Grattis i efterskott till Eisner-vinnarna!
Nyligen delades det prestigefyllda Eisner Award ut, som belönar utmärkt kreativt arbete inom en rad fält relaterade till tecknade serier.
Bland vinnarna finner vi svenska Moa Romanovas Goblin Girl, här utgiven som Alltid Fucka Up. Det är en självbiografisk och utlämnande serieroman om en mörk period i författarens liv, då hon var deprimerad, arbetslös och levde i ett mycket utsatt läge ovanpå partihallarna i Göteborg. Hon inleder ett förhållande med en känd medieman, växlar mellan att ligga passiv i sängen och frenetiskt söka efter nästa kick. Sjukvården sänker, vänskapen drar upp, men varje dag är ett tumult.
Romanovas serie vann i kategorin ”Bästa amerikanska utgåva av internationellt material”, och för region Asien står även skräckmästaren Junji Itos science fiction-manga Remina på prispallen. Ett klassiskt upplägg om en märklig planet som närmar sig jorden och sprider skräck, vidskepelse och panik när det verkar som om den dras mot oss på ett medvetet och illvilligt sätt, med härligt groteska Ito-ismer i bilderna.
Toppvinnaren är Gene Luen Yang, som kammade hem inte mindre än tre priser för sina barn/ungdomsserier. Vi har tyvärr inte de i sortimentet, men däremot hans nya tolkning av Shang-Chi, en ganska obskyr kung-fu hjälte ur Marvels från sena 30-talet. Med filmdebut i form av Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings i år kommer Shang-Chis namn säkerligen bli mycket vidare spritt.
Det fanns även fler självbiografiska bidrag som belönades. The Loneliness of the Long-Distance Cartoonist är en serie om konstnärskap, skapande, ensamhet och att rita in sig i ett hörn. Finurligt och fin formgiven så att den ser ut som en rutad anteckningsbok, vilket ekar berättelsens tema.
Simon Hanselmanns namn dyker upp två gånger, båda relaterade till serierna om den deppade häxan Megg, hennes pojkvän katten Mogg och deras rumskompis ugglan Uggla. Tillsammans röker de på, super och snackar de skit i strippar som först verkar vara chill flumhumor, men snart visar sig ha en förödande insikt i vårt trasiga samhälle och de slitna själar som försöker navigera det. Flera volymer av denna mycket intressanta serie har släppts på svenska, som Livet är en jävla fest och lockdown-inspirerade Krisläge.
Att Kent State - fyra döda i Ohio av Kent Backderf vann dokumentära kategorin förvånar nog ingen, då det är en kliniskt skarp nedteckning av det institutionella statliga våldet. Miljön är Vietnamprotesternas USA 1970, där sjuttiosju dödliga skott avlossas mot ungdomar. Femtio år senare är skildringen minst lika aktuell.
Samurajkaninen Usagi Yojimbo belönades för bästa pågående serie och vi kan bara hålla med – ett riktigt spännande äventyr med fabeldjur i det gamla Japan, som under många år hållit hög kvalitet. snart hoppas vi se Stan Sakais berättelser i rörelse, då det är en animerad TV-serie på gång.
Bästa nya serie som fick pris var Black Widow av Kelly Thompson och Elena Casagranda, som undertecknad helt hade missat, men beskrivningen låter mycket lovande: ”Retirement definitely agrees with the world's deadliest woman, as she revels in the perfect life that she never dreamed she could have. But scratch the surface of that perfect life and you'll find something very wrong lurking beneath it... and a woman like Nat just can't help but scratch.”
För en komplett lista på vinnare, se Comic Con San Diegos lista!