Nyhetssvep

Publicerad: Måndag, 23 maj 2022

Vi har rannsakat (nästan) alla butikens  vrår för att sammanställa veckans nyheter. Helt nya, helt fräscha, bara för er. Spana in det här, varsågoda! 

Mästaren på historisk fantasy, Guy Gavriel Kay,  har kommit tillbaka med en uppföljare på A brightness long ago, och Children of Earth and Sky som heter All the seas of the world. (Alla böckerna går att läsas separat, men läsupplevelsen blir onekligen bättre om man iallafall har läst någon av dom).  

En mörk natt smyger två personer iland längs med en ensam kustremsa med mord i blicken. Lyckas de med sitt lönnmordsuppdrag kommer det skaka hela världens maktbalans och påverka hela framtiden. En av personerna som smyger längs med stranden är en kvinna som kidnappades av korsarena som barn för att växa upp i år av slavdom. Nu har hon rymt och är fullt fokuserad på hämnd. Mannen som går vid hennes sida är en sjöhandelsman som fortfarande minns hur de var att försättas i exil med sin familj på grund av deras religion. För att slutligen lyckas med sitt uppdrag måste de två vinna storslagna strider och navigera sig i det politiska spelets turbulenta farvatten. Både en intim och episk berättelse men också en rörande reflektion kring minnen, öde och de slumpmässiga händelserna som formar våra liv och vår framtid. Kay har verkligen gjort sina historieläxor vilket blir tydligt när historia får ta större plats än fantasyelementen. 

 

Det förra tipset rörde sig mycket i dåtid, medan det här snarare rör sig runt nutid/framtid. Neal Stephenson, en av de mest aktiva sf-författarna på våra bokhyllor har kommit ut med Termination Shock, en samtidskommenterande cli-fi där superstormar, stigande havsnivåer, översvämningar, värmeböljor och dödliga pandemier har blivit resultatet av människornas oförmåga att hantera växhuseffekten. En man har idéer om hur man kan hantera den globala uppvärmningen med en geniplan. Men frågan är om den kommer att fungera och om planen implementeras är det omöjligt att säga hur det kommer påverka mänskligheten. 

Ett helt gäng med alla möjliga bakgrunder, från Texas till nederländska kungligheter i Haag, från Himalayas snöklädda toppar till den stekande Chihuahuaöknen måste ta beslutet om huruvida botemedlet kan vara värre än själva sjukdomen. 

För äldre barn eller yngre tonåringar finns nu Garth Nixs senaste fristående roman The Ragwitch. 

När Pauls syster Julia hittar en märklig docka på stranden förstår Paul på en gång att något är fel. Han har inte fel - Den förfärliga trasdockan börjar sakta men säkert ta över Julias kropp samtidigt som den förflyttar Julia till en magisk värld med köttätande arméer där människorna är förtrollade till zombieliknande betjänter. Men det finns också godhet och magi i den märkliga världen. Paul måste hitta Julia och utöver att rädda henne måste han även rädda hela världen från den onda trasdockans mörka planer.  Lagom läskig läsning som funkar som läsning tillsammans eller på egen hand och som drar tankarna till en äventyrlig Coraline.

Det är något spännande med böcker som man lär sig något nytt av. Till exempel som att vid 1518 började en ensam kvinna dansa maniskt på torget i Strasbourg. Kiran Millwood Hargraves The Dance Tree tar avstamp i den här historiska händelsen. Det hela börjar med den första dansande kvinnan. Fler och fler ansluter sig till den vilda dansen, myndigheterna förklarar en nödsituation och musiker tas in. Djävulen ska dansas ur de här kvinnorna. Precis utanför stadsgränsen bor den gravida Lisbet med sin svärmor, make och bina som de livnär sig på. Hennes bästa vän Ida kommer regelbundet på besök och Lisbet ser fram emot ett moderskap innanför stadsmurarna. Men precis när den första kvinnan börjar dansa återvänder Lisbets svägerska Nethe från sex års fångenskap för ett okänt brott. Ingen vill berätta vad Nethe har suttit inspärrad för - inte ens Ida. Dansen är startskottet för en tumultartad tid som kommer ändra allt för Lisbet; hennes definition av vad kärlek är och vad det innebär att vara älskad och hennes beslutsamhet att överleva för hennes ofödda barns skull. Baserad på en gammal händelse men som andas av liv, förtvivlan och hopp. 

På rollspelshyllan häckar nu den bäcksvarta, apokalyptiska fantasy RPGn Mörk Borg som har har fått utökning i form av den engelska Heretic. De Ennie-prisbelönta skaparna Pelle Nilsson och Johan Nohr har behållit den fantastiskt snygga estetiken och nu tagit en publiknära sväng. Mörk Borg har alltid haft en enormt engagerad följarskara, vilket nu har resulterat i Mörk Borg CULT: Heretic, en samling av fan-made content.

Även D&D-universat (eller universumen, i det här fallet) har fått utökning med Mordenkainen presents: Monsters of the Multiverse som våra D&D spelande kollegor har väntat på sedan i somras då den kom ut i en box. Nu är den äntligen här i singelformat. Fullspäckad med trollkarlen Mordenkainens olika monster från alla universums alla hörn (över 250 olika monster för att vara mer eller mindre exakt) och även flera olika raser som utökar spelmöjligheterna. 

 

 

 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev