Episka brädspel
Talisman Revised 4th Edition
Vem vill inte ta sig genom en magisk värld, full av utmaningar och trolldom? Allt för att vara den spelaren som först tar sig in i den inre cirkeln och tar kontroll över ”The Crown of Command”? Vi pratar självklart om fantasyspelet Talisman Revised 4th Edition! Spelets grundmekanik är utvecklad av Games Workshop och spelets första utgåva släpptes 1983. Sedan 2008 har GW ”lånat ut” spellicensen till bland annat Fantasy Flight Games som utvecklat den fjärde, och senaste, utgåvan av Talisman. Mekaniken och spelupplevelsen är mer eller mindre den samma som för snart 40 år sedan, men både bräde och spelkort fått flertalet uppdateringar längs vägen.
Detta är ett spel för 2–6 personer och målet är att ta sig till spelbrädets centrala del och överta kontroll över det som kallas ”The Crown of Command”. När kronan är i din ägo måste du förgöra resterande spelare och ensam ta makten över brädet. Den spelare som står kvar som siste man är vinnaren av evig makt och ära. För att lyckas väl i Talisman måste du utveckla dina karaktärsstyrkor, samla på dig vapen och följeslagare, men även ha en gnutta tur. Det är nämligen tärningarna som leder vägen, och detta är även en del av spelets charm. Precis som i det vanliga livet, eller i en rollspelsomgång, så vet du aldrig vad ödet (eller i detta fall tärningarna) har att erbjuda. Ditt tärningskast kan leda till att du förvandlas till en padda eller tar hem spelet. Strategi och tur i en härlig blandning.
Denna fjärde utgåva av Talisman har även hela 14 expansioner i varierad omfattning, som alla bidrar med sina unika tillägg. Vi rekommenderar dock att börja med att bli bekväm med grundspelet och de olika spelmomenten innan ni börjar bygga på med expansioner.
För att skapa den optimala spelupplevelsen - bjud in några vänner och rensa kalendern. Det är inte konstigt om en spelomgång klättrar upp emot 4–6 timmar. Så värm upp tärningshanden, ta kål på dina ”medspelare” och låt jakten på ”Crown of Command” ta sin början!
War of the Ring 2nd Edition
Det går inte att skriva en text om episka fantasyspel utan att nämna minst ett brädspel som bygger på The Lord of the Rings. När vi i skrivande stund kollar igenom spelkatalogen över titlar som tagit inspiration ifrån J.R.R. Tolkiens klassiska berättelser så är det allt annat än lätt att välja. Det brädspel som just nu ligger närmaste i tid är uppskattade Journeys in Middle-earth Core Board Game och dess nysläppta tillägg Shadowed Paths Expansion. Även om detta är ett extremt välgjort spel och förtjänar att lyftas, så har vi denna gång valt att titta lite mer i backspegeln. Vi passar därför på att lyfta ett spel som fått lite mindre uppmärksamhet än vad det förtjänar de sista åren. Nämligen War of the Ring 2nd Edition.
War of the Ring 2nd Edition är ett asymmetriskt strategispel och det är ingen fråga om att spelets storyline har hämtat inspiration från den älskade filmversionen av The Lord of the Rings. Här får du nämligen chansen att själv ta plats i några av filmernas klassiska scenarion som äger rum över ett (bokstavligt talat) massivt spelbräde. Denna andra utgåva av spelet släpptes 2011 och har sedan dess varit en uppskattad titel i våra butiker.
Hur fungerar då en omgång? En spelare tar sig an rollen som Sauron och hans onda arméer, den andra spelaren iklär sig rollen som Ringens brödraskap och Midgårds fria folk. Om du spelar som den ”onda sidan” måste du komma upp i tio Victory Points, vilket du känner in genom att erövra städer och viktiga platser på kartan. Till din hjälp har du ett oändligt och otröttligt antal orcher. Med andra ord, om en orch faller tar en ny dess plats. Spelar du den ”goda sidan” behöver du endast komma upp i fyra Victory Points eller se till att Frodo tar sig hela vägen till Domedagsklyftan och förstör härskarringen. Men till skillnad från den spelare som agerar Sauron och hans onda arméer så har du istället ett begränsat antal trupper. När dina trupper besegras så är de permanent ute ur spelet. Dessutom måste du Ringens brödraskap och Midgårds fria folk övertyga dina allierade, det vill säga alver, dvärgar, Rohan, Gondor osv., att följa dig ut i kriget och detta kan vara allt annat än lätt.
War of the Ring 2nd Edition är ett väldigt underhållande spel. Älskar du strategispel som exempelvis Risk så kommer detta falla dig i smaken. Spelet är gjort för 2–4 spelare, men vi skulle säga att mekaniken passar bäst för 2 spelar. Speltiden är ca. 2–3 timmar, så gör dig redo för en lång men väldigt spännande spelupplevelse!
Hellboy: The Board Game
Älskar du både serier och brädspel? Vill du ha en mörk storyline och vill du spela tillsammans med dina vänner istället för emot? Då har vi spelet för dig, nämligen Hellboy: The Board Game! Detta är ett mörkt, underhållande och välgjort samarbetsspel för 1–4 spelare. Om du läst serien Hellboy så kommer du absolut känna igen dig när du öppnar upp denna stora spelbox. Skaparna har hämtat tydlig inspiration ifrån Mike Mignolas magnifika historier och spelets miniatyrer, artwork och story knyts tydligt ihop med den klassiska Dark Horse Comics-serie.
Hellboy: The Board Game är ett så kallat dungeon crawling-spel som bäst kan beskrivas som en blandning mellan Mansions of Madness och Arkham Horror: The Card Game. Tillsammans med dina medspelare ska du utforska gotiska platser och avslöjar gamla artefakter som gömmer sig bland monster och faror. Likt andra dungeon crawling-spel innehåller även denna box flertalet scenarion som byggs på eftersom du/ni spelar. Varje individuellt scenario har en speltid på ca. 60–90 minuter. Spelet innehåller (förutom bla. kort, spelbrickor, scenariebok och spelplattor) ett 50-tal välgjorda miniatyrer som självklart går att måla efter bästa förmåga. Spelarna tar sig an rollerna som exempelvis Hellboy, Abe Sapien och Roger the Homunculus på sin väg genom detta spel. Hellboy: The Board Game har en förhållandevis enkel mekanik, men då och då uppstår situationer där regelboken måste konsulteras. Spelet rekommenderas från 14 år och regler och spel är på engelska.
Descent - Journeys in the Dark
Vårt sista speltips på temat episka fantasyspel är Descent - Journeys in the Dark. Spelet har sedan 2012 utvecklat en stor följarskara och just nu är förväntningarna höga på en ny, tredje utgåva.
Spelmekaniken i Descent skulle bäst kunna sammanfattas som ett ”dungeon crawling”-äventyrsspel som antigen kan spelas i ett alla-mot-en-läge eller som ett samarbetsspel. Om man spelar alla mot en så är en spelare ”overlord”, vilket fungerar som en spelledare som kontrollerar alla monster och allt dåligt som händer spelarna. Om man hellre vill spela det som ett samarbetsspel så kan man använda sig av en app som då sköter alla monster. Spelet har en flera expansioner med olika kampanjer man kan spela, och nya monster som man kan möta. Spelet är gjort för 1–5 spelare och har en speltid på ca. 2 timmar.
Ibland får i frågan om det är värt att vänta på nästa utgåva, som går under namnet Descent: Legends of the Dark Core Game och som planeras släppas i mitten av 2021. I dagsläget är det svårt att svara på den frågan. De bilder och videos som har kommit ut på denna kommande utgåva ser väldigt positiva ut, med massiva miniatyrer och en uppdaterad spelplan, men om det uppfyller förväntningarna får tiden utvisa.
Johannes