Bolt Action - pang, du är död! 

Publicerad: Torsdag, 3 oktober 2024, Skribent: Daniel

Figurspelshobbyn med allt sitt hantverkande fick ett lyft under pandemin och har inte backat. Den har ett arv som sträcker sig tillbaka till militära simulationer från 1800-talets Preussen. Den moderna hobbyn är tilltalande på många plan. Dels tillfredsställer den ens samlarbehov, dels ger den ett skaparutlopp i form av att limma ihop och måla ens miniatyrer - men den mynnar också ut i spännande partier där ens enheter ställs mot motspelarens och ger de taktiska hjärnknölarna en redig dusör. Alla figurspel kan på något plan sägas vara mer organiserad och kreativ lek med krigargubbar än att sitta i sandlådan och ropa: “Pang, du är död!” Det gäller inte minst Bolt Action, det förmodligen största andra världskrigsfigurspelet i skalan 28 mm. 

Warlord Games, som ligger bakom spelet, grundades 2007 i Storbritannien av före detta medarbetare från Games Workshop. Det märks på ett positivt sätt i utseende och regeltänk. Man rekryterade snart meriterade figurspelsdesigners som Rick Priestley och den gamle Warhammer Fantasy-nestorn Alessio Cavatore, men även klassiska skulptörer som Bob Naismith och Perry-bröderna. Företaget har genom sin historia utmärkt sig för lyhördhet mot sitt community, snälla prislappar och generöst innehåll i sina figurlådor med många extratillval, marker och annat smått och gott som kan överraska den som kommer från andra figurspel. 

Även den som, likt undertecknad, inte nödvändigtvis är jätteförtjust i andra världskriget har mycket att hämta från just Bolt Action, regalskeppet i Warlords stora flotta av historiska titlar. Det är bland annat känt för sitt fina turordningssystem där båda sidors enheter ger en ordergivningstärning till en slumppåse, som sedan dras och sätts ut på bordet för att aktivera tropp och fordon. Det har breda och allmängiltiga regler - ett gevär är ett gevär i alla arméer och kommer inte med särskilda undantag, och särprägeln i olika listor stammar ur unika nationella regler och vissa specifika enheter som ingen annan har (som ryssarnas stalinorgel Katyusha). Det är ganska snabbspelat, enkelt och premierar taktiskt agerande på spelbordet på ett annat sätt än att bara slänga in den nya, fetaste trupptypen. 

I nya Bolt Action Rulebook (3rd Edition) finns det många saker som tidigare spelare kommer känna igen sig i. Infanteri är fortfarande viktigast och det trycks ännu tydligare på att kontrollera olika områden på bordet.  Men huvuddesignern Cavatore, turneringskoordinatorn Marcus Vine och arméboksförfattaren Beth Walsh har hört framförallt turneringsspelare som länge har efterfrågat en ombehandling av kärnsystemet så att vissa vapenslag inte rutinmässigt väljs bort för att de “inte är värda sina poäng.” Spelet löper nu snabbare och mer flödande, med cover saves som en metod att involvera båda spelarna under eldgivningsmomentet, samt att krigsskådeplatser eller Theatres fått ge vika för en ny plutontypssortering i skapandet av armélistorna. Ingen styrka har längre några gratisenheter och det finns alltid någon form av motmedel mot enskilda regelmoment.  

Var ska en börja med för att komma in i Bolt Action, då? Utöver den nyreviderade regelboken kan en köpa en maffig jättelåda som The Battle of the Bulge - Bolt Action Starter Set. Namnet är lite missvisande för här ingår två hyfsat kompletta arméer, lite terräng och massa extra lull-lull så att det egentligen inte behövs mycket mer för att bli “klar” med sin samling. Det går utmärkt att istället skaffa en mindre låda som exempelvis US Army Winter Platoon. Lite beroende på vilken styrka en vill spela så kan en eller ett par sådana här räcka. Warlord tillverkar även diverse tanks och andra fordon, för att inte glömma oväntade men roliga tillsatser som exempelvis Farmyard Animals. Det finns även ett antal andra historiska titlar och systerspel som Achtung Panzer! Blood & Steel Starter Set för den som vill pröva något lite annorlunda inom samma familj. Ett flaggskepp är ändå ett flaggskepp – Bolt Action står väl rustat inför framtiden med sin tredje utgåva. 

 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev