Bärarna - en intervju med Jessica Schiefauer

Publicerad: Fredag, 6 november 2020, Skribent: Maths Claesson

Jessica Schiefauer, författare till Augustvinnande Pojkarna, är aktuell med en ny roman. Bärarna skildrar en värld där en smitta har delat samhället mellan kvinnor och män – bärare och spridare. Jag bestämde mig för att ta reda på mer, och gjorde mini-intervju med Jessica:

Det ryktas att du hänger i SF-Bokhandeln i Göteborg med jämna mellanrum. Någon särskild avdelning som lockar? Hur ser din nördprofil ut?

Jag gillar ju merch från lite olika serier och böcker, sånt köper jag på mig alldeles för ofta! Älskar också kaféet på SF-bokhandeln i Göteborg, men det är ju tuvärr stängt just nu. Jag letar alltid efter böcker som kombinerar ett schysst koncept inom SF, speculative fiction eller liknande, OCH ett riktigt bra, litterärt språk. Oftast får jag tips från vänner och kollegor, och går till SF-bok i Göteborg och shoppar. Bärarna utspelar sig faktiskt i ett framtida Göteborg, den som kan stan kommer nog att hitta små blinkningar i texten som avslöjar det!

Ingående skildringar av graviditet och föräldraskap i sf-genren är sällsynt. Det händer förstås att kvinnor då och då blir gravida med utomjordingar, men då brukar vi skylla på Freud och trauman i vårt omedvetna inre. I Bärarnas bioteknologiska framtid däremot är det vetenskap snarare än utomjordingar som så att säga tränger sig på. Hur ser du på skärningspunkten mellan biologi och teknik i kontext av att föda barn – som ett löfte om möjliga, eftersträvansvärda framtider för människan eller som en dystopi, bort från det mänskliga?

Jag tänker att allt som har med kroppslig förändring att göra (sjukdom, pubertet, åldrande, graviditet, osv osv) dels är väldigt känslomässigt, men också kliniskt. Historiskt sett är medicinsk forskning och teknik ett manligt område, medan graviditet, förlossning och amning är kvinnliga områden. Det har sagts (och sägs) att vi antagligen hade haft mer kunskap och teknik kring allt som har med barnalstrande att göra ifall det varit männen som burit, fött och ammat barnen! Den tanken har varit viktig i arbetet med boken. Mer kunskap och ny teknik innehåller alltid både löften och faror. Det optimala vore väl om vi kunde ta fram mer och bättre vård, kunskap och avlastning för det barnafödande könet, utan att för den skull förlora kontakten med de starka känslor som finns kring det.

”Om kroppen som slagfält och manligheten som drog” skrev prisjuryn när Pojkarna vann Augustpriset 2011. Det förefaller mig vara ett tema som går som en röd tråd i det mesta du skriver, även Bärarna. Är det frågor som passar särskilt bra att problematisera i genrer som fantasy och science fiction där du inte är begränsad av realismens krav på verklighet?

Ja! I magisk realism, speculative fiction och SF kan det kroppsliga ställas på sin spets på ett tydligare sätt. Läs till exempel Ursula K le Guins Left hand of Darkness eller Margret Atwoods The Handmaid's Tale - så skarpa, förhöjda skildringar av sexualitet, kön och rätten till den egna kroppen hade aldrig kunnat göras i en realistisk berättelse, tänker jag! Sedan ska också sägas att jag personligen är mycket svag för alla genrer som bryter realismen. Jag har helt enkelt roligare när jag skriver SF eller magisk realism, så därför gör jag det!

Men den frågan ställd – vad skriver du på nu?

Jag pysslar lite med en romanidé (som inte kommer bli realism, så mycket vet jag i alla fall!), men jag vet inte vad det blir av det. Först och främst arbetar jag med ett svenskt dataspelsbolag, som medförfattare till ett spel som släpps hösten 2021. Jag får inte lov att säga så mycket om det än, men mer info kommer inom kort.

Romanus & Selling – ditt svenska förlag - förefaller inte tycka att det är en god idé att marknadsföra Bärarna som science fiction; de kanske lever kvar i det förflutna när genrebeteckningen science fiction sågs som något belastande. Eller? Hur tänker du? Blir du deprimerad om Sf-bokhandeln talar om för kunderna att Bärarna är årets bästa svenska science fiction-roman?

Ingenting skulle göra mig gladare än att bli rekommenderad hos SF- bokhandeln! Jag är mycket stolt över att Bärarna platsar i SF-genren, det var i den genren jag ville skriva berättelsen och jag slet hårt för att lyckas. Jag vill inget hellre än att nå ut till de läsare som både älskar god litteratur och bra SF, om ni i SF-bokhandeln gillar den är min lycka gjord!

Maths

Foto: Ola Kjelbye


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev