Terminator Zero – och fler mördarrobotar och tidsresenärer
Idag släpps animen Terminator Zero på Netflix, 40 år efter att vi fick stifta bekantskap med mördarcyborgen från framtiden för första gången. Det var från en feberdröm regissören James Cameron fick inspiration till det klassiska filmmonstret. I drömmen hade Cameron blivit jagad av en varelse helt i metall med köksknivar i var hand. Kombinerat med den perfekta rollbesättningen med bland annat Arnold Schwarzenegger var kultklassikern ett faktum. Sedan dess har det blivit en rad långfilmer, tv-spel, serier och merchandise.
Detta är dock första gången vi får en Terminator i anime-form. Serien utspelar sig i 1990-talets Japan där forskaren Malcom Lee har tagit fram en AI ämnad att konkurrera ut Skynet. Plötsligt befinner sig han och hans tre barn i en situation där de är jagade av en skoningslös mördarrobot. Till deras undsättning kommer en mystisk soldat från det futuristiska året 2022. Ett klassiskt Terminator-upplägg helt enkelt.
Men Terminator är inte enda gången vi har fått se tropen mördarroboten och tidsresenären - här är några av våra absoluta favoriter.
En Terminator-serie som gavs ut innan det fanns en faktisk uppföljare till den första filmen. Efter att den första Terminator-roboten misslyckats med uppdraget att döda Sarah Connor tror motståndsrörelsen att de segrat. Men ack så fel de har. När en ny tidsmaskin upptäcks inser de att kriget är långt från över. Nu skickas både robotar och soldater tillbaka till 1984 för den slutgiltiga uppgörelsen! Serien publicerades på svenska i serietidningen Thriller 1991 och är ett fascinerande tidsdokument över vad som kunnat vara. Den här utgåvan är dessutom i lyxigt storformat som gör sig klart snygg i bokhyllan.
Hyperion – Dan Simmons
På planeten Hyperion väntar varelsen som blivit känd som Shrike. En varelse vissa fruktar, andra avgudar, och som kan hittas bland Tidsgravarna, mäktiga byggnader som färdats bakåt i tiden. Vi får följa sju pilgrimer som färdas mot gravarna och den mystiske Shrike. Under resans gång berättar de var och en sin livshistoria och anledningen till att de nu söker upp varelsen. Dan Simmons sci-fi epos är en imponerande blandning av genrer och stilar. Ena stunden isande skräck, andra träffsäker satir – ständigt läsvärd och spännande.
Feet of Clay – Terry Prachett
Definitionen av vad exakt som räknas som mördarrobot behöver inte vara skriven i sten (eller lera). I staden Ankh-Morpork sker en serie besynnerliga mord. Det som binder dessa brott samman är att det inte finns ett enda spår efter mänsklig inblandning vid någon av mordplatserna, inte så mycket som ett hårstrå! Bristen på ledtrådar gör kommendör Samuel Vimes alltmer desperat, han behöver få stopp på mördandet så snart som möjligt! Klassisk Pratchett-fantasy som, precis som de flesta andra böcker i Discworld-serien, är helt fristående.
Paper Girls – Brian K Vaughan
Det är Halloween 1988 och vi får följa fyra tidningsbud i en amerikansk förort. Under en tidingsrunda snubblar de, bokstavligen, in i en tidsmaskin. De dras in i ett tidskrig om historiens vara eller icke vara. Äventyret sträcker sig över årtusenden och är fyllt med dinosaurier, paradoxer och Apple-märkt framtidsteknologi. Totalt finns det 6 volymer, samtliga skrivna av Saga-författaren Brian K Vaughan.
The Future of Another Timeline – Annalee Newitz
Tidresande feminister i kamp om att skydda kvinnors rättigheter! Året är 2022 och Tess bestämmer sig för att resa tillbaka i tiden i hopp om att skapa en tryggare framtid. Hennes plan är att lyckas med detta genom att utföra små förändringar vid vält utvalda tidpunkter genom världshistorien. Att ändra det förflutna medför dock en del risker. Precis som hon börjar få upp hoppet om att faktiskt lyckas upptäcker ondsinta tidsresenärer henne. Dessa tidsresenärer anser sig ha fullständig rätt till makten av tiden, och de är inte redo att dela med sig.