normala. Vad göra? Gemensam läsning/tittning och öppen diskussion kring det man sett är ofta en bra start.
Rekommenderade i denna ”kategori” är fantasyserierna Snow White with the Red Hair, Yona of the Dawn, Cardcaptor Sakura, familjekomedin Yotsuba, filosofiska äventyret Kino’s Journey – The Beautiful world och långfilmen Your Name.