Metro 2033
Någon tryckte på knappen och vedergällningen var omedelbar; det var det sista världskriget, det kan inte bli fler. Världen är förödd men i Moskvas atombombssäkra tunnelbanesystem klamrar sig några tusen människor kvar vid livet, mer eller mindre civiliserat. Stationerna utvecklas till små stadsstater med vitt skilda ideologier och religioner, lika ofta i kamp mot varandra som mot de muterade livsformer ovan jord som också försöker överleva.
Vi följer en ynglings strapatser genom denna dunkla och farofyllda miniatyrvärld där hoten ständigt skiftar och kulturens lågor fladdrar allt svagare, på väg mot den slutgiltiga insikten. Upplägget påminner vagt om Ender's Game av Orson Scott Card, om än fruktansvärt mycket mörkare. Har du spelat rollspelet Mutant känner du igen dig ännu mer.
Ja, det är ingen munter läsning, men ruskigt spännande och lärorikt med en hel del intressant rysk historia invävd. Berättelsens styrka ligger snarare i studiet av mänskligt beteende än i skildringen av de enskilda karaktärerna, vilket troligen är avsikten. Likt en antikens filosof ställer Gluchovskij oss mot väggen och frågar vad meningen med allt egentligen är. Varför fortsätta att kämpa?
Metro 2033 är en bästsäljare i Ryssland och översatt till minst 16 språk. Uppföljaren Metro 2034 är på gång och föga förvånande kommer ett associerat datorspel i vår. Så, läs och drick gärna en kopp te till, riktigt te - aldrig har det smakat så gott som efter denna boken. Tag sedan en promenad och insup den friska höstluften - utan skyddsmask.
Se även Ersatz hemsida för ytterligare författarinformation samt trailer till kommande pc-spelet Metro 2033 The Last Refuge.
Om Dmitrij Gluchovskij vet vi att han föddes 1973 i Moskva, att han är författare och internationell korrespondent för tevekanalen Russia Today. Flerfaldigt prisbelönt för sina böcker, som är under översättning till ett stort antal språk.