Andra vägar - tio nya utopier

Publicerad: Onsdag, 2 december 2015, Skribent: Glenn Petersén

En dag satt Martin Halldin, redaktör på ETC förlag, och funderade på konceptet Utopi, och hur relevant det var i vårt samhälle av idag. Han gav uppdraget till Maths Claesson att sätta ihop en antologi med noveller som skulle inte bara utmana läsaren, utan även själva utopibegreppet. Uppdraget sändes ut till tio spännande svenska författare, och det besvarades på ett sätt som ger både något intressant att tänka på och god underhållning.

Först ut är Jeff Noon. Visserligen inte en svensk författare, men hans twitter-skrivna novell är en av inspirationerna till hela samlingen och sätter lite tonen - inget här är som du väntar dig det.

Anders Fager är ett exempel så gott som något. Vi är vana att läsa hans skräckromaner och noveller, gärna kryddade med ekon från HP Lovecraft. Nu vankas det renodlad SF från ett framtida Paris efter att vi kontaktats av utmjordiskt liv. Vad gör vi med gåvorna och teknologierna från andra världar? Skapar vi en ny utopisk värld med dem? Kanske inte riktigt så.

Karin Tidbecks novell kändes till en början ganska klassisk SF och jag fick fundera lite på hur hon tänkt kring Utopibegreppet, till jag kom på att det kanske var en fråga om vems utopi det handlar om. Det är ju inte nödvändigtvis protagonistens, och plötsligt föll det hela på plats.

Johan Ehrenberg ger Alingsås en plats på den galaktiska kartan och adresserar problemet bakom många konflikter - rädsla.

Jessica Schiefauer tar ner begreppet på en personlig nivå och tittar på hur nya teknologier inte alltid tar bort de känslomässiga problem som vi brottas med nu.

Johan Frick har skrivit en novell som var den enda som Göteborgs Postens recensent kände igen som varande en Utopisk historia. Berättelsen äger rum i en miljö som känns väldigt bekant från dagens nyhetsflöden. Platsen är ett flyktinläger i mellanöstern i ännu en konflikt där. Inte så utopiskt kan tyckas, men sättet man behandlar traumatiserade barn ger hopp.

Boel Berman har gissningsvis suttit och zappat mellan kanaler som visar nyheter och de som visar e-sport när hon fick idéen till novellen som är med här. Kan TV-spel han något med världsfred och göra?

Kristina Hård kommer med en novell från när alla isar har smält och havsnivåerna har höjts betydligt. Skåne är ju som bekant inte så värst kuperat, så som titeln på novellen anger är nu Lund en dykplats. Där kan man hitta väldigt intressanta lämningar. Om de är utopiska? Tja, det beror på vem du frågar.

Korrigerarna är Kristoffer Leandoers bidrag till den här samlingen. Kristoffer lägger sig farligt nära dystopin med sin historia, men det är ju inget som folk vet om. Alla är ju lyckliga… Det är en novell för folk som gillar att gräva efter obskyra böcker på dammiga antikvariat.

Sist ut är Andrea Lundgren. Här har vi ännu en historia där i stort sett alla är lyckliga. Frågan är om det är en bra sak. Mängden förklarande text är försvinnande liten, så en stor del av nöjet med at läsa den här novellen är att försöka lista ut vad det är som händer egentligen.

Som sagt, en novellsamling som verkligen utmanar det moderna utopibegreppet. Det är en samling med väldigt bra noveller, även utan relation till det samlande temat. En samling som ger gott hopp om SF på svenska helt enkelt.

Glenn


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev