The Years of Rice and Salt

Publicerad: Måndag, 1 januari 2007, Skribent: Glenn Petersen
Kim Stanley Robinson är mest känd för sina böcker om kolonisering och terraformningen av mars - Red Mars, Green Mars och Blue Mars. Han är uppväxt i Kalifornien och har doktorerat i litteratur. Hans doktorsavhandling handlade om Philip K Dick och har publicerats, något reviderad, som The Novels of Philip K Dick. Robinsons nya bok är en alternativhistoria med utgångspunkten "Tänk om pesten skulle dödat över 90% av Europas befolkning". Vad skulle resten av världen göra av det maktvacuum som uppstår? Vilka skulle flytta in? Mongoler, Araber, Turkar eller Kineser? Vad händer med den tekniska utvecklingen? Blir det någon industriell revolution? etc.

Boken spänner över 700 år och är uppdelad i tio långnoveller. För att få en sammanhängande berättelse, så reinkarneras huvudpersonerna tillsammans i de olika berättelserna. I några av berättelserna har han lånat stilen från litteratur från den beskrivna perioden och kulturen. I bokens första kapitel märks detta tydligt. Han har lånat berättarstilen från en gammal kinesisk roman som heter Journey to the West.
Den första berättelsen äger rum på 1400-talet enligt vår tideräkning. För att veta vilken tid en berättelse äger rum i får man räkna lite, då årtalen anges i den lokala kulturens tideräkning. Den första historien har en mongol som huvudperson, och därmed får man också veta att den äger rum kring år 784 i hans tideräkning. En annan ledtråd är vilken kejsare som sitter på tronen i Kina. Men dessa ledtrådar är diskreta, så man kan lätt ignorera dem om man vill.

Titeln på boken kommer från den kinesiska uppdelningen av en kvinnas liv i olika stadier, eller perioder. Åren från det att en kvinnas barn föds och fram till de flyttar hemifrån, kallas för Risets och saltets år. Robinson tyckte att den period han skriver om kunde kallas mänsklighetens ris och salt år.
Robinson tyckte det var kul att tänka sig hur den vetenskapliga revolutionen skulle se ut utan Europa. Han tyckte att det var omöjligt att tänka sig att det inte skulle hända förr eller senare, och när ha väl var igång, så verkade utvecklingen skriva sig självt. Det ena följde av det andra på ett ganska naturligt sätt.
Eftersom boken börjar på 1400-talet och spänner över sju hundra år, så tar Robinson oss med en liten bit in i framtiden också. Här ställs lite av samma frågor som vi står inför idag, hur skall vi komma till rätta med våra ekologiska problem, hur skall vi samla oss till en fungerande världskultur etc.

Robinson har skrivit ett storslaget verk med höga ambitioner, vilka jag tycker att han lyckas uppfylla gott och väl. Boken är stilistiskt mycket välskriven och utvecklingen i världen känns trovärdig, som något som mycket väl kunde ha hänt. Eftersom vår värld idag är så Europacentrerad, vad skulle t.ex. USA vara utan Europa, så är det ett spännande tankeexperiment att helt kapa bort allt vad västeuropeisk kultur heter. En rejäl tegelsten att sjunka in i soffan med och njuta av.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev