The Caryatids

Publicerad: Söndag, 1 mars 2009, Skribent: Glenn Petersen
När klimatkrisen ställs på sin spets, så kommer alla möjliga andra kriser med som ett brev på posten. Politiska och sociala sammanbrott leder till krig och kollaps för alla nationalstater utom en: Kina. I spåren av havens stigning, stormar, torka och skyfall, växer två nya krafter fram: Dispensation och Aquis. De växer fram ur samarbeten som spontant uppstår mellan olika räddnings- och katastrofinsatser. Till skillnad från nationerna, så är de inte begränsade till vissa territorier, utan de finns över hela världen, blandade med varandra. Båda söker att bekämpa katastroferna med ny högteknologi.

På en liten ö utanför den kroatiska kusten har man startat ett kloningsexperiment. Sju systrar klonas och specialdesignas för att få speciell intelligens och kapacitet att motverka klimatkrisens verkningar. Tyvärr går experimentet över styr innan systrarna är redo att likt Karyatider staga upp världen, så att den inte skall falla. Systrarna splittras och skingras över världen, tre av dem dödas, och hela traumat får de återstående fyra att hata varandra. På grund av sin intelligens och överlevnadsförmåga, så tar de sig fram rätt bra ändå genom världens flyktingströmmar.

Vera återvänder till sin födelseö och går med i ett Aquis-projekt som går ut på att rensa ön från alla miljögifter. Man försöker också göra de traumatiserade flyktingar som hamnar på ön till harmoniska, produktiva människor med hjälp av nanodatorer. Radmila hamnar i Kalifornien, där man gör såväl spektakulära räddningsinsatser som demolering av jordbävningsskadade hus till en stor show med entusiastisk publik. Sonja hamnar i Kina och blir expert på medicinskt hjälparbete med högteknologiska verktyg, medan Biserka, den fjärde systern, försörjer sig som tjuv och drömmer om hämnd på sina systrar.

Den sammanhållande tråden i alla systrarnas liv är John, både älskad och hatad av alla systrarna. Hans planer och visioner om hur man borde rädda planeten, för honom ständigt i deras väg. Alla är de passionerat involverade i de allt mer förtvivlade försöken att hindra att planeten blir helt obeboelig.

Det är lite skrämmande att läsa morgontidningen samtidigt som man håller på med den här boken. Jag hade inte mer än läst i Sterlings roman om hur Australien är en förbränd, närmast obeboelig kontinent, förrän jag plockar upp en tidning och läser om gigantiska bränder på samma plats. Det står också att området kring Bejing har inte fått något regn på mer än hundra dagar, och kinesiska forskare arbetar med hur man skall kunna få fram skördar ändå. Det är även det ett tema i boken. Det är med andra ord inte en bok man skall läsa om miljökriser känns skrämmande.

Man kan ana att Sterling även arbetar som ”futurist”, det vill säga han försöker på ett mer eller mindre vetenskapligt sätt förutspå utvecklingstrender i världen. Karyatiderna ligger otäckt nära en sannolik utveckling, vilket ibland nästan ger den en dokumentär känsla. Samtidigt är han en utmärkt författare som kan levandegöra sina rollfigurer. Deras kombination av genetiskt betingad briljans och neurotiskt bräcklighet är mycket trovärdig. En stark bok på alla sätt och vis.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev